Mopan Suceava
ActualitateEvenimente

Putna, locul în care se „Salvează Satul Bucovinean”. Casa Aioanițoaie, desfăcută anul trecut cu ajutorul voluntarilor Bucovina Brunch va fi reconstruită ca muzeu, lângă Casa Muzeu Putna

Un demers de excepție, susţinut de oameni deosebiți din societatea civilă a județului Suceava se va petrece, la sfârşitul acestei luni, la Putna.

Carmen Caşovschi, conferenţiar universitar doctor în ştiinţe economice, sufletul şi motorul proiectului “Salvează Satul Bucovinean. Adoptă o Casă!”, a postat o informare prin care anunţă: „O mică victorie într-o lume nu foarte prietenoasă cu patrimoniul construit. Casa Aioanițoaie, desfăcută anul trecut la Punta cu ajutorul voluntarilor Bucovina Brunch este gata să fie reconstruită ca muzeu. La finele acestei săptămâni se toarnă temelia !!!!

Găsită în teren de studenții FSEAP în cadrul proiectului Salveaza Satul Bucovinean în 2011, a fost salvată de Agence Tara Autentica (Pascal Garnier). Un nou loc și o nouă viață, datorită lui Pascal.

Voluntari Bucovina Brunch, pregătiti-vă de treabă Așa, cam pe la finele lunii septembrie…”

Evenimentul în cadrul căruia s-a desfăşurat acţiunea de salvare a casei s-a petrecut pe 11 august 2018, la Putna, unde Țara Autentică Putna, ADER, iaBucovina și APT Bucovina au organizat BUCOVINA BRUNCH. PUTNA – ȚARA AUTENTICĂ.
Aproape 50 de voluntari au participat la demontarea acestei case vechi de un secol, din Putna, și au mutat-o într-un spațiu nou, alături de acum cunoscuta Casă Muzeu Putna din localitate.

Terenul pe care urmează să fie reconstruit acest obiectiv de arhitectură tradițională aparține familiei Emilia Bâcu, un dascăl de excepție, legendă vie pentru comunitatea din Putna, care are în proprietate și casa muzeu mai sus amintită și de care are grijă în continuare împreună cu copiii și nepoții, la vârsta ei venerabilă.
Pascal Garnier, inițiatorul acestui proiect, alături de partenera sa, Daniela, profesor la Școala Putna, au pus la cale această acțiune cu doi ani înainte, atunci când au aflat că o casă construită cu mai bine de un secol urmează să fie vândută împreună cu terenul aferent.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *