Primul pas concret pentru înființarea Muzeului de Artă de la Suceava a fost făcut. Consilierii județeni au votat pentru investiția ce va costa 5,9 milioane de lei

Astăzi în ședința ordinară a Consiliului Județean Suceava s-a votat o hotărâre inițiată de vicepreședintele CJ Viorel Seredenciuc, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (D.A.L.I.) aferent obiectivului de investiții ”Un Muzeu de Artă pentru comunitate” din cadrul Muzeului Bucovinei Suceava.

Conform indicatorilor tehnico-economici valoarea totală a obiectivului de investiții, inclusiv TVA ar urma să fie de 5,91 milioane de lei iar durata estimată de execuție a lucrărilor va fi de 12 luni.

Potrivit expunerii de motive semnată de vicepreședintele CJ Viorel Seredenciuc, Muzeul Bucovinei Suceava are ca obiectiv amenajarea unui Muzeu de Artă pentru comunitate care va fi amplasat la parterul aripii de est a clădirii în care acesta își desfășoară activitatea, pe suprafața de 631 metri pătrați, care nu a fost reabilitată în perioada 2014-2016. Nu s-a putut face acest lucru fiindcă spațiul aparținea Arhivelor Naționale – Ministerul de Interne și nu s-a putut realiza decât mai târziu preluarea în proprietatea Consiliului Județean, prin Muzeul Bucovinei acest spațiu care trebuie reamenajat în totalitate, mai ales că de doi sau trei ani nu a fost deloc folosit.

La momentul actual nu există în municipiul Suceava un obiectiv cu destinație similară astfel încât realizarea acestuia vine să acopere nevoile publicului interesat de artă precum și a turiștilor.

Muzeul de artă se va amenaja în fostul spațiu al Arhivelor, o parte a spațiilor sale fiind amplasate în corpul de clădire ce datează din perioada 1901 – 1903 și restul în parterul extinderii realizată în perioada 1954 – 1955. Muzeul de artă  va fi legat funcțional de Muzeul de istorie, accesul în holul de intrare urmând să se facă atât direct din exterior cât și din holul public al acestuia din urmă.

Fiind vorba în acest moment doar despre aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a documentației de avizare a lucrărilor de investiții, nu s-a vorbit despre sursa de finanțare și cu atât mai puțin de momentul în care vor începe lucrările. Cifrele certe sunt în acest moment valoarea preconizată a investiției (5,91 milioane de lei) și termenul de execuție (12 luni).  

Please follow and like us:

One thought on “Primul pas concret pentru înființarea Muzeului de Artă de la Suceava a fost făcut. Consilierii județeni au votat pentru investiția ce va costa 5,9 milioane de lei

  • 26 septembrie 2019 la 17:03
    Permalink

    Doamne ajuta! Ma înclin. Aveți comori prin arhiva Muzeului Bucovina. Asa va fi realizata,- cât mai sunt în viata- și sala Vladimir Florea cu lucrările donate de familie. Ultimile lucrări din atelierul artistului de la Iași. Aveți inediteprintre cele donate : de exemplu masca după masca lui Mihai Eminescu. Un remember am încropit anul trecut la Corlata, satul nașterii sculptorului cu ocazia lansării cărții *Neamul Florenilor și a lor levenda*. Am amplasat în acest an statuia sculptorului la cimitirul Pacea la cripta familiei, unde este înhumat. În 3 X a.c.se pot comemora buni ani de la nașterea artistului și bănui ca Berchisestiul ,cum îl știu eu și dvs, de inimos, o va face. Comunitatea aceasta are șansa să se fii născut la Corlata mai multe personalități dintre care și doi fii Florea, Arcadie și Vladimir ai pedagogului remarcabil Trifon Florea Falat. Cu toate opiniile pro și contra din care prevalează cele pro, în parcul V. FLOREA din Suceava, POATE SA APARĂ STATUIA LUI ȘTEFAN CEL MARE, impozanta, aflata acum în fata Liceului militar Câmpulung Moldovenesc. Sunt convinsa ca se va întâmpla minunea la asa suflete rezonante cu actul de cultura cum are Bucovina la conducere. Doamne ajuta și sporește!Reverență ție Bucovina ca iți aperi comorile, unice, ele singurele care, ca peste tot în tara,vor viețui în eternitate,vorbind despre valoare și scop al vieții. Ele tradițiile, obiceiurile, folclorul arta, nemuritoarele!!!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *