Mopan Suceava
Actualitate

”S.O.S. Siguranța Alimentară a Românilor în mare pericol” – Dr, Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, cere demisia ministrului Agriculturii, Florin Barbu

Doctorul Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, vicepreședinte al PNȚ Maniu Mihalache și al organizației județene a acestui partid, a formulat o scrisoare deschisă pe care a transmis-o mai multor foruri, precum Președinția României, Primului Ministru, Senatului României, ANSVSA, Consiliului Județean Suceava, dreasată conducerii acestor istituții precum și parlamentarilor PSD senatorul Ioan Stan și deputatul George Șoldan, intitulată ”S.O.S. Siguranța Alimentară a Românilor în mare pericol”, în care solicit, printre altele, demisia ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

În documentul prezentat în cadrul unei conferințe de presă, dr. Petrea Dulgheru, scoate în evidență absurditatea unor prevederi cuprinse în Legea 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România.

Prezentăm în cele ce urmează conținutul acestei scrisori dechise:

 

Domnule Președinte al României Klaus Werner Johanis, domnule Președinte al Senatului Nicolae Ciucă, domnule Prim-Ministru Marcel Ciolacu, domnule Președinte al Camerei Deputaților Alfred Simonis, domnule Președinte al ANSVSA Alexandru Bociu, domnule Prim-Vicepreședinte P.N.L Gheorghe Flutur, domnule președinte al P.S.D. Suceava Ioan Stan, domnule deputat P.S.D. Gheorghe Șoldan, candidat la președinția consiliului județean Suceava. În data de 15 mai 2023  a apărut în Monitorul oficial Legea 122  privind creșterea porcului, iar în 23 octombrie, a apărut ordinul 130 cu normele de aplicare. În legea 122 este interzisă reproducția porcului în exploatațiile noncomerciale și comerciale de tip familial. Deci micul crescător de porci, dar și exploatațiile comerciale de tip familial înregistrate sanitar- veterinar, nu au voie să-și producă purceii în propria exploatație, activitatea lor fiind blocată total de această lege. Reproducție au voie să facă doar exploatațiile comerciale profesionale.

Domnilor, în 1990 în România existau 14000000 de porci, din care 7000000 erau în fermele de stat și 7000000 erau în gospodăriile populației. Astăzi  mai avem 3000000 de capete din care 1600000 în fermele profesionale și 1300000 în gospodăriile populației. Acum noi importăm 80 % din carnea de porc.

Pe lângă situația dramatică pe care o avem cu efectivele  venim și cu o lege care devastează acea rezervă strategică a României reprezentată de micii crescători de porcine care nu primesc nici un ajutor de la stat . De ce tu stat român, tu parlament, tu  minister al agriculturii îi interzici  acelui deținător a 1-5 ha de pământ  să-și crească porci pentru a da plusvaloare cerealelor, ca să aibă cu ce trăi.

Unde s-a pomenit pe pământul ăsta ca omul să nu aibă voie să-și crească animale să-și asigure hrana, carnea necesară. În lege este specificat că exploatațiile care nu au voie să facă reproducție, trebuie să cumpere purcei identificați din exploatații comerciale profesionale. Ori aceste exploatații își asigură    doar 50% din necesar. Peste 50% din purcei îi aduc din țările Uniunii Europene.

Un alt aspect este faptul ca purceii din exploatațiile profesionale sunt crescuți în condiții speciale, intensive,  cu furaje speciale . Ajung la greutatea de sacrificare într-un timp foarte scurt. Cei care se cresc în gospodăriile populației, trebuie să provină tot din gospodăriile populației din rase acomodate, după două sau trei generații. Purceii crescuți în gospodăriile populației ajung la greutatea de sacrificare, mult mai greu, dar calitatea cărnii și a slăninii este net superioară față de cea crescută intensiv.

Românii care au  crescut porci, și i-au tăiat, știu ce înseamnă porcul crescut în gospodărie, știu ce produse de calitate mănâncă. Această lege a creat un haos total în identificarea și monitorizarea porcilor din punct de vedere a pestei porcine africane. Medicii veterinari, conform legii 122, nu au voie să facă identificarea. Aceasta se face  în exploatațiile profesionale, iar de acolo pleacă înmatriculați către gospodăriile populației. Acum toți proprietarii de purcei din exploatațiile neautorizate sanitar- veterinar nu-i pot înmatricula. Medicul veterinar dacă îi  înmatriculează încalcă legea. Iar în cazul că apare un focar de pestă porcină africană, proprietarul nu poate fi despăgubit, deoarece nu a respectat cerințele 1,2 si 3 din lege.

Noi, medicii veterinari, am început inspecțiile în exploatații și nu putem lucra. Pe data de 19  12 2023 am solicitat în conferință de presă, în intervenții la ANSVSA, la DSVSA, rezolvarea problemei dar nimeni nu clarifică acest haos.

De aceea  sunt nevoit să cer demisia celui care a fost presedintele comisiei pentru agricultură din camera deputaților, când s-a votat această lege, ministrul Ministerului Agriculturii  Florin Barbu.

Domnule Barbu, în luna Decembrie 2023 când ați  fost vizitat de protestatari în frunte cu Șoșoacă, ați promis în fața televiziunilor că veți rezolva problema. Ați mințit domnule Barbu. Nu ați rezolvat problema nici până astăzi. De aceea vă cer demisia public.

Domnule Prim-Ministru Marcel Ciolacu, dacă domnul ministru al Agriculturii nu-și dă demisia, aveți obligația de a-l demite. Următorul ministru să rezolve acest haos creat în creșterea porcilor. Proprietarii de porci din satele României, nu pot face reproducția acestora, nu-i pot identifica, nu-i pot vinde.

Medicii veterinari sunt legați de mâini și de picioare. Datorită legii 122/2023, nu pot face identificare legală, nu-i pot monitoriza privind pesta porcină africană, nu pot elibera documente de mișcare, nu pot face documente de despăgubire deoarece nu se respectă Cerințele din anexa 1,2 și 3 din lege.

Domnule Prim-Ministru Marcel Ciolacu, situația este foarte tensionată în țară. Vă aduc la cunoștință că se pregătesc proteste masive. Singura soluție este o ordonanță de urgență care să clarifice situația.  Atât ANSVSA cât și DSVSA  nu pot face  decât să solicite modificarea legii în regim de urgență, dar nu văd nici o inițiativă.

Domnule Președinte al Romaniei, domnule Prim-Ministru, domnilor parlamentari, dumneavoastră nu vedeți că țara ați dus-o  la 170 de milarde datorii, la sfârșitul anului 2023, în timp ce importăm 80% din carnea de porc și 80% din lapte.

Pe lângă toate acestea venim și cu aceasta lege aberantă 122/2023 prin care nu ne lasați  să ne asigurăm carnea de porc pentru locuitorii satelor și a rudelor  de la oraș.  Nu ne  lăsați să ne valorificăm cerealele din bătătură, crescând porci. Nu ne lasați, pe români, să avem garnițele pline cu cârnați și mușchi de calitate care să ne asigure hrana pe un an de zile.

Ne obligați să cumpărăm din supermarketuri tot ce aruncă Europa. Suntem invadați de cerealele și produsele din Ucraina, iar Romania este singura țară care la Bruxelles  nu prezintă situația grea în care ne aflăm. Domnilor guvernanți, ați văzut că guvernul francez, în urma protestelor agricultorilor, a declarat suveranitate alimentară națională, iar poporul francez să se hrănească după istoria și tradiția poporului  francez. Au interzis total carnea artificială. De ce domnilor guvernanți opriți brutal tradiția românilor de secole de a-și crește și tăia porcul. Îl întreb pe domnul Flutur, cum vom face ”CRĂCIUN  ÎN BUCOVINA”, fără pomana porcului și fără produse tradiționale.

Domnilor guvernanți răspundeți de  siguranța alimentară a romanilor, aveți grijă de ea că este în mare pericol.

În 1989 populația a ieșit în stradă pentru că era înfometată, iar acum pe

zi ce trece alimentele se scumpesc și înfometarea crește.

Dr. Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Suceava, vicepreședinte PNȚ Maniu Mihalache, președinte organizația Suceava

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other