Rămas bun, Draga Olteanu Matei! Mesaj al ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu

După o carieră de aproape 55 de ani, Draga Olteanu Matei a părăsit scena lumii noaptea trecută. Teatrul și filmul românesc au pierdut un nume si un chip de referință, cel pe care generații întregi de spectatori si telespectatori l-au asociat zeci de ani cu personajele marii noastre actrițe . Născută la București, în 1933, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956, și a făcut parte din generația de aur a teatrului românesc. „Chirița in Iași”, „Gaițele”, „Hagi Tudose”, „Domnișoara Nastasia” sunt spectacole care au devenit extrem de apreciate și cunoscute de toți românii. Cariera sa a însemnat 90 de filme, 50 de piese de teatru și 100 de roluri de televiziune.

„Anunțul medicilor de la Spitalul Sfântul Spiridon ne afectează pe toți. Anul acesta devine tot mai aspru cu noi și ne răpește oameni dragi, oameni care au scris istorie în România. Draga Olteanu Matei este unul dintre ei și e dureros că trebuie să ne luăm rămas bun. Am crescut urmărind rolurile sale, ne-am bucurat de interpretarea sa, am râs și plâns împreună. Să nu uităm nicio clipă să ne cinstim valorile”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Pentru contribuția adusă teatrului și cinematografiei românești, Draga Olteanu Matei a primit numeroase premii, titluri și diplome. În 2002, i-a fost acordată distincția Ordinul Național „Steaua României” de către Președinție, iar în 2014 i-a fost înmânat Ordinul „Coroana României” în grad de Ofițer, de către principesa Margareta. Din anul 2011 are o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București. Ministerul Culturii a omagiat-o la Ateneul Român, în ianuarie 2018, cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Dumnezeu să o odihnească!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.