Roșii aurii și vinete albe. Despre cum nu ținem pasul cu munca legumicultorilor, măcar la denumit pătlăgelele. Haideți la Piața Volantă ”Din drag de Bucovina”
Cât o fi ea de bogată limba noastră cea română, mai are multe de acumulat. Chiar și de la un legumicultor dedicat. Mai înainte, dicționarul explicativ ne învăța că sunt două feluri de pătlăgele: pătlăgeaua roșie și pătlăgeaua vânătă. Cea roșie era rotundă și roșie, desigur, iar cea vânătă era lungă și vânătă, de bună seamă.
Unui grădinar harnic, de-al nostru, de la Suceava, îi este destul de greu acum să pună pe căprării pătlăgelele, fiindcă de câțiva ani s-a simplificat discursul la piață dar oferta este tot mai diversă. Se cere simplu: vreau roșii sau vreau vinete.
Și iată cum inimoșii legumicultori caută să denumească zemoasele fructe pentru care își bătătoresc palmele an de an pentru a le aduce într-un final coapte și gustoase pe tarabă, în fel și chip.
Sigur, unii pot zâmbi, fiindcă niște termeni alăturați ajung să producă paradoxuri, pe care un căutător de noduri în papură le-a putea exploata, cu hlizeala satisfăcută a celui care ar fi inventat încă un banc.
Dar, de dragul celor care trudesc aplecați luni în șir peste răsaduri și mai apoi peste lujerele fragile pe care în cele din urmă vor crește gustoasele pătlăgele, haideți să vedem cum le mai denumesc ei, pentru a nu fi confundate unele cu celelalte: ”roșii inimă de bou creață”, ”roșii țâța oii – lunguiață”, ”roșii aurii – plăcerea zeilor”, ”roșii pantera roz”, ”vinete albe”, ”vinete normale”, ”vinete specialitatea – dungată pestriță”.
Putem zâmbi, dar nu trebuie să râdem. Soiurile s-au diversificat în ultimii ani, am văzut și ”roșii negre” dar și ”vinete galbene”. Important este că aceste soiuri se cultivă la noi, în județul Suceava, iar cei care le produc au de ceva vreme o oportunitate formidabilă oferită de Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava, unde directorul Elena Claudia Gogu face treabă într-o lună cât nu au făcut predecesorii săi în ani întregi.
Piața Volantă ”Din drag de Bucovina”, este o inițiativă care a produs deja emulație la nivel național și mulți dintre noi știm că în fiecare sâmbătă dimineață, în parcarea din fața Direcției Agricole Suceava, producătorii locali îi așteaptă cu drag pe cumpărători, între orele 8.00 – 12.30. (fotografiile sunt preluate de pe pagina de internet a Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava și prezintă oferta legumicultorului Daniel Bilinciuc din Mitocul Dragomirnei)