PROGRAMUL ȘTEFANIAN, EDIȚIA 2018 – DEMERSURI FĂCUTE DE CONSILIUL JUDEŢEAN SUCEAVA PENTRU ,,DRUMUL LUI ȘTEFAN” – RUTĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ

Duminică 24 iunie, în Cetatea de Scaun a Sucevei debutează cea de a II–a ediție a „Programului Ștefanian”, iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava, cu acțiuni incluse în calendarul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.
Sucevenii şi toţi cei interesaţi sunt invitaţi să participe la manifestările organizate cu acest prilej:

24 IUNIE 2018 – CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI
– ora 17,00 – slujbă de pomenire a domnilor Moldovei
– ora 18,00 – primirea mesajelor ctitoriilor ștefaniene
– ora 18,30 – teatru istoric – „Alexandru Lăpușneanul”, adaptare de Marius Rogojinschi după nuvela lui Costache Negruzzi, în interpretarea Teatrului pentru copii „Vasilache“ Botoşani

27 IUNIE 2018 – MUZEUL DE ISTORIE SUCEAVA
– ora 14,00 – lansare de carte: „Păzitorii pragului la Pătrăuţi“, editura Meteor Publishing, Bucureşti
– ora 18,00 – proiecţie film: Frații Jderi, 1974

28 IUNIE 2018 – MUZEUL DE ISTORIE SUCEAVA
– ora 18,00 – proiecție film: Ștefan cel Mare, 1975

29 IUNIE 2018 – MUZEUL DE ISTORIE  SUCEAVA
– ora 18,00 – recital Corala „Ciprian Porumbescu” Suceava – Ștefan, Ștefan, Domn cel mare!

Programul Ștefanian, ediția 2018, se încheie cu un pelerinaj la Mânăstirea Putna pe 2 iulie când se comemorează 514 ani de la moartea celui care este considerat cel mai mare român, voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt.
Pelerinii sunt așteptați dimineață, începând cu ora 7:30, la intrarea în Putna pentru a merge pe jos până la Mănăstire unde vor participa la Sfânta Liturghie, la ceremonia comemorativă de cinstire a Marelui Nostru Voievod și Sfințirea Portalului Memorial Golgota Neamului – ,,Fântâna Albă”.
În cadrul Programului vor avea loc evenimente în localități din țară, din Republica Moldova și din Ucraina unde sunt conservate ctitorii ale voievodului Ștefan cel Mare.

În contextul acestei manifestări Consiliul Judeţean Suceava face demersuri pentru proiectul ,,Drumul lui Ștefan”, Rută Culturală Europeană: „Consecvenți implicării concrete pentru dezvoltarea turismului în Bucovina, în județul Suceava și în România, avem în vedere o colaborare cu instituții naționale și europene pentru ca ,,Drumul lui Ștefan”, generat prin Programului Ștefanian, să devina rută culturală de interes național și internațional și includerea acesteia în Rutele Culturale Europenecertificate de Consiliul Europei. Drumul lui Ștefan, ca rută culturală, va străbate zeci de localități, din România și Republica Moldova, care păstrează ctitorii ștefaniene sau care au muzee în care sunt organizate expoziții cu artefacte din timpul domniei voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Ruta va reprezenta o bună oportunitatea de conștientizare și de promovare a unei părți importante din inestimabila moștenire pe care ne-a lăsat-o Marele Voievod” a transmis preşedintele Gheorghe Flutur.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *