PRONOSTIC SUMBRU PENTRU GESTIONAREA DEȘEURILOR DIN JUDEȚUL SUCEAVA, PREZENTAT DE VICE PRIM MINISTRUL GRAȚIELA GAVRILESCU

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu, vice prim-ministru al Guvernului a transmis azi, într-o conferință de presă organizată în  Palatul Administrativ  județean, un avertisment dur către administrația publică județeană privind punerea în funcțiune a depozitelor ecologice de deșeuri, chiar din sala în care se țin ședințele de consiliu județean și chiar de pe fotoliul ocupat cu aceste prilejuri de președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur.

Grațiela Leocadia Gavrilescu a folosit termeni extrem de duri, când a făcut referire la cele două depozite de deșeuri de la Moara și Pojorâta, apreciind că situația este ”catastrofală”. Vicepremierul a avertizat că până în 2020, deșeurile vor trebui integral refolosite inclusiv în România și în Suceava. Deocamdată, acestea nu se reciclează decât în proporție de 10-11%. În opinia sa, crearea unor uzine de reciclare va duce la creșterea numărului locurilor de muncă. Grațiela Gavrilescu a mai arătat că în cele 400 de zile cât a lipsit de la cârma Ministerului Mediului,  în perioada guvernării tehnocrate, nu s-a făcut nimic legat de ariile protejate. Ea va dispune măsuri care vor pune la punct statutul acestora, recomandând custozilor ”să nu se sperie”, pentru că cei care nu au făcut nimic nu au ce să mai caute în aceste arii protejate dar cei care și-au făcut treaba, își vor putea continua activitatea.

În aceeași conferință de presă, vicepremierul Grațiela Gavrilescu a lansat ”semnalul de alarmă” cel mai puternic către Consiliul Județean Suceava, care a fost avertizat, pe ultima sută de metri, că până pe data de 31 martie anul viitor trebuie clarificată situația celor două depozite de  deșeuri de la Moara și Pojorâta să fie rezolvată. În ceea ce privește desemnarea operatorului pentru depozitul de la Vorniceni – Moara, ”comisia de licitație să muncească cel puțin cât muncesc funcționarii din minister, pentru a se finaliza procedura de desemnare a firmei care va opera” (licitația a fost realizată în toamna anului trecut dar nici până acum nu s-a stabilit câștigătorul, n.r.). ”Trebuie să se meargă pe repede înainte , nu mai este timp de tras sfori pentru ambiții personale”, a transmis Grațiela Gavrilescu. Ea a amintit că prin intermediul Gărzii de Mediu au fost administrate amenzi pentru nereguli la Depozitul de deșeuri încă nefuncțional de la Vorniceni – Moara, iar astfel de sancțiuni vor putea fi reluate. ”Mă voi ține de graficul propus, controalele vor fi la fel de intense”, a transmis ministrul Mediului.

Grațiela Gavrilescu a concluzionat că sunt două probleme mari la Suceava cu cele două depozite de deșeuri iar de pierdut are județul Suceava, dacă se va decide că depozitul de la Mestecăniș- Pojorâta nu va putea fi deschis, fondurile europene folosite pentru această investiție vor trebui restituite de statul român și ”va avea de suferit întreaga comunitate din județul Suceava fiindcă Statul va trebui să își recupereze banii ce ar urma să fie restituiți”, a conchis vice prim ministrul  Grațiela Leocadia Gavrilescu.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *