Restaurarea Bisericii din lemn a lui Dragoș Vodă, preluată de Mănăstirea Putna. Monumentul ar putea fi mutat în alt loc

Un film publicat  pe  pagina online ”Drumul Lemnului”, în care părintele Constantin Croitoru, preotul paroh al Bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” din Putna, în al cărei cimitir se află Biserica de lemn a lui Dragoș Vodă, cea mai vechi biserică din lemn din România, poate chiar din Europa, povestește istoria acesteia, a sensibilizat pe cineva care s-a adresat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților,  întrebând ce se poate face ca acest monument încărcat de istorie, dar extrem de fragil, să nu se piardă.

„Înaltpreasfințiile voastre, nu este păcat de aceasta bisericuță..? Nu ați putea face ceva să nu se piardă?” este întrebarea la care IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a răspuns pe pagina de internet a Arhiepiscopiei, ca răspuns al Ierarhului:

”Doamne, ajută! Cu privire la întrebarea dumneavoastră, în prezent se fac demersurile ce se impun în vederea restaurării monumentului. Mănăstirea Putna, respectiv părintele stareț Melchisedec, se ocupă de documentația monumentului. Pace și bucurie!”

Pentru a afla mai multe amănunte privind viitorul acestui lăcaș, martor statornic al credinței ortodoxe în aceste locuri de peste de șase sute de ani, l-am întrebat pe părintele arhimandrit Melchisedec, starețul Mănăstirii Putna, care este stadiul demersurilor pentru restaurarea monumentului aflat în cimitirul parohiei Putna.

El a spus că demersurile se află în faza aprobărilor de transfer din proprietatea bisericii parohiei în proprietatea Mănăstirii Putna. Cât privește posibilitatea mutării bisericii din lemn a lui Dragoș Vodă într-o altă locație, mai aproape de Mănăstire, părintele Melchisedec a spus că o astfel de soluție este acum la nivel de discuții.  

S-a scris mult, s-a vorbit mult în ultimele trei decenii despre necesitatea reabilitării ”bisericuței”, cum o alintă putnenii, a lui Dragoș Vodă. Preotul Constantin Croitoru a tot atras atenția autorităților privind pericolul ca într-o bună zi această construcție să se prăbușească, ducând cu ea o istorie întreagă. Specialiști din țări străine dar și de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava au făcut determinări și au certificat că trunchiurile de stejar din care a fost ridicată biserica creșteau falnici în codrii acestei părți a lumii, fără putință de tăgadă, în veacul al XIV-lea.

La Ministerul Culturii s-a produs la un moment dat și un fel de emulație care a condus la așezarea pe lista proiectelor care ar urma să se realizeze cu fonduri guvernamentale și restaurarea acestui monument.

De acum încolo, trebuie realizată documentația. Cât va dura? Încă nu se știe. Vor fi alocate fondurile promise? Încă nu se știe.

În fiecare primăvară, printre lespezile din fața bisericuței din lemn a lui Dragoș Vodă înfloresc ghioceii. O nouă primăvară, o nouă speranță pentru ca istoria înmagazinată în bârnele, picturile și icoanele dinăuntru, împietrite în frig de-a lungul iernii, să nu se prăbușească odată cu ele.

  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *