PROGRAMUL ȘTEFANIAN, EDIȚIA 2018, A ÎNCEPUT AZI LA CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI

A doua ediție a Programului Ștefanian a început azi, la Cetatea de Scaun a Sucevei. Manifestările dedicate domnitorului Ștefan cel Mare au debutat cu o slujbă religioasă de pomenire a domnilor Moldovei. Serviciul religios, desfășurat în paraclisul Cetății de Scaun, a fost oficiat de șase preoți.
La inaugurarea celei de-a doua ediții a Programului Ștefanian au participat oficialități locale, președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava Ion Lungu, reprezentanți ai colaboratorilor în acest proiect din Republica Moldova și Cernăuți – Ucraina. Au fost prezenți la deschiderea programului și invitați speciali: președintele PNL, Ludovic Orban, parlamentarii liberali ai județului Suceava, cât și numeroși vizitatori ai cetății.
Serviciul religios a fost urmat de ceremonia de primire a mesajelor reprezentanților ctitoriilor ștefaniene, moment desfășurat în curtea interioară a cetății.

În încheierea manifestărilor primei zile a Festivalului Ștefanian – 2018, toți cei prezenți au putut viziona spectacolul de teatru istoric – ”Alexandru Lăpușneanul”, în interpretarea Teatrului pentru copii și tineret ”Vasilache” din Botoșani, o adaptare a actorului Marius Rogojinschi după nuvela lui Costache Negruzi.

În perioada 24 iunie – 2 iulie 2018, în cadrul Programului Ștefanian, se vor desfășura evenimente diverse, dedicate personalității domnitorului Ștefan cel Mare, în localități în care se află ctitorii ștefaniene, din țară, Republica Moldova și Ucraina. Astfel, vor avea loc manifestări specifice programului  la Suceava, Bacău, Vaslui, Neamț, Soroca, Putna etc.
Programul manifestărilor care se desfășoară în Suceava, la care este invitat publicul să participe este următorul:

27 IUNIE 2018 – MUZEUL DE ISTORIE SUCEAVA
ora 14,00 – lansare de carte: „Păzitorii pragului la Pătrăuţi“, editura Meteor Publishing, Bucureşti
ora 18,00 – proiecţie film: Frații Jderi, 1974

28 IUNIE 2018 – MUZEUL DE ISTORIE SUCEAVA
ora 18,00 – proiecție film: Ștefan cel Mare, 1975

29 IUNIE 2018 – MUZEUL DE ISTORIE SUCEAVA
ora 18,00 – recital Corala „Ciprian Porumbescu” Suceava – Ștefan, Ștefan, Domn cel mare!

”Programul Ștefanian, ediția 2018, se încheie cu un pelerinaj la Mânăstirea Putna pe 2 iulie, când se comemorează 514 ani de la moartea celui care este considerat cel mai mare român, voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt.
Pelerinii sunt așteptați dimineață, începând cu ora 7:30, la intrarea în Putna, pentru a merge pe jos până la Mănăstire, unde vor participa la Sfânta Liturghie, la ceremonia comemorativă de cinstire a Marelui Nostru Voievod și Sfințirea Portalului Memorial Golgota Neamului – ,,Fântâna Albă”, au transmis organizatorii.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *