Problema minerilor de la exploatarea de uraniu de la Crucea, subiect al unei interpelări adresate de senatorul PSD de Suceava Ioan Stan, ministrului Economiei Energiei și Mediului de Afaceri

Senatorul sucevean PSD Ioan Stan a adresat o interpelare ministrului   Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Daniel Popescu  ce are ca obiect Compania Națională a Uraniului S.A. București – Mina de uraniu de la Crucea, județul Suceava. În interpelare se arată că închiderea de către Compania Națională a Uraniului SA București a activității miniere la Crucea – Botușana, datorată epuizării zăcământului, produce într-o zonă slab dezvoltată a județului Suceava probleme deosebite, pornind de la cele sociale până la cele economice.

”În acest moment, la mina din Crucea mai există un număr de 212 angajați care provin din toată zona, mai precis din localitățile Crucea, Broșteni, Borca, Farcașa Poiana Teiului, Dorna Arini, Panaci, Șaru Dornei, Vatra Dornei, Ostra Stulpicani, Frasin și Gura Humorului.

Deschiderea exploatărilor uranifere din județele învecinate, cea de la Grințieș (Neamț) și Tulgheș (Harghita), ar crea, după estimările specialiștilor, peste 500 de locuri de muncă, locuri care ar putea fi ocupate în parte de către cei care vor fi disponibilizați de la actuala exploatare Crucea.

Deschiderea acestor mine se poate face doar în condițiile în care Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri ia decizia finanțării investiției necesare.

Ținând cont că domeniul exploatării uraniului este unul de importanță strategică pentru România, aș dori să știu care este orizontul de timp al demarării investiției pentru deschiderea exploatărilor Grințieș-Tulgheș?

Deoarece Compania Națională a Uraniului SA nu a plătit taxele și impozitele aferente anilor 2019 și 2020, acestea cifrându-se la 580 000 (5,8 miliarde lei vechi) către UAT Crucea și 320 000 (3,2 miliarde lei vechi) către UAT Ostra, vă solicit implicarea dumneavoastră și a ministerului pentru achitarea acestor datorii.

Totodată, având în vedere că prin intermediul procesului de ecologizare a zonei din perimetrul exploatării din localitatea Crucea se prevede demolarea actualelor clădiri administrative precum și a altor imobile care prezintă interes local (rețeaua de alimentare cu apă), vă adresez, stimate domnule ministru, rugămintea de a dispune măsurile necesare astfel încât aceste imobile să fie preluate de către Primăria Crucea. ”, a transmis senatorul social democrat sucevean Ioan Stan prin interpelarea adresată ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, solicitând un răspuns în scris.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *