S-au împlinit 10 ani de la plecarea în eternitate a marelui rapsod bucovinean Vasile Mucea

Astăzi, 11 ianuarie, se împlinesc 10 ani de la trecerea în eternitate a marelui rapsod bucovinean Vasile Mucea. Cu virtuozitatea desăvârșită a arcușului și cu vocea sa inconfundabilă a încântat zeci de ani pe românii bucovineni, pe cei din dinăuntrul  dar și pe cei aflați dincolo  de granițele de  țării.   

Vasile Mucea s-a născut pe  11 martie 1933, stingându-se din viață în ziua de 11 ianuarie 2011 la casa lui din Bilca, cu două luni înainte de a împlini vârsta de 78 de ani. A provenit dintr-o familie de muzicanți  – bunicul său Parteni Bujor fiind cunoscut violonist în părțile Cernăuțiului, înainte de primul război mondial. A mai avut doi unchi trompetiști care au murit din păcate amândoi pe frontul din Italia, în cel de-al doilea război mondial. Cel de la care a deprins meșteșugul viorii a fost fratele său mai mare, George, mort și el pe frontul rusesc în cel de-al doilea război mondial.

A învățat să cânte la vioară înainte de a împlini 8 ani iar în anul 1945 a cântat pentru prima dată în public, la o nuntă de țigani. În anii 50, încă foarte tânăr, Vasile Mucea a înființat Taraful tradițional ”Bujorul”.

Vasile Mucea a fost  unul dintre  ultimii rapsozi ai Bucovinei, care prin talentul său nativ s-a străduit și a reușit în bună măsură a reușit să transmită românilor de pretutindeni și generațiilor viitoare dragostea pentru folclorul autentic bucovinean.

El este cel dintâi care a interpretat în timpurile noaste emoționantul cântec de suflet ”Cântă cucu-n Bucovina”, înainte de a fi preluat de alții, Vasile Mucea fiind chiar cel care l-a descoperit în pelerinajele sale prin satele din zona Storojinețului. Un cântec vechi, care s-a auzit prima dată pe aceste meleaguri în 1904, anul comemorării a 500 de ani de la moartea marelui domnitor Ștefan cel Mare.

Alte cântece vechi, precum ”Bătrâneasca”, ”Rusasca” ori ”Huțulca”,  au prins din nou viață prin interpretarea fără egal a rapsodului Vasile Mucea.

Inegalabilul Vasile Mucea de la Bilca, în timpul vieții s-a considerat muzicant. Nu rapsod, dar nici lăutar.

 „După aprecierea mea, spunea el în anul 2009, într-un interviu acordat presei,  zic că sunt muzicant, că așa e și la noi denumirea pentru cântăreții care sunt, muzicanți  li se spune. După mine, un muzicant mai întâi trebuie să îndeplinească condiția ca mai întâi de profesiune să fie un om, să respecți publicul, să te dăruiești sufletește, să simți atunci când cânți că rupi din sufletul tău și împarți cu toți cei care te ascultă”.

Vasile Mucea, alături de care a venit fiul său Florin, talentat acordeonist, precum  și nepotul care i-a moștenit talentul la vioară dar și numele:  Vasilică,  au cântat mai peste tot în țară dar și peste hotare, pentru românii din Londra, Franţa, Italia, Germania, Elveția ori Austria, alături de ei fiind de multe ori neîntrecutul maestru al fluierului, Constantin Sofian, și el plecat în eternitate dar și contrabasistul Ovidiu Ursan.

”Sunt bucuros că tradiția cântatului i-am transmis-o fiului meu Florin, dar mai bucuros sunt văzând ca nepotul  Vasilică  ne calcă pe urme, având înclinații pentru vioara si pian, studiindu-le cu asiduitate” spunea într-un interviu,  Vasile Mucea.

A fost mereu convins că folclorul autentic trebuie să ajute la înfrumusețarea imaginii României în lume dar și la promovarea valorilor autentice  în interiorul granițelor țării.

Dumnezeu să vă odihnească în pace, maeste Vasile Mucea!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *