PUTNA în dublă sărbătoare: Cupluri de aur aniversate, Titlul de Cetățean de Onoare acordat prof. univ. dr. habil. Florin PINTESCU
Evenimente de suflet s-au desfășurat ieri la Putna, sub organizarea administrației locale a comunei Putna, condusă de inimosul primar Gheorghe Coroamă. Printre noianele de demersuri administrative care ocupă cea mai mare parte a timpului, consilierii locali, viceprimarul și primarul comunei Putna își fac timp întotdeauna pentru evenimente culturale și sociale care fac cinste și animă viața comunei.
Putna a fost în sărbătoare de două ori, ieri. O dată pentru cele 14 cupluri care de 50 de ani își petrec bucuriile și nevoile vieții dimpreună, iar a doua oară pentru a fi alături de un fiu al comunei, care face cinste locului din care își trage originile – profesorul universitar doctor habilitat Florin PINTESCU – decanul facultății de Istorie și Geografie de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, căruia, în semn de recunoaștere pentru activitatea academică și promovarea continuă a comunei Putna, i s-a acordat titlul de CETĂȚEAN DE ONARE AL COMUNEI PUTNA.
O recunoaștere și o sărbătorire a meritelor acestora, a tuturor deopotrivă, pentru tot ce au realizat și reprezintă pentru comuna Putna cu cele două sate care o compun: Putna Și Gura Putnei.
Momentele de suflet și festivitățile au început la Biserica din Putna, care a fost în straie de sărbătoare și încărcată de emoțiile celor prezenți, cuplurile de aur și familiile acestora (doar 6 cupluri fiind prezente fizic, pentru ceilalți administrația oferind darurile la domiciliile acestora).
Iar mai apoi, evenimentele au continuat la Pensiunea Dorina, unde a avut loc decernarea titlului de Cetățean de Onoare fiului comunei, profesorului dr. habil. Florin Pintescu.
Tot aici a avut loc și o masă festivă în cinstea sărbătoriților zilei, presărată cu momente artistice, cântecul și voia bună fiind întreținute de o altă mare emblemă a Putnei, interpreta Alexandra Dan.
Gheorghe Coroamă, primarul comunei Putna, a întâmpinat participanții cu un cuvânt de bun venit, mulțumind celor doi preoți ai Putnei, Constantin Croitoru și Filip Coca, pentru frumoasa și emoționanta rugăciune înălțată întru mulțumire și slavă lui Dumnezeu care i-a ținut sănătoși.
De asemenea, a mulțumit participanților la eveniment, spunând că sunt momente la care ține foarte mult, pentru că ”sunt clipe pline de emoție în care vorbim și suntem alături de ”oameni de aur” ai comunei noastre”.
Primarul Coroamă a adresat cuvinte de mulțumire cuplurilor de aur pe care le-a felicitat pentru cei 50 de ani împreună în înțelepciune, răbdare, echilibru, iertare, urându-le mulți ani buni și sănătoși și de acum înainte. Cu emoție în glas a mulțumit pentru istoria Putnei scrisă dimpreună cu aceștia.
***
Al doilea moment a fost dedicat istoricului Florin PINTESCU, „profesorul blând” așa cum îi spun mulți dintre studenții săi de la Universitatea „Ștefan cel Mare din Suceava, de la Facultatea de Istorie și Geografie, căruia, în semn de apreciere și mulțumire pentru activitatea academică și promovarea continuă a comunei Putna, cu satele Gura Putnei și Putna, pentru scrierile sale istorice, pentru discursurile sale de pretutindeni în care mereu se regăsește o bucățică din istoria Putnei, i-a fost acordat titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al comunei natale. O recunoaștere de suflet care a emoționat administrația, auditoriul dar și pe sărbătorit.
Directorul Școlii Gimnaziale ”Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna, prof. Ciprian Crețan a adus un laudațio profesorului Pintescu, prezentând, în cuvinte frumoase și elogioase, firul vieții universitarului, pornind de la locurile natale, școala primară, gimnazială, liceu, universitate, titluri, lucrări și multe alte lucruri frumoase care compun viața acestuia.
Profesorul Pintescu a mulțumit așa cum știe el: frumos, blând, din suflet, iar printre mulțumiri a anunțat că va/scrie o monografie istorică a satelor Putna și Gura Putnei.
A vorbit atât de frumos, încât cei din public au rămas profund impresionați, unii dintre ei mărturisindu-ne că numai auzindu-l își doresc să participe la cursurile sale.
Ziua festivă s-a încheiat cu bucurie, voie bună, dans, bucate alese, interpreți de suflet.