Reclamații la 112 ale activiștilor de mediu suceveni privind transporturi de lemn bănuite ca fiind nelegale, infirmate de organele de control

La 30.12.2020, ora 15.57, Secţia 4 Poliţie Rurală Gălăneşti a fost sesizată prin SNUAU 112 de către Ghinghiloschi Dănuț domiciliat în orașul Solca, cunoscut ca activist de mediu, cu privire  faptul că un camion cu lemne circulă cu încălcarea prevederilor legale de la Putna la Vicovu de Jos.

S-a luat legătura cu apelantul și s-a stabilit faptul că acel camion spre deplasează spre comuna Bilca motiv pentru care s-a procedat la interceptarea și oprirea transportului pe DJ 178 C, pe raza comunei Bilca. Cu ocazia verificărilor a fost identificată autoutilitara marca Mercedes Benz, care transporta bușteni esență rășinoase și care era condusă de către Niga Nicușor, de 45 ani, din com. Bilca. Acesta a prezenta avizul se însoțire, emis la data de 30.12.2020, ora 15.22 de către un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Putna, pentru cantitatea de 15,14 m.c.  lemn lucru pentru cherestea molid, destinatar fiind SC NIMADI SRL Bilca. Niga Nicușor a precizat că a efectuat transportul din depozitul Strigoiu, Ocolul Silvic Putna. S-a procedat la verificarea avizului prezentat de susnumit în aplicațiile specifice constatându-se că datele înscrise în aviz corespund cu cele introduse în aplicație.

La fața locului a fost identificat și apelantul Ghinghiloschi Dănuț care a sesizat faptul că în camion ar fi transportată o cantitate mai mare de lemn față de cea înscrisă în aviz.

S–a procedat la conducerea transportului la Atelierul de Prelucrare a Lemnului aparținând de OS  Putna unde cu sprijinul unui inginer silvic din cadrul acestui ocol s-a procedat la inventarierea și măsurarea materialului lemnos transportat rezultând cantitatea de  14.47 m.n. lemn lucru pentru cherestea molid, diferența în minus constatată încadrându-se în toleranțele prevăzute de legislația în vigoare. Astfel în cauză nu s-au constatat nereguli pe linie silvică.

 În aceeași zi, pe la ora 13.48, Poliția municipiului Vatra Dornei  a fost sesizată prin SNUAU 112, de către un participant la trafic, despre faptul că aflându-se în trafic pe DN 17 com. Iacobeni, Pasul Mestecăniș, a observat un ansamblu de vehicule care avea în componență semiremorca, ce transportă material lemnos, cu încălcarea prevederilor legale.

Având în vedere  faptul că transportul în cauză nu a putut fi interceptat pe raza com. Iacobeni, jud. Suceava sesizarea a fost transmisă Poliției Mun. Câmpulung Moldovenesc – Secției 11 Poliție Pojorâta, ansamblul de vehicule fiind reperat și oprit în trafic, pe D.N. 17 , pe raza comunei Pojorâta.

Ansamblul de vehicule era format din autoutilitara marca Mercedes  ce tracta remorca, ansamblu în care se afla material lemnos din specia molid. La volanul ansamblului de vehicule a fost identificat Străjer Valeriu, de 43 ani, din comuna Pojorâta.

Pentru cantitatea de material lemnos transportată, cel în cauză a prezentat avizele pentru cantitatea de 15,38 mc lemn rotund rășinoase – molid  și pentru cantitatea de 26, 74 mc lemn rotund rășinoase molid, ambele emise la data de 30.12.2020, ora 13:24 și 13:22.

Polițiștii au procedat la verificarea celor două avize de însoțire a materialului lemnos în bazele de date specifice constatând că există concordanță între datele menționate în cele două avize și datele existente în bazele de date.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.