Putna, 8 octombrie 2023: Poveștile spuse de oameni, case și obiecte au prins viață la Casele Muzeu. Caravană de informare și promovare PACT pentru Patrimoniu și Atelierul Memorial – Case, Obiecte și Povești (galerie foto)
Ploaia măruntă și frigul de ieri au completat o poveste autentică de toamnă în Putna, cu miros de mere, nuci și verde ud, cu oameni frumoși și iubitori de arhitectură populară, tradiții, port popular și amintiri curate, prieteni adunați în ograda complexului de case muzeu. Casa Muzeu Bukowina și sora mai tânără salvată de la dispariție, Casa Aionițoaiei, au găzduit evenimente de suflet, create și derulate din pasiune.
Cea de a opta caravană 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 ș𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞 𝐏𝐀𝐂𝐓 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮, organizată de Asociația ADER Suceava în cadrul proiectului „Bucovina: Regenerare rurală prin implicarea comunității”, cu scopul informării și promovării instrumentelor de protejare a peisajului cultural local, s-a desfășurat ieri, 8 octombrie 2023, în cele două case muzeu.
Iar partea de informare și atenționare asupra importanței protejării și valorificării patrimoniului cultural local, începută la Casa de Cultură „Ștefan cel Mare” dimpreună cu reprezentanții administrației locale, continuată în curtea bisericii din Putna, față în față cu localnicii, la ieșirea enoriașilor de la slujba de duminică, s-a finalizat cu Atelierul Memorial – Case, Obiecte și Povești. Casele muzeu au prins viață prin poveștile spuse de putnenii invitați să depene povești despre oamenii locului, case, obiecte.
La invitația celor doi inimoși iubitori de Putna autentică, din dorința de a recupera memoria locului, Pascal Garnier și Vlad Bîcu, amfitrionii evenimentului, cei care au fost prezenți, și nu puțini la număr, au adus fotografii cu Putna de acum peste 100 de ani, cu oamenii în portul locului și al timpului, cu imagini în care sunt surprinse case, construcții anexe, momente importante din localitate, rituri de trecere. Imagini cu școala, biserica, satul, tot ce a căzut sub lentila fotografului.
După ce au vizitat și s-au „selfuit” în toate ungherele casei Muzeu Bukowina, adunați în „casa cea mare” a Casei Aionițoaie, lângă un foc zdravăn care trosnea în soba construită după un model luat din Muzeul Satului Bucovinean, înconjurați de străchini cu mere, nuci și pampuște, printre picături uleioase de apă de prună autentică, au început poveștile. Prezenți au fost de la cei „cu țâța-n gură” până la cei cu barba sură.
Interesant a fost tot ce au spus organizatorii și amfitrionii, dar când au pornit a depăna povești, cu pozele și albumele în mână, doamna profesoară Felicia Harmatiuc (rudă apropiată și de suflet a moștenitorilor frumosului muzeu și a locurilor pe care se află Casa Muzeu Bukowina) și nea Ionel Crețan, gospodar urmat exemplu în Putna, auditoriul a rămas fermecat. Iar amintirile și imaginea satului de odinioară a început a se completa ca un puzzle. Amintiri despre oameni și locuri spuse cu emoții multe și cu tot atât de mult drag.
Zeci și sute de fotografii au reconstituit o Putnă de mult uitată de unii, vie în amintirea altora, incompletă pe ici pe colo pentru cei mai spre jumătatea vieții, fascinantă pentru cei tineri. Scanerul și imprimanta care tronau peste un vraf de țoale țesute din cârpe au rămas în uitare, amintirile spuse au proiectat în mintea fiecăruia dorul de casă și familie, bucuria locului și a oamenilor întâlniți.
Nu s-ar mai fi dată dusă lumea de la șezătoarea amintirilor, dar mirosul de găluște (sarmale) și plăcinte cu brânză care venea din anexa muzeului i-a mutat de lângă soba dogoritoare la altă serie de dezbateri, despre gastronomia locală, sau bucate tradiționale mai bine spus.
Și pentru că tot vorbim despre identitatea locală care cuprinde arhitectura tradițională, tradițiile locale, meșteșuguri, gastronomie, întâmplări, oameni și locuri, să menționăm și inimoșii care au făcut ca totul să se întâmple, alături de participanții fără de care nu s-ar întâmpla atât de frumos: specialiștii dr. Carmen Cașovschi de la USV și Violeta Enea – șefa serviciului etnografie de la Muzeul Național al Bucovinei, Dinu Oprea – geograf de la USV, Carmen Boghean, Ana Maria Bucaciuc, Paul Ivan – tot de la USV, Pascal Garnier, Vlad Bîcu, Daniela Bălăuța – amfitrioni la casele muzeu din Putna, Gabriela Teișanu – consultant artistic Artă Populară de la Centrul Cultural Bucovina, directorul școlii din Putna – prof. Ciprian Crețan, prof. Felicia Harmatiuc și nea Ionel Crețan – memoriile vii ale Putnei, povestitorii datorită cărora fotografiile au prins viață, invitați din Franța natală a lui Pascal, cel mai putnean francez, consilieri locali și iubitori și promotori de autenticitate și tradiții – Nicoleta Cenușă, Geta Șalgău, Ruxandra și Sorin Aga, antreprenorii Gabi Breabăn și Petrică Cenușă, profesorul Cornel Zubaș. Au participat cu emoție, drag și interes deopotrivă Zora („regina” casei muzeu Bukowina) și Iulia Bîcu dimpreună cu Irina și Iulian Cârdei – moștenitorii casei Muzeu Bukowina, tinerii absolvenți și liceeni – Aurelian, Elena și Robert (prezenți mereu în ajutor la casa muzeu), Iuliana Roșca, șefa marketingului de la Muzeul Național al Bucovinei și subsemnatul, Neculai Roșca – scribul de serviciu.
Întâmplări frumoase și consemnări de acest fel să tot fie!
Proiectul „Bucovina: Regenerare rurală prin implicarea comunității” este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, Cod MySMIS2014+ 151477.
Mai multe informații pe site-ul: https://asociatia-ader.ro/…/bucovina-regenerare-rurala…/
#PACTpentruPatrimoniu #salveazasatulbucovinean #patrimoniucultural #Patrimoniunatural #patrimoniuconstruit