Mopan Suceava
ActualitateCultural

Putna Unică, Tradițională, Naturală, Autentică: prima ediție a Târgului de Produse Locale, succes răsunător

Două zile rupte parcă din poveștile străbunilor s-au petrecut la Putna, chiar în vatra satului.

Acolo unde, iubitori de tradiții, meșteșuguri, meserii tradiționale, arhitectură populară, gastronomie locală, produse locale autentice, au avut o inițiativă care a adunat laolaltă localnici și lume din satele megieșe.

Familia Bîcu, moștenitorii Casei Muzeu Bukowina și a fabulosului loc în care este amplasată și Casa Aionițoaie, alături de care au fost prietenii, sătenii, administrația locală și-au dorit și au și reușit un eveniment care să revitalizeze și să promoveze identitatea culturală locală. Cu atât mai mult de apreciat inițiativa acestora, tineri ai generației computerizate, cu meserii ce necesită formare și abilități care nici cu gândul nu ar duce către tradiții populare: IT, studii europene, relații internaționale, studii sociale, inginerie, securitate națională. Tineri care iubesc Putna și tot ce înseamnă ea.

„Târgul de Produse Locale”, prima ediție, 17 – 18 august 2024, a adunat în curțile, șura și pomătul Caselor Muzeu din Putna puzderie de producători locali care cu pampuște, cornuri mari cu gemuri, cornulețe dichisite cu zahăr pudră, prăjituri mai sofisticate – după rețete vechi, împrumutate de la nemții satului, ceaune cu tochitură, balmoș, galuște, cozonaci cu nucă și mac, pâine  pe vatră, dulcețuri, siropuri, miere de albine, produse artizanale decorative ori utilitare cu mirosuri de lavandă și busuioc, lumânări și statuete din ceară curată, sacoșe de pânză cusute ori pictate, tablouri cu imagini bucolice, împletituri, țesături, sculpturi în lemn și multe alte minuni ieșite din mâna localnicilor. Iar portul popular cu care erau gătiți putnenii și invitații lor a completat un tablou de excepție.

În șura gătită tradițional s-a pregătit loc de șezătoare. Doar că lumea a fost atât de multă, încât șezătoarea s-a extins peste tot în ogradă.

Desigur, așa cum e din străbuni lăsat, de șezătoare ori horă fără lăutari și dansatori nu s-a auzit.

Au fost interpreți de seamă invitați la Putna: Gabriela Teișanu, Liliana Ursachi cu Ansamblul „Flori Vicovene”, Călin Brăteanu, grupul vocal „In memoriam Doina Bîcu”, grupul de jocuri populare format din simpatici și talentați copii din Putna.

A doua zi s-a lăsat cu o horă, susținută de renumitul interpret Călin Brăteanu care pe lângă cobza-i celebră a adus alături iubitori de folclor, tradiții populare, autenticitate de la Dolhești, Bosanci și Mălini.  Azi la Putna s-a vorbit și cântat în limba populară.

A răsunat tot satul de cântec și voie bună. Iar curtea caselor muzeu a fost numai bună de învârtit hora și jocuri populare bătute bine la picior. Cei care nu au mai încăput, au dansat în fața primăriei Putna, chiar în apropierea caselor muzeu.

Îmbucurător a fost faptul că lumea a intrat, localnici și turiști, au ascultat cântările, au admirat ori chiar jucat, au cumpărat produse locale, s-au simțit bine.

Redăm mesajul de bun venit transmis, cu emoție, de organizatori:

„Bună ziua, numele meu este Iuliana Bicu și vă adresez un călduros Bine ați venit! Stimate doamne și domni, dragi prieteni ai tradițiilor românești, Ne aflăm astăzi într-un loc de o deosebită importanță istorică și spirituală, aici, în Putna, un tărâm binecuvântat de Dumnezeu și purtător al unei moșteniri culturale de neprețuit. Locul în care ne găsim acum nu este doar un spațiu muzeal, ci și o punte între trecut și viitor, între tradiție și modernitate. Într-o lume în care ritmul vieții este din ce în ce mai alert, unde tehnologia ne acaparează tot mai mult, este cu atât mai important să ne întoarcem privirea către rădăcinile noastre, către valorile care ne definesc ca popor. Șezătoarea, un obicei străbun, ne oferă această oportunitate. Este un prilej de a ne reuni, de a povesti, de a ne bucura împreună de frumusețea și autenticitatea tradițiilor noastre. Suntem recunoscători pentru că îi avem alături de noi pe membrii grupului în memoriam Doina Bicu, pe copiii Școlii „Iacob Putneanul” din Putna, pe frații Sofia și David Bilan, pe renumiții interpreți și oameni dedicați culturii – Gabriela Teișanu și Călin Brăteanu, precum și membrii Ansamblului „Flori Vicovene! coordonați de Liliana Ursachi. Păstrători ai cântecului popular autentic, vor aduce în fața noastră melodii ce ne vor trezi sufletul și ne vor face să vibrăm de mândrie și recunoștință pentru comoara folclorică pe care o avem, cântece care fac referire la bucuriile și necazurilor trăite de strămoșii noștri. Vă invit să vă deschideți inimile și să vă lăsați cuprinși de emoția acestui moment. Să ne amintim de cei care au fost înaintea noastră, să ne gândim la generațiile viitoare și să ne luăm angajamentul de a păstra și transmite mai departe aceste valori neprețuite. În numele organizatorilor și al gazdelor noastre, vă mulțumesc tuturor pentru prezență și vă doresc să vă bucurați de fiecare clipă a acestui eveniment. Să ne lăsăm purtați de muzică, de cuvinte și de frumusețea tradiției care, în această seară, renaște aici, în Putna”. Vă mulțumim!”

Vlad, Iulia, Zora, Irina, Viorel, Teodora, succes la ediția cu numărul 2.

Imagini și clipuri video pe: https://www.facebook.com/casabukowina

foto. Adriana Sinorchian

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *