Război pe față între managerul Spitalului Rădăuți Traian Adronachi și primarul Rădăuțiului, Bogdan Loghin. Loghin a trimis controale la Spital, managerul Adronachi reacționează

Managerul Spitalului municipal Rădăuți, Traian Adronachi a luat astăzi atitudine, într-o conferință de presă, față de declarațiile anterioare ale primarului municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, care a anunțat într-o conferință de presă, că va trimite un control la unitatea spitalicească rădăuțeană. Traian Adronachi consideră că aceste presiuni care se fac acum pe Spitalul Rădăuți au ca țintă finală înlocuirea sa din funcția de manager cu o persoană agreată de noul edil șef al municipiului, liberalul Bogdan Loghin.

Prezentăm în cele ce urmează conținutul comunicatului, citit în conferință de presă astăzi,  de către Traian Andronachi, managerul Spitalului municipal Rădăuți:

Comunicat de Presă:

Ca urmare a conferinței de presă a primarului Bogdan Loghin, în care și-a permis să pună într-o lumină nefavorabilă activitatea Spitalului Municipal Rădăuți și să sugereze că în această unitate medicală care a avut și are un rol deosebit în rezolvarea problemelor apărute din cauza pandemiei s-ar fi comis ilegalități, doresc să fac câteva precizări:

 1. În calitate de manager al spitalului municipal îi solicit primarului să sisteze imediat orice imixtiune în actul de conducere al acestei unități spitalicești. Până în acest moment, spitalul cu care ar trebui să vă mândriți d-le primar, a fost controlat de instituții abilitate de control ale statului de peste 25 de ori în ultimele 6 luni, conform registrului unic de control. Ca urmare a acestor controale, spitalul a fost dat ca model de bune practici. De aceea, un control din partea primăriei efectuat de persoane care nu au calificarea necesară ar însemna că instituția pe care o conduceți, domnule Loghin, desconsideră instituțiile croite cu adevărat pentru astfel de misiuni si urmărește doar implementarea „modului de gândire” impus de dvs. sau urmăriți discreditarea celor care nu se raliază la această gândire. Personal, așa cum am făcut-o și până acum, nu ne sustragem de la niciun fel de control. Mai mult decât atât, vom pune la dispoziția oricărui organ de anchetă, începând de la corespondența instituțională și orice alt document/înscris aflat în instituția noastră.
 2. Aprecierea cu privire la activitatea medicala desfășurată în spital excede în totalitate competențele dumneavoastră.
 3. Nu există, legal, o relație de subordonare profesională între managementul spitalului și primarul municipiului.
 4. Faptul că, în calitatea d-voastră de primar îmi solicitați public si nu e prima dată când aveți astfel de „derapaje” , după cum rezultă din conferința dvs. de presă din 17.12.2020, să mă supun „gândirii d-voastră” constituie un abuz inimaginabil, drept pentru care și pentru acest motiv, voi sezisa organele de cercetare penală.
 5. ” Gândirea d-voastră ” nu constituie nici norma de management, nici inovație medicală, nici izvor de drept, sens in care nu consider ca trebuie sa mi-o însușesc indiferent de amenințările d-voastră.
 6. Faptul că încă vă permiteți acest discurs distructiv, amenințător, ilegal și faptul că nu v-ați descoperit încă atribuțiunile profesionale legale rezultate din exercitarea funcției de primar pot sa afecteze grav activitatea instituțiilor publice aflate în subordinea consiliului local.

Instituții precum Spitalul, Școlile, Serviciile Comunale, nu sunt proprietatea dumneavoastră,  să dispuneți schimbări în ele după bunul dumneavoastră plac.

 1. Activitatea medicala desfășurată în spitalul municipal poate fi controlată doar de ministerul sănătății și DSP iar în cazul in care aveți la cunoștință că această activitate medicala este deficitară în ” gândirea d-voastră” aveți posibilitatea să solicitați instituțiilor statului să verifice aceste aspecte, dar în nici un caz să dispuneți d-voastră vreo măsură, indiferent cât de priceput sau de primar ales sunteți.
 2. Îl asigur pe domnul primar ales însă ca NU voi respespecta și NU mă voi alinia la niciun fel de politică, alta decât cea legală. Nu am culoare politică, nu sunt subordonat/înregimentat politic și nu raliez la „modul de gândire al nimănui”. Acele vremuri în care „statul sunt eu” au rămas în manualele de istorie. Nu răspund la presiuni, nu pot fi intimidat si nu sunt șantajabil, indiferent câte conferințe, declarații, discuții sau amenințări voalate sau directe veți face.
 3. Asa cum bine se știe, și poate ar trebui să știe și primarul Bogdan Loghin, cei care sunt în funcții publice nu pot invoca în apărare faptul că nu au știut sau nu au realizat ceea ce fac. Timpul a demonstrat că justiția răspunde cu egala măsură pentru toți, indiferent de funcția pe care o au, culoarea partidului sau conjunctura politică a momentului.
 4. Aștept, probabil ca și ceilalți rădăuțeni, ca primarul Loghin să înceapă să construiască ceva în loc distrugă ce au construit alții. Mai cred că ar trebui să dea dovadă de maturitate dacă nu de respect, față de instituțiile din orașul al cărui primar este, inclusiv față de „lege „, iar folosirea ” pârghiilor din primărie” ca să-și satisfacă „gândirea sa politică” îi poate fi extrem de dăunătoare, la 31 de ani de la Revoluție.
 5. Îl asigur din nou pe domnul primar ales că nu fac parte din niciun grup de interese financiare sau politice, respect votul cetățenilor din Rădăuți și autoritatea cu care au investit noul primar, singura mea preocupare rămânând în continuare bunul mers al Spitalului nostru si susținerea tuturor colegilor mei care sunt epuizați după 9 luni de pandemie și în fața cărora îmi cer scuze că nu am putut sa le ofer cât merită.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *