Mopan Suceava
Actualitate

Proprietar de stână din Călinești – Șerbăuți, reținut și dus în arest după ce și-a maltratat câinele

La data de 10.10.2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecța Animalelor – IPJ Suceava au demarat verificări cu privire la sesizarea unui bărbat din sat Călinești, comuna Șerbăuți în legătură cu un consătean care ar fi lovit cu un obiect contondent un câine.

La fața locului s-au deplasat și polițiștii din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți care au identificat exemplarul canin, stabilind că acesta prezenta mai multe leziuni la nivelul capului.

Din verificările efectuate de polițiști s-a constatat că proprietarul câinelui deține o stână de oi, amplasată la ieșirea din localitatea Călinești spre comuna Zvoriștea, lângă DC 50, unde adăpostește și opt câini.

În repetate rânduri, proprietarul stânii ar fi fost văzut de către bărbatul care a făcut sesizarea cum lovea cu un obiect contondent pe unul dintre animale,  care era legat la stână, iar la data de 09.10.2023, în jurul orei 18.00 fiind în trecere pe DC 50 a găsit câinele lovit cu leziuni în zona capului, iar în jurul său pe iarbă erau pete de sânge.

La fața locului a fost identificat animalul, un câine de rasă comună, în vârstă de patru ani, care a fost plasat în adăpostul Asociației ”Casa lui Patrocle”, pentru o perioadă  de 45 zile.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”rănirea cu intenție a animalelor”.

În urma probatoriului administrat, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor – IPJ Suceava au dispus măsura reținerii față de agresor pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii de „rănirea cu intenție a animalelor ”, bărbatul fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Suceava.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor urmeaza a continua cercetările, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecatoria Rădăuți, urmând ca după definitivarea acestora sa fie dispusă soluție procedurală corespunzătoare.

Polițiștii reamintesc că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 republicată privind protecția animalelor relele tratamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.

Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

a)folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;

b)folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;

c)practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d)rănirea cu intenție a animalelor.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a)uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

b)schingiuirea animalelor;

c)organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d)zoofilia

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *