Reinaugurarea și sfințirea statuii ecvestre a voievodului Ștefan cel Mare, punctul culminant al sărbătoririi împlinii unui secol de la unirea Bucovinei cu România

Evenimentul principal din multitudinea de manifestări care s-au desfășurat în orașul Suceava, acum municipiu reședință de județ, a fost reinaugurarea și sfințirea statuii ecvestre a voievodului Ștefan cel Mare, de pe platoul Cetății de Scaun a Sucevei.

Acest eveniment a produs la rândul său o succesiune de alte evenimente care, dacă n-ar fi fost timpul atât de aglomerat, s-ar fi putut desfășura pe câteva zile bune, pe tihnă. Dar astăzi nu s-a pus problema tihnei, pentru că doar o dată la 100 de ani românii se pot bucura de aniversarea, aducerea aminte, comemorarea unui eveniment istoric ce a fost considerat de specialiștii în domeniu, de-a dreptul miraculos.

Statuia voievodului Ștefan cel Mare intrase, în anii 90 și la începutul anilor 2000, într-o stare deplorabilă. Un basorelief căzuse de pe soclu iar niște indivizi cu căruțe erau pregătiți să valorifice metalul brut. A durat mult până când basorelieful recuperat a fost repus pe soclu. A durat mult până când întregul ansamblu monumental a fost readus la folosire spre justă valoare istoricilor contemporani, vizitatorilor locali sau turiștilor.
Statuia ecvestră a voievodului Ștefan cel Mare este acum vizitabilă. Chiar și în miez de iarnă, fiindcă există o cale de acces amenajată. Probabil vor fi amenajate și altele.

Pe platoul din fața statuii lui Ștefan cel Mare au răspuns azi la înștiințarea despre reinaugurare și sfințire a statuii, sute de suceveni.
Sfințirea monumentului ridicat în anii 70, în vremea comunismului, nu s-a putut face atunci, dar s-a făcut astăzi. Înalt Prea Sfințitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a oficiat slujba religioasă. El a fost cel care a readus în amintirea contemporanilor imaginea emblematică a lui Ștefan Vodă, acum considerat cel mai mare Român.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a fost gazda acestui important eveniment. Personalități care au răspuns invitației au fost foarte multe. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Sucevei Mirela Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, președintele PNL Ludovic Orban, deputatul PNL Ioan Bălan, președintele PSD Suceava Ioan Stan, președintele ALDE Suceava Ștefan Alexandru Băișanu au răspuns prezent la această istorică manifestare.

Au fost luări de cuvânt ale oficialităților din orașele înfrățite cu Suceava. Viceprimarul orașului Laval din Franța (oraș înfrățit cu Suceava, n.r.), Francoise Marchand dar și Victor Său, primar al orașului Soroca din Republica Moldova , au fost transmise mesaje din partea comunităților pe care le reprezintă.
Reamintim că la ora 12.00, toate clopotele din bisericile ortodoxe ale Sucevei au răsunat, marcând împlinirea a 100 de ani de la semnarea actului de unire a Bucovinei cu România.

28 de personalități care și-au adus contribuția la dezvoltarea municipiului Suceava în vremea comunismului dar și după 1990, au primit cu acest prilej distincția ”Cetățean al centenarului”. Lista acestora a fost publicată anterior de Suceava Smartpress.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *