PRIN INTERVENȚIA SA ÎN CONSILIUL JUDEȚEAN, CONSILIERUL PSD DAN IOAN CUȘNIR A ÎNTÂRZIAT REABILITAREA REȚELEI DE APĂ ȘI ASFALTAREA CHIAR PE STRADA LUI, AFIRMĂ PRIMARUL ION LUNGU
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a reacționat dur astăzi după ce cu o zi înainte, în ședință de Consiliu Județean, consilierul PSD Dan Ioan Cușnir a determinat prin declarațiile făcute, retragerea de pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre privind permiterea efectuării unor lucrări de branșament la rețeaua de apă de către municipalitate pe un teren aparținând CJ, concesionat Asociației Blijdorp în zona străzilor Ion Irimescu – Traian Țăranul, din cartierul Obcini. Acest branșament este necesar pentru asigurarea alimentării cu apă a peste 50 de locuințe din zonă, rețeaua veche înregistrând pierderi, conform primarului Lungu, de 300%. Mai mult, strada Traian Țăranul nu poate fi asfaltată decât după ce rețeaua de apă și canal va fi reabilitată, lucru care nu se poate face, în noile condiții, decât după ce consilierii județeni se vor întruni încă odată, cel mai probabil peste o lună, pentru a repune în discuție proiectul de hotărâre. De reținut și faptul că alesul județean PSD Dan Ioan Cușnir locuiește chiar pe strada Traian Țăranul, lucru aflat de primarul Ion Lungu, ținta predilectă a atacurilor politice ale liderului organizației municipale PSD abia în cursul zilei de astăzi. Cușnir a susținut că Primăria s-a apucat de lucrări pe terenul Consiliului Județean, înainte ca această instituție să își dea acceptul iar întârzierea cu o lună a lucrărilor îl va afecta și pe el. Rămâne de văzut dacă această atitudine oarecum masochistă va fi acceptată și de vecinii politicianului pesedist.
”Avem o problemă pe strada Traian Țăranu și îmi pare rău să o spun, a transmis primarul Ion Lungu. A fost o dezinformare ieri în Consiliul Județean, cu acel branșament. E o chestie banală. A doua zi după ce s-a făcut proiectul s-a mers în teren. Hărțile edilitare nu au mai fost actualizate din anii 90 până prin 2005-2006, când s-au făcut documentații pentru proiecte europene. Este adevărat, când s-au făcut verificări la fața locului s-a constatat că un branșament vine pe domeniul public al CJ la Blijdorp. Am mers imediat la Consiliul Județean, le-am adus la cunoștință situația și ni s-a spus că nu este nicio problemă, să dăm drumul la lucrare iar în timp se va rezolva problema legală cu aprobare a Consiliului Județean. CJ știa chiar de a doua zi despre acest lucru. Ni s-a dat acceptul să mergem înainte cu lucrarea, urmând ca aprobarea să fie dată. A fost domnul viceprimar Harșovschi la domnul vicepreședinte Seredenciuc și s-a convenit acest lucru. N-a fost nicio șmecherie, nicio hoție. Persoana în cauză (Dan Ioan Cușnir, n.r.) care a reclamat știa acest lucru dar dintr-o dorință de a face tot posibilul să blocheze proiectele Primăriei și să-l blocheze pe primarul Ion Lungu, a adus în discuție o problemă care este de formă, nu de fond”.
Lungu a spus că îi pare rău că acolo lucrările se vor întârzia cu o lună de zile, dacă CJ Suceava nu va face o ședință extraordinară pentru acest proiect. ”Nu putem face branșamentele la apă. Problema este în felul următor: noi am preluat problema la insistențele oamenilor de acolo și la insistențele mele, cu ghilimelele de rigoare, am băgat pe gâtul ACET-ului o instalație neperformantă care are 300% pierderi iar pe banii municipalității am venit cu un proiect nou. Un domn care este și consilier județean și care trebuie să tragă și el pentru orașul acesta fiindcă vrea și el voturi de la oamenii de acolo și care, culmea, stă pe acea stradă, eu n-am știut asta până acum, a blocat ieri proiectul în Consiliul Județean.
Când vor veni la mine oameni de pe strada respectivă, în frunte cu domnul colonel Gospodaru, care a lucrat la Pompieri, o să-i trimit la vecinul lor, la domnul consilier, să le explice de ce a blocat proiectul. Eu fac un apel către domnul președinte Flutur să convoace o ședință extraordinară de Consiliu Județean, să deblocăm această situație. Pentru că dacă nu se face recepția finală la această lucrare nu se poate merge mai departe cu licitația pentru asfaltarea străzii, pe care oamenii o așteaptă de ani de zile. Aceasta este miza politică, dintr-o problemă de formă s-a ajuns la cuvinte grele, că se întâmplă lucruri grave, că Primăria lucrează fără autorizație, ceea ce nu este adevărat.
Dacă doriți, vă prezint hârtia oficială din care rezultă că noi am avut prima discuție la Consiliul Județean pe 10 iulie, pentru a intra în ședința de CJ din luna trecută. Nu a intrat luna trecută, nu știu de ce, a intrat în august. Am solicitat la timp această reglementare.
Lucrurile s-au întârziat. Dar nici acum nu este târziu să se poată face acel branșament. Este o problemă care are o rezolvare foarte simplă, fără a încălca vreo lege, fără a aduce pagube nimănui. Dintr-un orgoliu politic, blocăm o stradă pe care oamenii așteaptă de ani de zile să fie asfaltată iar condiția ca să fie asfaltată este să se refacă rețeaua de apă unde erau pierderi de 300%”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Politicianisme! Pacat.
In rest, cartierul se numeste OBCINI, iar nu Obcine.
Daca pierderea este de 300%, il credem pr cuvant pe d. primar, dansul fiind economist parca, iar economistii lucreaza mult cu metaforele care exagereaza imaginea realitatii.