Protezare unicompartimentală a genunchiului, o noua premieră în Spitalul Judetean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava

 În data de 23 martie 2022, a avut loc o noua premieră în secția de ortopedie a Spitalului Judetean Suceava, care a constat în protezarea parțială a unei porțiuni a genunchiului unei paciente de 48 de ani, aceasta suferind dureri importante și imposibilitatea efectuării activităților zilnice de aproximativ doi ani.

Echipa operatorie a fost formată din dr. Rareș Voinea, dr. Marius Grămadă și dr. Ciprian Puha, sub coordonarea medicului șef de secție dr. Răzvan Bandac.

Artroplastia parțială de genunchi oferă posibilitatea menținerii compartimentelor sănătoase ale genunchiului și implică mult mai puține riscuri pre și postoperatorii decât artroplastia totală a genunchiului. Recuperarea medicală după astfel de intervenție este rapidă, iar pacientul nu resimte prezența protezei datorită faptului că ligamentele sunt prezervate.

 „Acest tip de intervenție se practica numai în câteva clinici din țara, motiv pentru care decizia de efectuare este luată după evaluarea riguroasă a pacientului, cu luarea în considerare a particularităților fiecărui pacient ( artroza este prezentă doar în partea internă a genunchiului, structura ligamentară este funcțională, pacientul nu prezintă artrită inflamatorie). Avantajele majore ale acestui tip de intervenție sunt: părțile sănătoase ale genunchiului sunt conservate, recuperare rapidă și durată scurtă a spitalizarii, amânarea momentului protezării totale, riscuri mici de infecție, intervenția este minim invazivă, mișcările de flexie-extensie ale genunchiului sunt naturale, stresul mecanic la nivelul protezei este redus”, a explicat doctorul  Rareș Voinea care a adăugat că intervenția a fost un real succes, programul recuperator de kinetoterapie s-a inițiat precoce, ceea ce a permis pacientei reluarea mersului cu sprijin din a treia zi postoperator.

Manager Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea a declarat că „ în Spitalul Județean de Urgență avem toate condițiile necesare pentru efectuarea intervențiilor complexe în toate specialitățile. Vom investi cât se poate de mult în perfecționarea cadrelor medicale precum și în dotarea spitalului cu cea mai performantă aparatură, pentru a oferi un act medical la standardele prezentului, tuturor pacienților care apelează la serviciile noastre.”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *