Protest, 20 decembrie 2019, începând cu ora 11:30 – al personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor. Se închid arhivele şi registraturile şi se suspendă şedinţele de judecată

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul Sinjust Bihor, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiţie “Grefierul” Alba, Sindicatul Dreptatea Bacău, afiliate la Federaţia PUBLISIND în colaborare cu Asociaţia Grefierilor din România au transmis un comunicat prin care anunță că  ”la solicitarea şi în reprezentarea a peste 6000 de membri de sindicat – personal auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT – care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiţie,

Luând act de aprobarea în şedinţa Guvernului României din data de 18 decembrie 2019 a proiectului de lege pentru modificarea OUG nr. 114/2018 privind unele măsuri fiscale şi bugetare, emitem prezentul

COMUNICAT DE PRESĂ

Constatăm, din nou, lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci când se pun în discuţie drepturile salariaţilor din sistemul de Justiţie, măsurile nefiind discutate cu organizaţiile sindicale şi profesionale din sistem, cu atât mai mult, nu deţinem nicio informaţie referitoare la draftul proiectului de act normativ.

Văzând declaraţiile reprezentanţilor Guvernului privind intenţia de a reduce sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenţii în cazul în care va fi aplicabilă şi salariaţilor din sistemul de Justiţie, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor şi, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 şi 1000 lei, la salariul net.

Precizăm faptul că, în prezent, deşi sporurile de care beneficiază categoria noastră profesională sunt calculate prin raportare la salariul de bază/indemnizaţia de încadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018.

Mai mult, Guvernul nu face vorbire dacă sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi exceptat de la aplicarea art. 25 din Legea nr. 153/2017 care limitează suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite la 30%.

In această situaţie, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat în plată, ci şi prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din justiţie în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică şi spor confidenţialitate (în prezent fiind plătite în procent de 15%, deşi prin lege sunt recunoscute în procent de 30%), deci, o dublă scădere a salariului net cu alte sume cuprinse între 250 şi 1000 lei.

Totodată, celelalte măsuri fiscal bugetare menţin starea de discriminare între categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevăzută acordarea anumitor drepturi discreţionar şi nu unitar (cum este cazul plăţii orelor suplimentare efectuate, de exemplu), faţă de alte inechităţi salariate nesoluţionate până la momentul de faţă – acordarea neunitară a cuantumului total al sporurilor şi calculul greşit al coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în grila anexă la Legea nr. 153/2017 pentru personalul auxiliar.

Prin urmare,

Având în vedere intenţia Executivului de a-şi asuma răspunderea pe acest proiect de lege, luni, 23 decembrie 2019, acordarea acestui „cadou de Crăciun” salariaţilor din sistemul de Justiţie va conduce la blocarea efectivă a activităţii în instanţe şi parchete, nu doar la proteste spontane sau pe perioadă determinată.

Luând act de protestul spontan al colegilor personal auxiliar de specialitate din instanţele şi parchetele din Bucureşti de azi, 19 decembrie 2019, în virtutea dreptului constituţional la liberă exprimare şi în urma deciziei luate de organele de conducere ale organizaţiilor noastre sindicale şi profesionale,

Faţă de locul şi rolul categoriei noastre profesionale în înfăptuirea actului de justiţie,

INFORMĂM PUBLIC

că dacă Guvernul României îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat şi a proiectului de modificare şi completare a OUG nr. 114/2018 fără o dezbatere reală cu partenerii de dialog social, sistemul judiciar va fi blocat definitiv.

Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă înţelege să declanşeze altă formă de PROTEST

Vineri, 20 decembrie 2019, începând cu ora 11:30 – ieşire în faţa instanţelor şi a parchetelor în timpul întâlnirii cu Ministrul Justiţiei, închiderea arhivelor şi a registraturilor şi suspendarea şedinţelor de judecată.

Aceasta reprezintă a doua formă de protest, urmând ca după reluarea activităţii instanţelor şi parchetelor în ianuarie 2020 să fie întreruptă activitatea pe perioadă nedeterminată.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *