Mopan Suceava
Actualitate

Recensământul General Agricol 2021, 10 mai – 31 iulie 2021. Detalii oferite de Claudia Gogu, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava

Directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava, Claudia Gogu a oferit astăzi în conferință de presă amănunte despre modul în care se va desfășura Recensământul General Agricol în perioada 10 mai – 31 iulie 2021. O astfel de acțiune se desfășoară în România o dată la 10 ani.

Publicăm  în cele ce urmează comunicatul de presă prezentat de directorul Direcție Agricole Județene:

Având în vedere calitatea de stat membru al Uniunii Europene și acquis-ul comunitar în domeniul statisticii agricole, România trebuie să efectueze, o dată la 10 ani, recensământul general agricol.

Acesta are menirea de a realiza un tablou general al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole necesare programelor și politicilor agricole și de dezvoltare rurală.

Recensământul General Agricol va evidenția schimbările survenite de la runda 2010 și furnizează indicatori statistici pentru monitorizarea, evaluarea și fundamentarea Politicilor Agricole Comune.

În acest sens, facem precizarea faptului că, la finele anului 2022, MADR trebuie să definitiveze Programul National Strategic pentru perioada 2023-2027.

Începând cu data de 10 mai și până în data de 31 iulie 2021, se efectuează la nivel național, în toate unitățile administrative teritoriale din România, recensământul agricol.

La recensământ sunt colectate informații statistice privind principalele caracteristici ale exploatațiilor agricole precum:

  • Informații generale privind exploatația agricolă
  • Modul de utilizare a terenului
  • Efectivele de animale
  • Adăposturile pentru animale
  • Gestionarea dejecțiilor animaliere
  • Agricultura ecologică
  • Persoanele care au lucrat în agricultură
  • Alte activități aducătoare de venituri
  • Măsuri de dezvoltare ruralî
  • Alte informații

Elementul de noutate al desfășurării acestui recensământ îl reprezintă completarea chestionarului, și transmiterea acestuia în format electronic, într-o platformă națională de culegere a datelor și,  de asemenea, posibilitatea ca pe viitor, anumite variabile să fie centralizate anual, pe cale administrativă.

  • Șeful exploatației agricole are obligația să furnizeze recenzorilor date și informații corecte și complete, de asemenea să respecte și să nu obstructioneze activitatea personalului de recensământ din teritoriu și să prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil
  • Datele individuale înscrise în chestionarul de recensământ sunt confidentiale și sunt utilizate numai în scopuri statistice, codul numeric personal colectat la recensământ este criptat

 Pe toata perioada de recenzare, personalul de recensământ în teritoriu se identifică prin prezentarea legitimației care îi atestă calitatea.

La nivelul județului Suceava, pregătirea, organizarea și efectuarea recensământului se realizează  de către Direcția Judeteană de Statistică, Direcția Agricolă Județeană, în colaborare cu structurile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Complexitatea întregii activități este dată de numărul mare de exloatații agricole pe care le deținem la nivel national – 33% din numărul total de exploatații agricole din UE (la precedentul recensământ au fost un număr de 3.600.000, acum se estimează un număr de 3.200.000) față de 600.000 de mii în Franța, de exemplu.

În județul nostru, recensământul se derulează cu ajutorul unui număr de 942 recenzori/recenzori șefi, urmând să fie recenzate un număr de peste 150.000 exploatații agricole( al doilea  judet, după Argeș).

Județul Suceava avea  înregistrate la APIA aferent anului 2020:

Total Exploatatii

Suprafata HA

Procent %

43806

222255

 

1-5 ha

 

34875

84191

79.61

5-30 ha

 

8416

79426

19.21

30-100 ha

 

526

25139

1.20

peste 100 ha

 

120

33740

0.27

Total general

 

100.0

Constituie contraventii urmatoarele fapte:

  • Obstrucționarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ în efectuarea înregistrărilor și controlul datelor ce fac obiectul acestei cercetări statistice
  • Refuzul furnizării informațiilor prevăzute în chestionarul de recensământ
  • Furnizarea de date și informații eronate sau incomplete

Contravențiile sus menționate se sanctionează cu amenda de la 1000-5000 lei.

Se estimeaza ca primele rezultate vor fi disponibile în martie 2022 iar rezultate finale la sfârșitul anului 2022, conform calendarului European.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *