Actualitate

Săgeata albastră de Putna a luat foc în gară la Bârnova, undeva prin Iași

Trenul Desiro – Săgeata albastră, cum este cunoscut călătorilor, cel împodobit  cu anunțul că a fost redeschisă calea ferată Dornești  – Putna, cu imaginea Mănăstirii Putna așezată la vedere pe partea din afară a vagoanelor, a înțepenit ieri în stația Bârnova, o gară oarecare din județul Iași.

Grupul Calea Ferată Dornești – Putna, entitatea din online care a luptat cel mai mult pentru ca trenurile de călători pe traseul Suceava – Putna să fie reintroduse după șase ani de suspendare, și mai apoi să fie pe măsura așteptărilor pasagerilor, a transmis că ieri,  în jurul orei 13.00, pe raza localității Bârnova din județul Iași,  un automotor Desiro a prezentat o degajare de fum chiar în timp ce staționa în gara Bârnova.

Este vorba despre automotorul 2022 al depoului Iași ce reprezenta traseul liniei 515 Dornesti-Putna. Din primele informații în trenul R 6314 care circula pe ruta Iasi-Tecuci se aflau la acel moment în jur de 100 de persoane, care s-au autoevacuat nimeni nefiind rănit.

Urmează să se facă o anchetă care va stabili  în ce mod s-a produs degajarea de fum.

Desigur, CFR Călători își cere scuze pentru neplăcerea produsă.

Cum mulți suceveni își amintesc, reluarea curselor de călători către Putna a fost un eveniment al verii anului 2018. Iar CFR Călători a pus atunci la dispoziție un automotor Desiro, decorat cu mesajul cuvenit, de redeschidere a acestei rute.

Ulterior, Regionala CFR Iași a decis că automotorul este prea frumos pentru acest traseu, direcționându-l pe alte trasee, în județele Iași, Vaslui, chiar până la Galați, la un moment dat.

Către Putna s-au trimis garniture din anii 70 ba chiar, la un moment dat, automotoare Malaxa, de dinainte de războiul al doilea mondial.

Anul acesta cei de la conducerea CFR  Călători au acceptat, la cinci ani de la reluarea curselor, să readucă pe ruta de Putna vechea Săgeată albastră, dar pentru puțină vreme, ea fiind înlocuită destul de repede de vagoanele și locomotivele din vremea lui Ceaușescu. S-a spus atunci că trenul cel pictat cu amintirea evenimentului are nevoie de reparații în depou, de aceea se va folosi alternative cu modelele mai vechi.

Se vede însă că Săgeata albastră de Putna nu s-a odihnit mai deloc în depou, fiind folosită pe alte rute, din rațiuni pe care nu le cunoaștem.

A  capotat în gară la Bârnova. Nu se știe dacă va mai putea fi văzută prea curând pe traseul care îi era dedicat: Suceava – Putna.

(Foto: Calea Ferată Dornești – Putna)

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other