Proiectele PMP pentru primării din Suceava: Bogdan Nicolau – Rădăuți; Florin Șalar – Grănicești, Dan Cristurean – Șcheia; Corneliu Ionescu – Salcea; Ioan Mîrza – Cajvana; Nicolae Chiriac – Broșteni
O conferință de presă organizată de organizația județeană Suceava a PMP, condusă de Marian Andronache, viceprimar al municipiului Suceava a constituit o oportunitate pentru anunțarea candidaturilor pentru funcția de primar în câteva dintre localitățile din județ la alegerile locale din iunie 2020, din partea Partidului Mișcarea Populară.
Marian Andronache a făcut o descriere la obiect a situației politice generale românești, din perspectiva formațiunii politice pe care o conduce la nivel județean dar și prin prisma calității sale de vicepreședinte al PMP Suceava, legată de renunțarea la ideea alegerilor anticipate, susținerea guvernului actual liberal și abandonarea proiectului de alegere a primarilor în două tururi de scrutin.
Florin Hrebenciuc, vicepreședinte al PMP Suceava a vorbit despre stadiul desemnării candidaților acestei formațiuni politice în localitățile din județ, afirmând că în 90% dintre acestea candidații au fost stabiliți. El a mai spus că în multe localități candidații PMP, după ce au fost nominalizați, au fost abordați de reprezentanții altor partide, PSD ori PNL penbtru a-i încerca să îi convingp să renunțe la opțiunea politică deja asumată și să candideze din partea lor. ”Ar fi bine să nu piardă timpul cu candidații noștri pentru că nu o să reușească să le schimbe convingerile”, a transmis Florin Hrebenciuc.
În acest context au fost prezentați candidații Partidului Mișcarea Populară pentru funcția de primar a municipiului Rădăuți: Bogdan Nicolau, pentru comuna Grănicești: Florin Șalar, pentru comuna Șcheia: Dan Cristurean, pentru orașul Salcea: Cornel Ionescu, pentru orașul Cajvana: Ioan Mârza.
Fiecare dintre aceștia s-au prezentat, prezentând și căteva idei privind cum vor dezvolta unitățile administrativ – teritoriale pe care le vor conduce, dacă vor fi aleși primari.
Bogdan Adrian Nicolau este de profesie jurist și a mai fost viceprimar al municipiului Rădăuți. Este căsătorit, tată a trei copii, antreprenor în domeniul medical și turism. Orașul Rădăuți este, în opinia lui Bogdan Nicolau uitat de lume iar în 2020 când în bătălia electorală se vorbește despre apă, canal și asfalt, la Rădăuți, un departament al fondurilor europene din cadrul Primăriei a reușit să cheltuie 400.000 de euro, implementând doar un proiect de 15.000 de euro, proiect depus tot de consilierii PMP. ”Un municipiu lăsat de izbeliște, în care poluarea este la cote alarmante, tranzitat zilnic de camioane încărcate cu buștean. Dintre candidații la posturile publice din primăria Rădăuți sunt știuți cu trei – patru luni de zile înaintea examenului câștigătorii. Primăria Rădăuți și în ziua de astăzi este condusă de foști membri ai Partidului Comunist…”. Cele mai importante proiecte pentru Rădăuți, pe care dorește să le promoveze Bogdan Nicolau vizează creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, înființarea unui departament special în acest sens; controlarea poluării provenită de la companiile austriece, prin amplasarea unei stații de măsurare a nivelului de formaldehidă din atmosfera municipiului Rădăuți. Bogdan Nicolau a transmis că intenționează să promoveze și alte proiecte, pe care le va face publice în cursul campaniei electorale.
Florin Șalar este viceprimar în funcție al comunei Grănicești a candidat și în anul 2016 din partea PMP la primăria comunei. Are trei mandate de viceprimar, cu o întrerupere între 2008-2012. A promovat, împreună cu colegii din primărie multe proiecte pentru comuna Grănicești, modernizări ale școlilor din comună, lucrări de canalizare și stație de epurare în comună, realizate acum în proporție de 40%, pod nou la Gura Solcii, un dispensar uman aproape gata, proiect de extindere a instalației de apă și altele, proiecte realizate și în curs de realizare în comuna Grănicești, anunțate de viceprimarul Florin Șalar, candidat al PMP pentru funcția de primar al comunei. El își propune o modernizare cu fonduri europene a 10 kilometri de drumuri comunale în valoare de 2 milioane de euro, realizarea unui teren de sport în Grănicești tot cu finduri europoene și achiziția unui utilaj multifuncțional. Dorința lui cea mai mare, pe lângă modernizarea drumurilor din comună, este aducerea conductelor de gaz în toate satele comunei, câtă vreme conducta magistrală de gaz ce urcă spre Rădăuți, trece prin Slobozia, sat al comunei Grănicești.
Dan Cristurean este candidatul PMP pentru funcția de primar al comunei Șcheia. A fost recomandat în conferința de presă de către Marian Andronache ca un om care a obținut pentru PMP rezultate bune atât la alegerile europarlamentare cât și la cele prezindențiale. ”Am 46 de ani, am doi copii și fac politică din anul 2016” a fost prima declarație în calitate de candidat pentru o funcție de primar, venită din partea candidatului anunțat Dan Cristurean. El își dorește ca în comuna Șcheia, pentru copii să se facă mai mult decât ceea ce se face la ora actuală. El știe că fără un consiliu local nu se poate face mai nimic în comună și speră ca, după alegerile locale din acest an, PMP să aibă minim 5 consilieri, acum formațiunea politică având 2 consilieri, pentru a putea pune în practică toate proiectele pe care și le-a propus. Este vorba despre apă pentru satul Mihoveni, drumuri moderne pentru Florinta și Trei Movili, grădinițe pentru copii în satele lor, să nu trebuiască să meargă la cele din oraș. Un subiect sensibil îl reprezintă comunitatea romă din Șcheia , care va trebui îndrumată să repecte legile statului român iar toți cetățenii comunei, indiferent de etnie,care doresc să se integreze într-un spațiu metropolitan civilizat, vor trebui să contribuie. Dan Cristurean vrea să acceseze bani europeni pentru o grădiniță și un spațiu de joacă al copiilor din cătunul romilor de la Șcheia.
Corneliu Ionescu este candidatul PMP pentru primăria orașului Salcea. Are 39 de ani, este căsătorit, are doi copii, este proaspăt intrat în politică, obținând de asemenea un scor bun pentru PMP la alegerile de anul trecut. ”Vreau să fac o schimbare în oraș, pentru ca în primușl rând să nu mai migreze tineretul. Sunt născut în Salcea, locuiesc în Salcea și lucrez în Salcea.” Corneliu Ionescu are o experiență în domeniul construcțiilor, el crezînd că, dacă va fi ales primar, va facre o schimbare bună în orașul Salcea.
Ioan Mârza este candidatul PMP pentru funcția de primar al orașului Cajvana. Are 29 de ani, este căsătorit și are un copil, lucrează ăn orașul Cajvana și a venit, a spus Marian Andronache, de puțin timp în Partidul Mișcarea Populară. Dar care are o dorință foarte mare de a face ceva pentru orașul lui. El vrea să chimbe imaginea orașului Cajvana, să ajungă să se bată cu orașe europene, din toate punctele de vedere. ”Toate fondurile posibile să le accesăm, în vederea schimbării în bine a orașului Cajvana”
Nicolae Chiriac va candida din partea PMP pentru Primăria orașului Broșteni. Președintele Organizației PMP Suceava, Marian Andronache, a anunțat astăzi că fostul primar al orașului Broșteni, Nicolae Chiriac, s-a alăturat acestei formațiuni politice. Marian Andronache a declarat că Nicolae Chirac va candida din partea PMP pentru Primăria Broșteni la alegerile locale din acest an, având cele mai mari șanse să câștige această funcție. Înscrierea lui Nicolae Chiriac în PMP este una dintre surprizele lansate de PMP în această perioadă. Marian Andronache a mai spus că Nicolae Chiriac a fost numit și președinte interimar al filialei PMP din Broșteni. Nicolae Chiriac a fost primar al orașului Broșteni în perioada 2012 – 2016. El a fost reales la alegerile locale din anul 2016, însă a fost suspendat din funcție în anul 2018. Nicolae Chiriac a ținut să amintească faptul că la finalul anului 2017, în calitate de primar a semnat contractele de finanțare cu Guvernul României pentru nu mai puțin de șase proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 3,6 milioane de euro. „Cum Primăria Broșteni încasează venituri din impozite și taxe de la populație anual de aproximativ 1.800.000 lei rezultă că prin aceste proiecte accesăm fonduri de la Guvern cât ar fi încasat primăria de la populație în nouă ani de zile. Aceste proiecte sunt deosebit de importante întrucât vizează două școli, din Cotârgași și Dârmoxa, trei grădinițe, Cotârgași 1, Cotârgași 2 și Broșteni, la care se adaugă și proiectele pentru asfaltarea străzii Neagra, și cele de apărări de maluri”, a declarat candidatul PMP pentru Primăria Broșteni. El a mai spus că tot în perioada când a fost primar al orașului Broșteni au fost începute și trei proiecte de apă și canalizare. Nicolae Chiriac a subliniat faptul că din păcate, cel care ocupă în momentul de față locul de primar nu a făcut nimi pentru cele șase proiecte și mai mult, a pierdut o finanțare europeană pentru un proiect de amenajare a Muzeului „Ion Creangă”.