Mopan Suceava
ActualitateCultural

Rațe și ferăstrași vedete în expoziția MOȚATELE ȘI CUCUIETELE APELOR NOASTRE, deschisă începând cu 29 mai, la Muzeul de Științele Naturii Suceava

Începând cu 29 mai 2023, într-o expoziție temporară cu intrarea gratuită, Muzeul de Științele Naturii Suceava își așteptă publicul să cunoască14 specii de rățuște și două de ferăstrași naturalizate, exponate provenite din Depozitul de Ornitologie al Muzeului Național al Bucovinei. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Cinegetic al Ținutului Secuiesc și Asociația de Utilitate Publică Vadon din municipiul Sfântu Gheorghe (județul Covasna).
Biologul dr. Carmen Florentina Oleniuc, care de fiecare data surprinde cu teme și titluri formidabile, s-a întrecut din nou pe sine și, de această data, propune o expoziție care prezintă, în afara exponatelor vedetă, o temă de educație muzeală rar abordată, dar extrem de atractivă, incitantă, zgomotoasă și colorată. Iar faptul că publicul are ocazia să cunoască exponatele provenite chiar din depozitul muzeului, nu face decât să stârnească curiozitatea.
Vor putea fi văzute specii migratoare de rățuște și ferăstrași, care sosesc pe teritoriul României la începutul sezonului cald sau celui friguros, pentru hrană și/sau pentru cuibărire. Dintre speciile de rațe migratoare care își găsesc hrana la suprafața apei menționăm: rața mică (Anas crecca), rața pestriță (Anas strepera), rața fluierătoare europeană (Anas penelope), rața sulițar (Anas acuta), rața lingurar (Anas clypeata), rața cârâitoare (Anas querquedula). Dintre speciile de anatide migratorii, care își găsesc hrana scufundându-se în întregime în apă, menționăm: rața cu ciuf (Netta rufina), rața sunătoare (Bucephala clangula), rața moțată (Aythya fuligula), rața roșie (Aythya nyroca), rața cu cap castaniu (Aythya ferina), ferăstrașul mic (Mergus albellus) și ferăstrașul mare (Mergus merganser).

În expoziția temporară va putea fi observată și o specie de rață, de suprafață, sedentară: rața mare (Anas plathyrhynchos). În mod accidental, ca urmare a modificărilor climatice și încălzirii globale din perioada actuală, în zona coastei Mării Negre pot fi întâlnite sporadic exemplare masive de eider – rața polară comună (Somateria mollissima) și de rață arlechin (Histrionicus histrionicus). Aceste specii de rățuște au fost printre primele exemplare naturalizate.

De asemenea, în cadrul acestei expoziției vor fi prezentate date actuale privind importanța economică a acestor specii de rățuște, precum și informații referitoare la rolul cinegetic al anatidelor și trofeele lor, principalele arme, metode și perioade de vânătoare, amenințările naturale și măsurile sustenabile de conservare ale speciilor de rățuște.

Expoziția este accesibilă publicului, cu intrarea gratuită, în perioada 29 mai – 3 iulie 2023.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *