Rezoluția Consiliilor Naționale ale Rectorilor din România și Republica Moldova Chișinău, 13 septembrie 2024
Luând în considerare comunitatea de limbă, cultură, istorie, tradiții și valori, Consiliile Naționale ale Rectorilor din România și Republica Moldova, reunite la Chișinău în data de 13 septembrie 2024, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înființarea Universității Tehnice a Moldovei, adoptă prezenta Rezoluție:
- Consiliile Naționale ale Rectorilor din România și Republica Moldova susțin parcursul european al Republicii Moldova și vor conlucra activ pentru a sprijini aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.
- În acest context, Consiliul Național al Rectorilor din România va întreprinde toate demersurile pentru a sprijini Consiliul Rectorilor din Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline în Asociația Universităților Europene (European University Association, EUA), precum și în alte structuri asociative europene.
- Consiliul Național al Rectorilor din România și universitățile din România vor întreprinde demersurile necesare în vederea sprijinirii integrării universităților din Republica Moldova în Aria Europeană a Educației și în Spațiul European al Cercetării (European Research Area – ERA), precum și în structurile asociative europene relevante. De asemenea, instituțiile de învățământ superior din cele două țări vor colabora în implementarea angajamentelor asumate în cadrul Procesului Bologna.
- Consiliul Național al Rectorilor din România și universitățile din România, membre ale Alianțelor universităților europene, vor demara discuții și negocieri cu membrii alianțelor europene din care fac parte, în vederea cooptării universităților din Republica Moldova în acestea.
- În vederea creșterii gradului de internaționalizare a universităților din Republica Moldova, universitățile din România și Consiliul Național al Rectorilor din România vor susține participarea universităților din Republica Moldova la programele europene dedicate învățământului superior.
- Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova solicită guvernelor din România și Republica Moldova să susțină eforturile universităților din cele două țări în vederea participării la programe și proiecte comune în domeniul educației, cercetării și internaționalizării, precum și în scopul sprijinirii mobilităților, în beneficiul studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor din universitățile din ambele țări.
- Universitățile din România vor acorda universităților din Republica Moldova acces la infrastructura didactică și de cercetare proprie, în vederea îmbunătățirii rezultatelor echipelor de cercetare moldovenești.
- Luând în considerare valorile fundamentale ale învățământului superior, promovate în cadrul Procesului Bologna, Consiliul Național al Rectorilor din România susține întărirea autonomiei universităților din Republica Moldova. În acest context, Consiliul Național al Rectorilor din România îndeamnă autoritățile moldovenești să accelereze și să extindă procesul de reformă pentru ca universitățile din Republica Moldova să beneficieze de o reală autonomie universitară (în ceea ce privește guvernanța, organizațională, financiară, precum și în selectarea personalului), iar libertatea academică să fie întărită, în folosul comunităților academice precum și al întregii societăți moldovenești.
- Consiliul Național al Rectorilor din România a decis acordarea statutului de invitat permanent conducerii Consiliului Rectorilor din Republica Moldova la sedințele sale.
CNR România, președinte, Sorin Mihai Cîmpeanu; CR Republica Moldova, președinte, Emil Ceban, secretar general, Mihnea Costoiu
Please follow and like us: