Regele a murit! Trăiască regele! Să dăm cezarului ce este al cezarului și lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu!

Regele a murit! Trăiască regele! Să dăm cezarului ce este al cezarului și lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu!. Vorbele acestea sunt atât de vechi. Dar pentru că au supraviețuit până în zilele noastre, se pare că au destulă substanță.

Vedem în acest început de vară  cum se amestecă toate și dacă nu va fi cumpănire, o să iasă un ghiveci greu de digerat din toate gândurile noastre de acum, altcumva rezonabile.

Mai mulți primari din județul Suceava ar vrea ca PS Damaschin Dorneanul să fie așezat, prin votul Sfântului Sinod desigur, în fruntea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, după trecerea în veșnicie a ÎPS Pimen. Au semnat și un memoriu în acest sens, pe care l-au trimis la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitului Daniel. Au crezut că astfel atitudinea Patriarhului  va cumpăni înspre episcopul vicar al Arhiepiscopiei, PS Damaschin Dorneanul. De loc din Bucovina, cel care a fost indicat chiar de către ÎPS Pimen  ca un bun urmaș.

La nici o zi, fețe bisericești creștin – ortodoxe din județul Suceava au formulat un fel de drept la replică, de asemenea publicat, reproșând primarilor intervenienți că mai bine ar fi tăcut decât să facă astfel de recomandări la Patriarhie, fiindcă doar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va decide cine va fi înaltul ierarh care să preia scaunul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, lăsat liber după ce arhiepiscopul Pimen Suceveanul a murit.

 Amândouă texte invocate, circulă deja în spațiul online și le poate citi oricine dorește.  

Eu cred că amândouă părțile au dreptate. Primarii semnatari ai scrisorii , în mare majoritate, îmi închipui că nu au semnat doar în nume propriu, ci și pentru o parte importantă a comunității pe care o reprezintă, ca aleși locali și de aceea țin la PS Damaschin.

Preoții, pe de altă parte, cunosc că votul este al Sfântului Sinod  și nu trebuie să fie influențat de nimeni din afara structurilor Bisericii Ortodoxe Române, pe bună dreptate.

 Creștinii ortodocși au avut și au în continuare preferințe, atunci când este adus un preot nou în comunitate, uneori acesta înlocuind pe altul, pe care l-au cunoscut mai bine, cu bune și cu rele.

Eu cred că tocmai de aceea, Sfântul Sinod trebuie să țină cont atunci când va alege pe cel mai potrivit înalt ierarh care să preia destinele Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și de memoriul publicat al laicilor primari dar și de cel al fețelor bisericești din județul Suceava care au transmis contra-memoriul de asemenea publicat.

(N.R. : Nu am îndrăznit să îl contactez pe PS Damaschin Dorneanul  pentru a-l întreba dacă dorește să preia scaunul de diriguitor al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.)  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *