Proiectul ”10 pentru folclor” cucerește Botoșaniul

Zeci de artiști din județele Suceava și Botoșani au participat la întâlnirea – spectacol ”10 pentru folclor” , care a avut loc în prezența unei săli de spectacol arhipline și a numeroase oficialități din județele Suceava și Botoșani. Caravana folclorului a fost întâmpinată de prefectului județului Botoșani, Dan Șlincu.

Joi, 8 mai, de la ora 18, Casa de Cultură a Sindicatelor ”Nicolae Iorga” din Botoșani a găzduit întâlnirea-spectacol ”10 pentru folclor”. La eveniment, au participat Mihaela Bârsan (ințiatoarea proiectului ), Giani Leonte – președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Loredana Ceică – reprezentant IȘJ Suceava,folcloristul George Sîrbu, maestrul coregraf Costinel Leonte, poliintrumentistul Leonard Zamă, tinerii interpreți de muzică populară Angelica Flutur și Alexandru Brădățan. Echipei de la Suceava, i s-au alăturat Orchestra ”Mugurelul”, condusă de maestrul Marcel Dupu, Iustina Irimia Cenușă, Lorena Dupu, Ansamblul de dansuri ”Mărgineanca” și Grupul vocal ”Cununița”, coordonat de Lorena Dupu. Caravana folclorului, dar și delegația oficială din Suceava formată din prefectul județului Mirela Adomnicăi și inspectorul școlar general IȘJ Suceava, Cristian  Cucuriurean au fost întâmpinați de prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu, inspectorul școlar adjunct IȘJ Botoșani, Otilia Sandu, inspectorul scolar pentru arte IȘJ Botoșani, Laurențiu Palade și directorul Direcției Județene pentru Cultură, Dănuț Huțu. Spectacolul a debutat cu piesa ”Hai la Botoșani”, cântat de două dintre  Fetele de la Botoșani: Lorena Dupu și Iustina Irimia Cenușă.

”Îndemnul acestor minunate Fete de la Botoșani n-a rămas fără ecou în rândul echipei 10 pentru folclor. Alături de ele, de maestrul Marcel Dupu și Orchestra ”Mugurelul” din Dorohoi am hotorât să aducem și la Botoșani caravana folclorului. Mai ales că mulți dintre membrii fondatori ai echipei noastre s-au născut pe aceste meleaguri ori sunt originari din județul Botoșani. Este, dacă vreți, o datorie morală a noastră a sucevenilor față de botoșăneni pentru că folclorul județului Suceava a fost dus pe cele mai înalte culmi de botoșăneni precum George Sîrbu, Constantin Mândrișteanu sau Cotinel Leonte, o generație de aur a folclorului românesc. Translatarea proiectului către Botoșani este pentru mine un vis devenit realitate datorită sprijinului contant și necondiționat al prefectului județului Suceava, Mirela Adomnicăi. Mulțumirile mele se îndreaptă ,în egală măsură, către colegii de echipă, dar și către partenerii noștri din județul Botoșani: Instituția Prefectului Județului Botoșani, domnului prefect Dan Șlincu, maestrul Marcel Dupu,  Orchestra ”Mugurelul” din Dorohoi și Fetele din Botoșani” – a spus inițiatorul proiectului, Mihaela Bârsan.

Discursul folcloristului George Sîrbu a emoționat întreaga sală, artistul fiind născut și crescut la Botoșani a recunoscut că a plecat de acasă forțat, prin repartiție, însă legătura cu Botoșaniul a rămăs la fel de puternică toată viața. La fel și maestrul coregraf Costinel Leonte, născut în la Brehuiești – Botoșani, cunoscut în țară pentru faptul că a format generații întregi de dansatori profesionisți la Ansamblul Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, a luat la joc o tânără din Amsamblul ”Mărgineanca” al Casei de Cultură din Botoșani, arătând lumii întregi cât de mult prețuiește jocul popular botoșănean, pe care l-a învățat prima dată acasă.

Dacă pentru patrimoniul cultural material avem legislaţie, pentru patrimoniul cultural imaterial nu avem legi care să reglementeze conservarea lui, astfel că a fost lăsat aşa, la latitudinea noastră. Şi am avut o perioadă, din 1990 încoace, când priveam cu admiraţie spre Occident şi ni se părea că tot ce e mai bun şi mai frumos este acolo, şi uitam de ale noastre, de acasă. Cred că avem cu toţii o obligaţie să nu uităm acest patrimoniu şi să ne redobândim mândria de a fi român. Acest lucru trebuie să înceapă din şcoală şi cred că trebuia să înceapă alaltăieri, dar nu este târziu nici acum”, a declarat Mirela Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava

Fiecare dintre artiși, dar și reprezentanții instituțiilor partenere în proiect au subliniat importanța studierii folclorului ca obiect de studiu opțional în rândul elevilor, acest lucru îi va apropia pe tineri mai mult de tot ceea ce înseamnă tradiție și spiritualitate românească.

„Mi-aş dori ca acest proiect să funcţioneze şi la Botoşani pentru că şi noi, botoşănenii, avem o moştenire culturală şi populară de invidiat şi această bogăţie trebuie cultivată şi promovată pentru a nu se pierde. Felicit organizatorii acestui spectacol, pe toţi cei care sunt implicaţi în acest proiect şi de asemenea, vreau să vă mulţumesc, doamnă prefect, pentru că aţi inclus şi Instituţia Prefectului Botoşani ca partener în acest proiect. Implementarea unui curs opţional de folclor în unităţile de învăţământ este benefică şi cu siguranţă ar stârni interesul mai multor copii pentru folclor, pentru meşteşugurile populare şi pentru cântecul popular. Dacă acest proiect ar face ca măcar o parte dintre copiii noştri să mai lase deoparte tabletele, calculatoarele sau telefoanele, măcar două ore pe zi, ar fi un câştig mare pentru noi”, a spus Dan Şlincu, prefectul județului Botoșani.

La finalul întâlnirii -spectacol ”10 pentru folclor”,președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ a predat oficial ștafeta către partenerul oficial din Botoșani, maestrul Marcel Dupu, dirijorul Orchestrei ”Mugurelul” , exprimându-și încrederea că: ”10 pentru folclor va prinde rădăcini și la Botoșani, iar maestrul Marcel Dupu, alături de orchestra ”Mugurelul” și Fetele din Botoșani sunt persoanele care pot mișca lucrurile din loc. Au demonstrat-o în repetate rânduri pănă acum și nu se vor opri aici” .

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *