Riscurile meseriei de activist de mediu. Aflat pe urmele unui transport de bușteni, unuia dintre ei i-a fost spart geamul mașinii, la Marginea. Un alt transport oprit la cerere prin 112 s-a dovedit a fi în regulă

La 12.11.2020, ora 15.30, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 3 Marginea, au fost sesizați de către Dănuț G., de 24 ani, din orașul Solca, cu privire la faptul că o persoană i-a provocat distrugeri la autoturism.

Din cercetările efectuate a rezultat că Dănuț G. este proprietarul autoturismului marca BMW X6, cu volan pe partea dreaptă, înmatriculat în Marea Britanie.

La 12.11.2020, în jurul orei 15.10, în timp ce se deplasa pe DN17A, din municipiul Rădăuți, a observat un autocamion ce tracta o remorcă, ambele fiind încărcate cu material lemnos, care aveau direcția de deplasare dinspre municipiul Rădăuți către comuna Marginea.

Acesta a precizat faptul că a pornit în urmărirea acestuia, cu scopul de a sesiza organele de poliție cu privire la faptul că autocamionul circulă supraîncărcat însă nu a făcut acest lucru.

La un moment dat ansamblul de vehicule urmărit a oprit la sediul societății SC Holz Transport SRL Marginea.

La un moment dat, conducătorul auto, a parcat ansamblul de vehicule în curtea societății, a coborât din acesta și a mers către societate. Dănuț G. a ieșit și el din autovehicul mergând pe o parte laterală, iar ulterior când a revenit la autoturism și a văzut că geamul lateral dreapta spate este spart.

S-a procedat la efectuarea cercetării la fața locului, constatându-se că obiectul cu care a fost lovit autoturismul persoanei vătămate este un ciocan dreptunghiular.

Din verificările efectuate, s-a constatat autorul faptei de distrugere este Liviu O., de 29 ani, din comuna Marginea, administratorul societății Oliver Truck SRL Marginea.

Dănuț G. a formulat plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, estimând valoarea prejudiciului la suma de 300 de euro.

În cauză urmează a se efectua cercetări privind săvârșirea infracțiunii de „distrugere”.

 

Tot ieri, pe la ora 22:20, lucrătorii din cadrul SPR 3 Marginea au fost sesizați prin 112 de către Bogdan S., cu privire la faptul că autocamionul marca MAN ce tractează o remorcă, transportă material lemnos ilegal și are mai mult material lemnos decât cantitatea trecută în avize.

Având în vedere sesizarea, lucrătorii de poliție au luat legătura cu apelantul, care a relatat faptul că autocamionul se deplasează pe DN17A fiind în comuna Marginea și se deplasează dinspre comuna Sucevița.        

Autocamionul marca MAN a fost identificat în trafic și oprit regulamentar pe DN17A pe raza comuna Marginea și s-a stabilit că șofer este Liviu O., de 29 ani, din comuna Marginea, care a prezentat pentru control avizele de însoțire primare din 12.11.2020, ora 22:05:43 pentru autocamionul marca MAN, pentru cantitatea de 13,08 mc lemn rotund molid, și avizul din 12.11.2020, ora 22:14:48, pentru remorcă, pentru cantitatea de 22,43 mc, ambele avize având Punct de descărcate S.C. GTM EXPRES S.R.L. Marginea.

Pentru a înlătura orice suspiciune cu privire la materialul lemnos transportat, ansamblul auto a fost condus la Atelierul de Împletituri Marginea, ce aparține Ocolului Silvic Marginea, pentru a fi inventariat de către un lucrător silvic din cadrul O.S. Marginea.

În urma inventarierii, conform carnetului de inventariere întocmit de lucrătorul silvic din cadrul O.S. Marginea, a rezultat faptul că în autocamionul marca MAN se afla cantitatea de 12,53 mc lemn rotund molid, cu un minus de 0,55 mc lemn rotund molid, iar piesele de material lemnos corespund ca număr, iar în remorca se afla cantitatea de 22,24 mc lemn rotund molid, cu un minus de 0.19 mc lemn rotund molid.

În cauză s-a constatat că transportul de material lemnos corespunde din punct de vedere al volumului, fapt pentru care rezultă că sesizarea prin SNUAU 112, în care s-a reclamat că ansamblul auto în cauză, transportă mai mult material lemnos decât în avize, nu se confirmă.

Nu s-a dat până acum nicio sancțiune pentru apelare abuzivă la 112 celor care reclamă transporturi ilegale de material lemnos în zona Rădăuțiului deși polițiștii rădăuțeni recunosc că 8 din 10 astfel de apeluri la 112, care duc la oprirea în trafic ale unor transporturi nu confirmă suspiciunile activiștilor de mediu.

Polițiștii recunosc că dacă i-ar amenda pentru apelare abuzivă la 112  pe acești voluntari, apărători ai pădurii, desigur, și care au foarte mulți susținători online, mai ales, și-ar aprinde singuri paie în cap. Dar apreciază că s-ar cuveni din partea lor ca atunci când opresc din drum nejustificat un transport legal, măcar să ofere o masă șoferului nevinovat, pentru pierderea de timp și stresul  cauzate de intervenția activiștilor de mediu.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *