Reducerea numărului de demnitari și restructurarea direcțiilor județene de cultură, măsuri propuse de ministrul desemnat al Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu

Ministrul desemnat pentru a prelua Ministerul Culturii, deputatul PNL  de Suceava Bogdan Gheorghiu, a primit aviz pozitiv pentru obținerea funcției ministeriale în comisia de specialitate a Parlamentului. El a beneficiat de 14 voturi pentru,  având  5 împotrivă și 6 abțineri.

Bogdan Gheorghiu a declarat, potrivit Hotnews, în fața comisiilor pentru cultură reunite ale Parlamentului că vrea să promoveze un set de măsuri prin care să debirocratizeze Ministerul Culturii și să elaboreze niște principii de organizare pentru toate instituțiile din subordinea ministerului.

Printre măsurile pe care le are în vedere Bogdan Gheorghiu este reducerea numărului de demnitari de la Cultură și restructurarea direcțiilor județene de cultură astfel încât acestea să funcționeze mai bine și să poată atrage mai multe fonduri europene.

Bogdan Gheorghiu, în calitate de ministru desemnat,  a spus că vrea să actualizeze legea drepturilor de autor și să o coreleze cu legile europene, să modifice statutul Institutului Cultural Român, să revizuiască statutul muzeelor academice și să le recunoască ca instituții muzeale.

În privința patrimoniului cultural, Gheorghiu a declarat că acesta va fi una din prioritățile lui.
“Patrimoniul cultural are o valoare pe care n-o putem înlocui şi pe care trebuie s-o tratăm ca pe un capitol care revine de drept generaţiilor următoare. Conservarea patrimoniului istoric este nu numai o formă de conectare între generaţiile care se succed în societate, ci şi o resursă esenţială pentru dezvoltare. Partidul Naţional Liberal înţelege protejarea şi promovarea patrimoniului ca pe o formă de dezvoltare socială şi economică. Generaţiile actuale sunt la rândul lor creatoare de cultură şi, implicit, de patrimoniu pentru viitor”, a declarat Gheorghiu, la audierea în comisiile de specialitate din Parlament.

El a accentuat că PNL “consideră că patrimoniul cultural şi cultura contemporană trebuie înţelese în perspectivă unitară, în care cele două mari cadre ale culturii se potenţează reciproc”.

“Acesta este sensul în care ne propunem să oferim politici publice şi o revizuire adecvată a legislaţiei din domeniu. Prin mecanisme moderne de finanţare şi politici publice pozitive, protejarea patrimoniului va fi făcută, odată cu punerea sa în valoare, cu integrarea acestuia în activitatea societăţii, astfel încât acesta să nu reprezinte o obligaţie, ci o oportunitate pentru deţinător””, a spus Bogdan Gheorghiu.

La audieri a participat şi deputatul PNL Raluca Turcan, propusă pentru funcţia de vicepremier în Guvernul Orban.

Please follow and like us:

Un comentariu la „Reducerea numărului de demnitari și restructurarea direcțiilor județene de cultură, măsuri propuse de ministrul desemnat al Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu

  • 29 octombrie 2019 la 19:15
    Permalink

    Bravo Domnule! Felicitări! Si propunătorilor și susținătorilor Domului Ghiorghiu. Bravo PNL. Sa fie intrun ceas bun.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *