S-a mai făcut un pas pentru preluarea Parcului Șipote de către municipiul Suceava. Au venit normele metodologice și s-a renunțat la 20 de hectare cu probleme de patrimoniu din cele 65, pentru urgentarea trasferului

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a anunțat astăzi într-o conferință de presă că au fost publicate normele metodologice privind transferul pădurilor parc la autoritățile locale, principalul punct de interes pentru Suceava fiind Parcul Șipote, cu păduricea aferentă de sub Cetatea de Scaun. ”Am avut în cursul zilei de ieri o discuție constructivă la Romsilva. Am stabilit foaia de parcurs, dosarul trebuie să cuprindă 11 anexe, cea mai importantă fiind planul de situație al terenului, în sistemul ”Stereo 70”. Realizarea acestui plan de situații intră în responsabilitatea unității teritoriale care solicită transferul, respectiv Primăria Suceava, care va trebui să transmită o ofertă către firmele specializate în domeniu” a spus edilul Sucevei.

El a arătat că sunt câteva impedimente care nu vor permite preluarea în totalitate a suprafeței de pădure solicitată în perimetrul Parcului Șipote, care este administrată acum de Regia Națională a Pădurilor – Direcția Silvică Suceava, prin Ocolul Silvic Pătrăuți. ”Sunt niște proprietăți în zonă, pentru unele sunt titluri de proprietate definitive, pentru altele încă se mai judecă. De aceea am convenit să facem punctarea în teren iar acele suprafețe care sunt în proprietatea cuiva sau care sunt într-o fază incertă a proceselor în instanță să nu ne prindem cu ele la Primărie. Suprafața de pădure parc solicitată va fi mai mică, de circa 44 de hectare, față de cele aproximativ 65 de hectare solicitate, dar în acest fel lucrurile se vor simplifica”, a declarat primarul. Ulterior, Ion Lungu a detaliat, spunând că de fapt doar 1% din suprafața totală solicitată se află în litigii, mai existând suprafețe ocupate cu alte instalații ce nu pot fi preluate de municipalitate.

”Vom face o licitație pentru a se stabili firma care să realizeze măsurătorile în coordonate stereo și după aceea vom da o hotărâre de Consiliu Local. După aceea dosarul va fi depus la Consiliul Județean, pentru inițierea unui proiect de hotărâre de guvern”, a mai spus primarul.
Ion Lungu a prezentat și un aspect bun ce poate redeschide oportunitatea de finanțare a amenajării pădurii parc Șipote, cînd va fi preluată de administrația publică locală , referitor la faptul că la Romsilva există documente din care să rezulte că păduricea de la Cetate și parcul Șipote, este înregistrată în categoria ”teren degradat”. Conform ghidului de accesare de fonduri europene, terenul pentru care se face o solicitare de finanțare, trebuie să îndeplinească și această condiție.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *