ROMÂNIA – PE ULTIMUL LOC LA IGIENA DENTARĂ

România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește igiena dentară. Acest top al rușinii arată că românii nu folosesc în mod regulat pasta și periuța de dinți, iar în cabinetele stomatologice ajung rar sau niciodată.
Probleme cu dantura apar încă de la vârste fragede. Prevenția este importantă, dar prea puțini sunt cei care și merg regulat la medicul stomatolog pentru controale de rutină. Totuși, în perioada vacanței, copiii din București pot merge la cabinetele stomatologice din școli, pentru consultații și tratamente gratuite.

3 din 4 copii au carii
Numărul adolescenților care au probleme cu dantura este în creștere. Este și cazul Alinei, o elevă de 15 ani care mănâncă multe dulciuri și nu se curăță niciodată de două ori pe dinți, așa cum i-a recomandat medicul. Ea spune că apucă să-și curețe dinții numai seara, pentru că dimineața este ocupată cu făcutul ghiozdanului și cu pregătirea hainelor cu care să plece la școală. Nu este un caz izolat. 3 din 4 copii au carii, iar de vină, cred doctorii, sunt în primul rând părinţii, care îi lasă pe cei mici să mănânce dulciuri în exces şi nici nu-i ajută să facă din curăţarea dinţilor o rutină. „Tiparul de carie cel mai des întâlnit este în șanțurile ocluzale, unde rămân retenționate alimentele. Nu se spală corect sau nu se spală deloc, alimentele care rămân sunt acide și demineralizează smalțul“, explică Ioana Cordaș, medic stomatolog.
În vacanţa de vară, elevii din Bucureşti pot merge la cabinetele stomatologice din şcoli pentru consultații şi tratamente gratuite. În Capitală sunt 150 de cabinete stomatologice în grădiniţe, şcoli şi universităţi. Au fost modernizate în ultimele luni, iar investiţia se ridică la aproape 3 milioane lei.

19% din români nu se spală pe dinți nici măcar o dată pe zi
„Am o medie de zece consultații pe zi. Cam acesta este nivelul. Cu tratamentele pe care le putem face aici, în cabinet. Adică tratamente de profilaxie și tratamente odontale simple sau mai complicate. Dar, de exemplu, nu punem aparate dentare“, a declarat pentru Pro TV Monica Burlacu, medic stomatolog.
Însă problemele dentare se agravează odată cu înaintarea în vârstă, dacă nu sunt tratate corespunzător. Pentru mulți dintre români igiena orală nu este o activitate de rutină, așa cum ar fi normal. Studiile arată că 19% din români nu se spală pe dinți nici măcar o dată pe zi. Cei mai mulți dintre ei trăiesc în mediul rural, iar principalele motive pe care le invocă sunt lipsa timpului sau a spațiului adecvat unde să facă acest lucru.
Costurile prea mari ale tratamentelor stomatologice îi descurajează pe mulţi dintre cei cu probleme dentare.
Alt motiv întemeiat ar fi şi criza de personal: doar 12% din stomatologi lucrează în mediul rural, iar sumele decontate de stat pentru tratamente sunt mult prea mici. Deocamdată, autorităţile din sănătate nu au în vedere un program naţional pentru prevenţie stomatologică.

Sursa: cotidianul.ro

Please follow and like us:

2 comentarii la „ROMÂNIA – PE ULTIMUL LOC LA IGIENA DENTARĂ

  • 31 iulie 2018 la 18:01
    Permalink

    Problema este ca noi avem dintotdeauna, nu de azi-de ieri, o autoritate care nu vrea sa-și conștientizeze, să-și asume și să-și practice misiunea educativă, de îndrumare pe care o are dintotdeauna o autoritate prin chiar faptul investirii ei cu putere de către Dumnezeu sau de către cetățeni. Si pe lângă urmări de genul acesta, poftim, spălatul pe dinți și intreținerea gurii – dar faptul are nebănuite rele consecințe -, vin urmările mai greu perceptibile, deși nu mai puțin rele, ale neconștientizării faptului că autoritatea, prin cei care o reprezintă, se află întotdeauna în interpretarea unui rol pedagogic dinaintea poporului. Si una este să joci acest rol conștient și cu știința lucrului, cu ideea și plan și control și cu totul alta este să fii un ignorant indolent sau un dedicat numai ție însuți. Altfel spus, dacă alesul se preface că face, spre exemplu, asta devine inspirație, model, sursă de învățătură pentru cetățeanul alegător – nicio filosofie. Tocmai de aceea peștele de la cap se împute!… Dar naiba să știe de ce în viața unui popor cu atâta înțelepciune și atîta știință în multe privințe se întâmplă mai ales exact pe dos decât ar trebui. E un mister aici!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *