Recomandare pentru suceveni, să aibă grijă când trec granita fiindcă în Ucraina sunt semnalate cazuri de difterie, boală gravă eradicată în România din anii 80

Directorul Direcței de Sănătate Publică Suceava, dr. Liliana Ioana Grădinaru, a transmis un comunicat de presă în legătură cu atenționarea de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la existența unor cazuri de difterie în Ucraina, vă comunicăm că Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a fost informată de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT)  în data de 01.11.2019 despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la granița de nord a României.

În contextul în care acoperirea vaccinală pentru bolile difterie, tetanos și tuse convulsivă raportată de județele de la granița cu Ucraina este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie și unităților sanitare cu privire la necesitatea acordării unei atenții deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigații de laborator.

CNCSBT a recomandat îmbunătățirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanțierilor, copii și adolescenți, nevaccinați sau vaccinați incomplet.

În acest context epidemiologic menționăm că la nivel național și județean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980. Difteria este o boală contagioasă, cu evoluție gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viață

Direcția de Sănătate Publică Județeană  Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccinuri combinate care oferă protecție și contra acestei boli, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a 5 doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni și 6, 14 ani.

În județul Suceava se administrează lunar peste 2500 de doze, acoperirea vaccinală fiind în 85 și 90 %.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *