Proveniență ”fabricată” pentru a acoperi peste 150 de metri cubi de lemn exploatat la negru, depistată de Garda Forestieră la două firme din Stulpicani
Garda Forestieră Suceava a transmis un comunicat în care arată cum două firme din Stulpicani își acopereau proveniența ilegală a lemnului achiziționat prin emiterea de intrări în depozite ”doar pe hârtie”. S-a dovedit că în acest fel peste 150 de metri cubi de lemn fără proveniență legală au fost valorificați de cele două firme.
În baza datelor furnizate de SUMAL 2.0, corelate cu informațiile existe la nivelul instituției, în urma verificărilor desfășurate în perioada 01 – 04.04.2022, Garda Forestieră Suceava a identificat la două firme ce-și desfășoară activitatea în zona Stulpicani-Vadu Negrilesei, intrări de material lemnos ”doar pe hârtie”, situație demonstrată cu ajutorul informațiilor generate de aplicația SUMAL 2.0 și imaginile generate de camerele video fixe existente pe traseul respectivelor ”transporturi”.
Mai exact, în cazul primului operator economic, s-a demonstrat faptul că au ”intrat” doar scriptic în depozitul societății cantitățile de lemn de foc rășinoase aferente unui ansamblu rutier alcătuit din camion și remorcă, fără ca transporturile să fi avut loc fizic. Fotografiile atașate în aplicația SUMAL 2.0 par a fi efectuate prin fotografierea ecranului unui alt telefon/tabletă pe care se afla altă fotografie, aspect ce a creat suspiciunea de ilegalități în ceea ce privește respectivul transport.
În urma verificărilor a fost recalculat stocul scriptic al depozitului respectivei societăți, prin diminuarea cu cantitățile aferente celor două ”transporturi”. În acest fel, o parte din materialul lemnos existent în depozitul societății a rămas fără proveniență legală. Delegații Gărzii Forestiere Suceava au aplicat trei sancțiuni contravenționale cu o valoare de 18.000 lei și a fost confiscată cantitatea de 60 m.c. lemn rotund rășinoase.
În cel de-al doilea caz, identic ca mod de lucru, în depozitul societății au ”intrat” două ”transporturi” de cherestea rășinoase.
Fotografiile atașate în aplicația SUMAL 2.0 sunt ”cu ușile închise”, aspect ce a creat de asemenea suspiciunea de ilegalități în ceea ce privește respectivul transport.
În acest caz a fost identificată cantitatea de 96 mc cherestea rășinoase fără proveniență legală care a fost confiscată, fiind aplicate două contravenții cu amendă în valoare totală de 18.000 lei.
Putem concluziona că în ambele cazuri a fost ”creată proveniență” pentru materialul lemnos deținut ilegal. Valoarea amenzilor aplicate celor doi operatori economici totalizează 36000 lei, iar a materialului lemnos confiscat 93744 lei.
Garda Forestieră Suceava va continua verificările pe această linie, existând la nivelul instituției și alte informații similare, precum și verificări pentru identificarea ”sursei” materialului lemnos identificat fără proveniență legală se arată în comunicatul transmis de inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, care a pus la dispoziție și fotografii înregistrate de către utilizator în SUMAL2.0, aferente transporturilor.