Mopan Suceava
Editoriale

Privirile bucovinenilor bătrâni

Facebook mi-a oferit această oportunitate.  Să repun o fotografie pe care algoritmul inteligenței artificiale pe care rețeaua de comunicare planetară îl gestionează a păstrat-o în memorie.  ”S-a gândit”, că merită să le fie readusă înspre rememorare, trepădușilor precum subsemnatul,  care apasă tastele sau mișcă enervant degetele pe ecranele smarturilor, imaginea unor oameni care, fiecare în sine, au fost filmați, fotografiați, imortalizați.  Cei ce se regăsesc în imaginile propuse de Facebook, pentru a sărbători ceva rămas în memoria electronică, au  trăit vremuri cu adevărat grele. Erau vremuri grele pentru că acum patru ani ne simțeam timorați în fața camerelor de luat vederi și ei trebuiau să se povestească amintiri vechi și dureroase.

 Eu nu mă pun la socoteală, pentru că cei trei bătrâni au fost invitați, acum patru ani, la o emisiune găzduită de Postul de televiziune Intermedia Suceava, eu sunt în viață și pe jumătate sănătos.

Am readus în amintire această fotografie, cu cei trei oameni în vârstă, bucovineni  trăitori în Bucovina de dincolo,  care au avut de suferit de pe urma pactului Ribbentrop – Molotov. Unul a murit, Dumitru Covalciuc, în Ucraina. Ceilalți doi, Ciprian Bojescu și Vasile Mitric, octogenari,  mai trăiesc, în Suceava. Să ne uităm în ochii acestor trei moșnegi  din poză, care nu mai au nimic de pierdut și să vedem dacă ne recunoaștem, noi, fiecare dintre cei supărați dimineața, la amiază și seara că s-a umflat șforacul din fața casei,  iar primarul nu mai vine.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *