Războiul activiștilor de mediu suceveni cu transporturile ilegale de lemn, în cifre statistice. Partea I, anul 2020

Unii cititori au reproșat că Suceava smartpress publică doar știri care prezintă eșecuri ale activiștilor de mediu din județul nostru, în încercarea lor de a stopa tăierile ilegale de lemn. Facem acum două precizări: Nu am publicat decât informații provenite de la instituțiile abilitate, în principal de la IPJ Suceava, fără a face anchete. A doua precizare: Nu am omis niciun comunicat care a vizat verificări  pe drumurile din județ ale transporturilor suspecte a fi ilegale de material lemnos, dintre cele făcute publice de către instituțiile avizate.

Având toată compasiunea pentru Daniel Bodnar, cunoscutul activist de mediu sucevean, acum cu problemele de sănătate cunoscute,  care a produs emulație în rândul apărătorilor dezinteresați sau nu ai pădurilor din județ, prezentăm o statistică oferită de IPJ Suceava, privind rezultatul verificărilor făcute de structurile abilitate în urma apelurilor prin 112, care au vizat  transporturi ilegale de material lemnos începând cu 20 iulie 2020 și până la jumătatea lunii decembrie a anului trecut:

Au fost în total 134 de apeluri la 112 privind transporturi ilegale de lemn, fiind semnalate felurite deficiențe. Dintre acestea, 32 au fost apeluri făcute de Daniel Bodnar. Din cele 32 de apeluri, 8 au dus la confirmarea suspiciunii sale, iar în urma verificărilor făcute au fost aplicate sancțiuni în valoare de  17.000 de lei și s-a confirmat cantitatea totală de 43,1 metri cubi de material lemnos transportată ilegal.

Cu precizarea că până pe data de 15 februarie 2021 vom avea o statistică completă a activității instituțiilor de control care au fost pe teren în urma apelurilor prin 112 a activiștilor de mediu suceveni, prezentăm alte câteva cazuri de sesizare prin apelul unic de urgență a unor transporturi de masă lemnoasă bănuite ca fiind ilegale de către activiștii de mediu, oprite în trafic, verificate și confirmate ca fiind în regulă de către polițiști și silvicultori.   

La 09.02.2021, în jurul orei 18.30, lucrătorii Secției nr.14 Poliție Rurală Vama, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza de competență, au fost sesizați prin apel 112 de către C.G.I., despre faptul că pe raza comunei Vama, din direcția Frumosu  se deplasează ansamblul format din autoutilitara și semiremorca care transportă ilicit material lemnos.        

 Având în vedere aspectele sesizate, lucrătorii Secției 14 Poliție Rurală Vama au oprit autoutilitara în cauză pe str. Victoriei, din comuna Vama, în dreptul Ocolului Silvic Vama.       În urma verificărilor s-a stabilit că M.Ț., de 43 ani, din comuna Fundu Moldovei, conducea ansamblul format din autoutilitara marca Mercedes-Benz și semiremorca marca Schwarzmuller, care transporta cantitatea de material lemnos de 16,00 mlemn rotund rășinoase pe platforma autoutilitarei, conform avizului eliberat la data de 09.02.2021 ora 17:48:08 și avizul de la data de 09.02.2021 ora 17:58:08 , pentru remorca care transporta cantitatea de 29.31 mlemn rotund rășinoase.

Cu privire la legalitatea transportului de material lemnos nu au existat dubii din partea agenților de poliție și nici din partea apelantului.

La 09.02.2021, ora 10:01, prin 112, T.V. a sesizat cu privire la faptul că pe strada, Grigore Alexandru Ghica, din municipiul Suceava, se transportă tocătură material lemnos, fără provenienţă legală cu un vehicul și o remorca.

Pe strada Energeticianului, în fața S.C. BIOENERGY Suceava S.A. a fost depistat autotrenul în cauză, acesta fiind condus de către T.M., de 31 de ani, din comuna Marginea.

În urma verificării documentelor transportului, acesta a prezentat un aviz în format electronic, pe o cantitate totală de 22,11 tone, transportul fiind valabil de la data de 09.02.2021, ora 09.08.33. Transportul deșeurilor lemnoase s-a efectuat de la S.C FORESTLIV SRL, către S.C. BIOENERGY SUCEAVA S.A.

În cauză nu sunt suspiciuni cu privire la transportul de material lemnos.

La 09.02.2021, lucrătorii Postului de poliție Vatra Moldoviței au fost sesizați prin 112 de către D.G., din orașul Solca, despre faptul că pe D.J 176, din direcția Moldovița-Vama se deplasează un ansamblu de vehicule, care transportă material lemnos și  depășește atât cantitatea înscrisă în avize cât și greutatea admisă pe drumurile publice.

În urma celor sesizate în jurul orei 15:00 a fost oprit pentru control ansamblu de vehicule susmenționat pe raza com. Vama, sat Molid, DN 17.

 Cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul că ansamblul era condus de către C.I., domiciliat în comuna Moldovița, satul Argel, acesta la solicitarea lucrătorilor de poliție  prezentând documentele personale și a mașinii.

Conform documentelor de transport prezentate în format electronic ansamblul transporta cantitatea de 15,95 mc lemn rotund specia brad în autotren, respectiv cantitatea de 23,61 mc lemn rotund specia brad în remorca. Conducătorul auto a fost condus la depozitul de bușteni Dragoșa din cadrul O.S Vama, pentru inventariere și luarea măsurilor legale.

Inventarierea a fost efectuată de către personalul silvic din cadrul O. Vama, iar conform carnetului de inventariere nu au fost constatate probleme în ceea ce privește cantitatea materialului lemnos.

Pentru a nu fi înțeleși greșit, și pentru ca activitatea celor care slujesc cu adevărat păstrarea pădurilor din Bucovina pentru generațiile viitoare, transmitem activiștilor de mediu onești să ne semnaleze obiectiv derapajele instituțiilor statului în cadrul acțiunilor de control pe care le întreprind în urma sesizărilor făcute. Altfel, ar rămâne o impresie pe care unii chiar doresc să o perpetueze, cum că aceste acțiuni voluntare ar avea în spate determinări mercantile.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.