Mopan Suceava
Actualitate

Ranițele grele ale copiilor de școală primară. Unii dintre ei trebuie să poarte în cârcă chiar și 10 kilograme zilnic de cărți, caiete și material didactic

Un eveniment anunțat mai înainte și despre care mass media a fost informată s-a desfășurat astăzi de dimineață la intrarea elevilor de la Școala gimnazială ”Ion Creangă”, Școala 9, cum este cunoscută în municipiul de județ. Este pentru prima dată în istoria Inspectoratului Școlar Județean Suceava, când șeful instituției se implică direct într-o acțiune pe care a anunțat-o anterior, într-o conferință de presă, ba mai mult, mizând pe discreția jurnaliștilor, a anunțat doar pentru informarea presei, că astăzi, vineri, 13 septembrie, de la ora 7.30,  va fi prezentă la intrarea elevilor de la Școala ”Ion Creangă” pentru a cântări ghiozdanele copiilor.

Inspectorul general al IȘJ Suceava Gabriela Mihai, dascăl aplicat și fost director de școală gimnazială, a oferit, spre eventualul regret al contestatorilor ei, o lecție de profesionalism în aplicarea unui proiect care va fi urmărit deocamdată numai la școlile din municipiul și județul Suceava, dacă va fi dovedit interesul pentru acesta.

Înarmată cu un cântar electronic, asistată de un medic kineto-terapeut, de doi voluntari, de purtătorul de cuvânt al IȘJ dar și de o echipă mare de jurnaliști, profesoara Gabriela Mihai, în calitate de șef al Inspectoratului Școlar Județean, a fost cea care a gestionat operațiunea de cântărire a ghiozdanelor copiilor care au intrat, înainte de ora 8.00, astăzi de dimineață, pe intrarea elevilor, prin terenul de sport, dinspre cartierul Obcini, la Eco-școala ”Ion Creangă”, una dintre cele mai mari, ca număr de copii și ca dotări, unități de învățământ gimnazial din municipiul reședință de județ.

Nu a durat mult până când avertizările sale anunțate într-o conferință de presă de la sediul IȘJ de acum o săptămână, să se confirme. Cu cântarul în mână și cu abilitate de bun interlocutor, inspectorul general Gabriela Mihai a convins, și cu sprijinul unor lucrători din mass media, zeci de copii, însoțiți sau nu de părinți ori bunici, să ofere spre cântărire ghiozdanele cu care au venit azi dimineață la școală. În foarte multe cazuri, din păcate, cântărirea a corespuns temerilor profesoarei inspector general Gabriela Mihai. Câteva dintre acestea cântăreau chiar și peste 9 kilograme, cărate în cârcă de copii a căror greutate nu trecea peste 30 de kilograme.

Desigur, mulți dintre aceștia sunt aduși până la ulicioara care pleacă de pe Bulevardul din Obcine spre intrarea elevilor, prin terenul de sport, de părinți ori aparținători. Doar de la trotuarul bulevardului își pun ranița în spate, pentru câțiva zeci de metri.

Au fost identificate situații diverse: copiii neînsoțiți, care au plecat cu desaga plină cu rechizite de acasă și care au spus că este greu ghiozdanul, copii însoțiți de părinți ori bunici până la intrarea în școală,  a căror aparținători au scurtat discuția, pentru a nu se pune rău cu cadrele didactice, în fața camerelor de luat vederi, copii care au optat deja pentru ghiozdane de tip ”troller”, pentru că au fost avertizați despre riscurile pe care și le asumă cărând zi de zi ghiozdanele grele, cu sumedenia de cărți, caiete și rechizite mai mult sau mai puțin folositoare.

Inspectorul general al IȘJ Suceava, Gabriela Mihai a oferit și câteva concluzii, după ce, înainte de începerea orelor de școală, verificarea greutății ghiozdanelor s-a terminat: este cert faptul că, dintr-un motiv sau altul, copiii sunt puși să care zilnic către școală poveri mult peste puterile vârstei lor, în ghiozdanele pe care le poartă în spate. Uneori chiar aceste ghiozdane, goale fiind, sunt mai grele decât ar trebui să poarte un copil de școală primară și asta, de multe ori, din cauza dorinței ostentative a părinților ori a rudelor de a epata, mândrindu-se cu ”puii” lor. Astfel, dacă unui copil de 20 de kilograme îi oferi un ghiozdan de 2 kilograme, în care mai trebuie puse și caietele, cărțile, celelalte rechizite, plus sticluța cu apă, șansa de a-l condamna la afecțiuni ale coloanei vertebrale care să îl urmărească toată viața este foarte mare.

Recomandările inspectorului general al IȘJ Suceava, Gabriela Mihai: Ghiozdanele ca atare să fie cât mai ușoare cu putință. Conținutul acestora să fie cât mai mic, să crească gradual pe măsura înaintării în vârstă și a greutății provenită din creșterea masei osoase și a masei musculare a fiecărui copil. Pentru materialele cu scop didactic să fie amenajate în fiecare școală dulăpioare pentru fiecare elev ori, dacă  nu este acum posibil, fiecare director de școală sau diriginte de clasă în parte să identifice modalitatea în care acele obiecte necesare copiilor pentru școală să nu trebuiască să fie aduse  în fiecare zi în ghiozdane ori în sacoșe de acasă. De la șlapii pentru interiorul clasei, la cărți sau caiete care nu trebuie purtate de acasă la școală și înapoi, nerăsfoite.

Un medic kineto-terapeut, invitat la acțiunea de azi-dimineață inițiată de inspectorul general Gabriela Mihai a explicat că standardele europene recomandă ca greutatea maximă a bagajului de școală pentru un copil să fie de maxim 10% din greutatea sa corporală. Astfel, pentru un copil din clasa întâi, care are 15-20 de kilograme, acesta nu trebuie să depășească 1,5 –  2 kilograme și, mergând mai departe, pentru un copil de clasa a patra, cu greutatea medie de 40 de kilograme, greutatea ghiozdanului nu trebuie să fie mai mare de 4 kilograme.

Într-o ordine inversă, absurdă desigur, posesorii ghiozdanelor de 9 kilograme și peste verificați de inspectorul școlar general Gabriela Mihai ar fi trebuit să aibă de la 90 de kilograme în sus.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *