Proiect european comun Suceava – Cernăuți, pentru învățământ profesional special transfrontalier, semnat astăzi de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur

 

Un proiect foarte valoros a fost semnat astăzi, care vizează o colaborare între structurile de învățământ special din județul Suceava și din Regiunea Cernăuți – Ucraina. Valoare totală a proiectului depășește 330.000 de euro.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a transmis că astăzi, 17 decembrie 2019 a fost semnat contractul de finanțare pentru Proiectul ”Învățământ special în zona transfrontalieră Suceava – Cernăuți: modern, incluziv și adecvat pieței forței de muncă”

Finanțarea  va fi asigurată prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, Prioritatea de investiții 1.1 Cooperare instituțională în domeniul educațional în vederea creșterii accesului la educație și a calității acesteia.

 Beneficiari sunt Consiliul Județean Suceava, în calitate de beneficiar lider și Instituția municipală Școala Specială Gimnazială Internat nr. 2 Cernăuți.

Școlile din Județul Suceava care vor beneficia de proiect sunt: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului, Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc.

Obiectiv general: Îmbunătățirea calității actului educațional în unitățile de învățământ special din zona transfrontalieră Suceava – Cernăuți în vederea facilitării inserției socio-profesionale a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES)  pe piața muncii.

Obiective specifice:

 

1)      Modernizarea cadrului educațional și îmbunătățirea competențelor cadrelor  didactice referitoare la activități de evaluare, diagnosticare și recuperare a copiilor cu CES, în 4 școli speciale din Județul Suceava și Regiunea Cernăuți

2)      Modernizarea cadrului educațional și îmbunătățirea competențelor cadrelor  didactice referitoare la activități de formare profesională a copiilor cu CES, în 4 școli speciale din Județul Suceava și Regiunea Cernăuți

3)      Crearea pre-condițiilor necesare pentru adaptarea socio-profesională și facilitarea tranziției spre piața muncii, a copiilor cu CES în 4 școli speciale din Județul Suceava și Regiunea Cernăuți

Durată de implementare: 18 luni

Buget: Valoarea totală a proiectului este de 332.791,97 euro, din care:

  • 269.647,78 euro (81%) – buget CJ Suceava și
  • 63.144,19 euro (19%) – buget partener.

Valoarea totală (eligibilă) a proiectului va fi asigurată în cofinanțare, astfel: 90% din fondurile UE prin Instrumentul European de Vecinătate – ENI,  10% bugetul local, respectiv:

    1. 26.964,78 euro, co-finanțare la cheltuielile eligibile din partea Consiliului Județean Suceava, reprezentând un procent de 8,10% din total cheltuieli eligibile;
    2. 6.314,42 euro, co-finanțare la cheltuielile eligibile din partea Instituției Municipale Școala Specială Gimnazială Internat nr.2 Cernăuți, reprezentând un procent de 1,90% din total cheltuieli eligibile;

Activități:

Activitățile principale constau în achiziționarea de dotări noi și echipamente tehnologice moderne necesare activităților de evaluare/diagnosticare/recuperare medicală și senzorială a elevilor cu cerințe educaționale speciale, precum și pentru formarea lor profesională adecvată așteptărilor pieței forței de muncă, în cadrul atelierelor și laboratoarelor școală

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a reamintit faptul că a fost semnat, cu puțin timp în urmă, un alt contract de finanțare pentru Proiectul ”Smart Travel Bucovina”

Sursa finanțare: Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020, Obiectivul tematic 7: Îmbunătățirea accesibilității în regiuni, dezvoltarea transportului și a rețelelor și sistemelor comune de transport – Prioritatea 3.1 Dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontalier și instrumentelor TIC.

 Partener: Departamentul de Turism din cadrul Administrației Regionale de Stat Cernăuți

Valoare totală a proiectului:  108.914,00 Euro.

Valoarea cofinanțării totale: 10.891,40 Euro (10% din totalul proiectului).

Valoarea cofinanțării CJ Suceava: 9.000,00 Euro (8.26% din totalul proiectului).

Perioada de implementare: 16 luni, 08.11.2019 – 07.03.2021

 Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea infrastructurii TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) din Județul Suceava și Regiunea Cernăuți prin dezvoltarea unei aplicații mobile pentru telefoane smartphone și tablete care va fi folosită pentru a furniza informații utile și pentru a promova cultura și turismul în aceste zone.

 În cadrul acestui proiect se va dezvolta aplicația mobilă “Smart Travel Bucovina” care va promova cultura locală și obiectivele turistice care pot fi vizitate în această zonă, va oferi informații utile cum ar fi programul de vizitare, prețurile biletelor, va conține informații pentru trasee turistice, activități ce pot fi desfășurate, târguri și alte evenimente organizate, despre serviciile de urgența din fiecare țară Această aplicației va putea fi descărcată gratuit din magazinele virtuale a celor mai populare sisteme de operare pentru smartphone și tablete și va fi disponibilă în 3 limbi, română, ucraineană și engleză.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *