REDESCHIDEREA OFICIALĂ A CĂII FERATE DORNEȘTI-PUTNA. TRENUL A DUS SPRE MĂNĂSTIREA PUTNA, ÎN PREZIUA HRAMULUI, COROANA LUI ȘTEFAN CEL MARE

Cel mai important eveniment al jumătății lunii august 2018, pentru Bucovina, este, cu certitudine, reluarea circulației trenurilor de călători de la Suceava până la Putna.
Pentru ca acest lucru să fie posibil s-au implicat entități dintre cele mai diferite. De la Mănăstirea Putna de unde starețul Melchisedec Velnic nu s-a odihnit nicio clipă până când reluarea circulației trenului de călători către ”Ierusalimul neamului românesc”, cum a fost denumit acum un veac și jumătate de Mihai Eminescu, a devenit realitate, la societatea civilă care printr-o presiune sistematică a păstrat ideea redeschiderii acestei rute feroviare, la primăriile din localitățile de pe traseul Dornești-Putna care au fost lăsate fără trenuri timp de 6 ani și nu în ultimul rând lucrătorii feroviari care au depus toate eforturile pentru ca linia ferată spre Putna să fie redeschisă.
Azi, în jurul orei 11, în sala de festivități a gării din Burdujeni, au fost prezenți oficiali ai SNCFR în frunte cu directorul acestei societăți naționale precum și directori ale structurilor regionale CFT Infrastructură și CFR Călători de la Iași. Radu Pipa, directorul Regionalei CFR Infrastructură Iași a fost cel care mediat evenimentul care a avut în prim plan transportul către Mănăstirea Putna a coroanei marelui Voievod Ștefan cel Mare, reconstituire din argint aurit, binecuvântată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Prea Fericitul Părinte Daniel.

Preasfințiul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna a rememorat, în scurta sa alocuțiune, eforturile care au fost făcute pentru ca trenurile spre Putna să redevină realitate după mai bine de 6 ani. Bucuria sa a fost cu atât mai mare cu cât autotrenul cu care s-a întors către Putna a purtat și coroana binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare, care își doarme somnul de veci la Mănăstirea Putna.
În gara din Putna, zeci de oameni au întâmpinat trenul venit de la Suceava cu aplauze, mulți dintre ei îmbrăcați în costume naționale și având în mâini flori.
În gara din Putna oficialii care au coborât din tren au fost întâmpinați cu pâine și sare. Trenul a trecut simbolic printr-o panglică tricoloră tocmi pentru ca să se marcheze vorbele părintelui Melchisedec care încă de la Suceava a transmis că ”și-ar dori ca trenul către Putna care a circulat peste 120 de ani să nu își mai întrerupă drumul în timpul vieților noastre”.

La poarta mănăstirii alaiul care purta coroana domnitorului Ștefan cel Mare a fost întâmpinat de IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Starețul Melchisedec Velnic și fețele bisericești care l-au însoțit precum și reprezentanți ai autorităților locale și SNCFR, pelerini și localnici au însoțit în drumul spre mănăstirea Putna coroana lui Ștefan cel Mare care a fost așezată pe mormântul marelui domnitor. Acolo va sta astăzi și mâine, iar după aceea va ajunge în muzeul Mănăstirii Putna unde va putea fi admirată de toți vizitatorii.

De menționat faptul că toate ceremoniile de pe parcursul acestei zile, prilejuite de repunerea în circulație a trenului către Putna, s-au desfășurat natural, participanții simțindu-se părtași la eveniment, bucurându-se de acesta, foarte posibil și din cauza absenței politicienilor care ar fi putut acapara momentul.

Foto: corespondent special Sabrina C.

Please follow and like us:

One thought on “REDESCHIDEREA OFICIALĂ A CĂII FERATE DORNEȘTI-PUTNA. TRENUL A DUS SPRE MĂNĂSTIREA PUTNA, ÎN PREZIUA HRAMULUI, COROANA LUI ȘTEFAN CEL MARE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *