Am aflat cu stupoare că Primăria rădăuțeană și-a propus să dea o lovitură puternică, în scopul salvării bugetului local municipal. Tăind cheltuielile nejustificate, desigur. Tânărul primar s-a sfătuit cu consilierii săi proprii și au găsit împreună soluția salvatoare: desființarea postului de la Biblioteca municipală, a Mălinei Anițoaiei. S-ar economisi în acest fel câteva zeci de mii de lei anual.
Argumentele sunt bine gândite: Biblioteca oricum nu produce nimic, voturile bibliotecarilor sunt nesemnificative, dacă-i trimiți pe teren să propovăduiască buna imagine a edilului șef se fac că plouă, preferând să-și consume timpul cu inutile întâlniri culturale.
Și, mai mult, cine este aceasta Mălina Anițoaiei? De-a cui este din târg? Pe cine are alături, să-i țină partea? Vreun patron ceva? Niciunul! Gata s-a rezolvat problema. O dăm afară pe Mălina Anițoaiei de la Bibliotecă, reducem posturile, vedem mai târziu pe cine punem în loc, zis-a, se pare, tânărul edil.
Iar sfetnicul de taină a zâmbit ascuns în barbă și a spus: Domnule primar! Că bine ziceți, și eu m-am gândit la asta dar nu îndrăzneam…
Cum adică? Dar se pare că tocmai dumneata mi-a dat sugestia acum câteva zile!
Nicicum domnule primar, este doar ideea dumneavoastră și vă felicit pentru acest lucru! I-ar fi răspuns sfetnicul de taină.
Gata vorba! Așadar, Anițoaiei pleacă, cu reducere de post. Vedem noi mai târziu pe cine punem în loc, decide tânărul edil.
Dacă îmi permiteți, aș avea o sugestie…, încearcă sfetnicul.
Lasă asta pe mai târziu! Gata, următoarea problemă importantă pentru comunitatea rădăuțeană de rezolvat, care este?…
Mălina Anițoaiei este scriitor, publicist recunoscut, secretar general al Societății pentru Cultura și Literatura Românilor din Bucovina. Și-a dedicat, de când a pășit în târgul Rădăuților, toată puterea sa intelectuală acestei comunități.
Cine dorește să afle ce a făcut și face Mălina Anițoaiei la Biblioteca municipală Rădăuți, nu trebuie decât să intre înăuntru, ori să urmărească în mass media acțiunile culturale pe care le întreprinde, zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună, an de an. Și desigur, poate să facă o comparație între ceea ce a făcut și face dânsa și ceea ce au făcut și fac colegii ei, care își păstrează slujbele.
Mălina Anițoaiei:
Prevederile legale în vigoare, privind Organigrama bibliotecilor municipale ( prevederi care se raportează la fondul de carte existent într-o biblioteca si in niciun caz la presupusele activități pe care ar trebui să le efectueze o bibliotecă, în opinia unora).
1. Dimensionarea nr. de posturi
Criterii care stau la baza dimensionarii numarului de posturi intr-o biblioteca publica conform prevederilor legii 334/2002, coroborate cu cele ale ord. 2069/1998 de aprobare a Regulamentului cadru de organizare si functionare a bibliotecilor publice
Anexa 2 din ordin
CRITERII
de normare a resurselor umane în bibliotecile publice
1. Biblioteca comunală – 1 post/unitate; 2 posturi/unitate în comune cu peste 7.000 de locuitori sau cu mai multe sate aparţinătoare.
2.Biblioteca orăşenească sau municipală
– director – 1 post director/bibliotecă
– bibliotecar – 1 post/unitate pentru localităţile sub 5.000 de locuitori;
– 1 post la 5.000-7.000 de locuitori;
– 1 post la 15.000 de volume consultate;
– 1 post/unitate pentru bibliotecile care deţin 500 de cărţi de
patrimoniu;
– conservator – 1 post/unitate;
– informatician – 1 post/unitate operator-informatician
Potrivit datelor de furnizate de I.N.S. pe siteul
http://www.dpfbl.mdrap.ro/populatie_uat-uri.html, municipiul Radauti avea la data de 01.01.2020 o populatie de 35.260 locuitori. Aplicand varianta cu 1 post la 7000 locuitori rezulta 5 posturi de bibliotecar, la care se mai adauga celelalte posturi
Potrivit Articolul 16 din acelasi Ordin
Angajarea şi desfacerea contractului de muncă se fac, în cazul bibliotecarilor responsabili de biblioteci municipale, orăşeneşti şi comunale, de către consiliul local, cu avizul de specialitate al conducerii bibliotecii judeţene şi cu respectarea legislaţiei în vigoare –
Articolul 70 din Leg. 334/2002
(1) Ordonatorii principali de credite au obligaţia de a finanţa activitatea bibliotecilor de drept public potrivit
standardelor de funcţionare stabilite prin prezenta lege.
2. Securitatea bibliotecarilor
Numarul mic de angajati raportat la spatiul mare si izolat reprezinta un risc ridicat de producere a unor incidente cu urmari nedorite.
3. Gestiunea
Bibliotecarii nu sunt obligaţi să constituie garanţii gestionare, dar ei răspund material pentru lipsurile din inventar care depăşesc procentul de pierdere naturală stabilit potrivit legii.
4. Resursele economice
Argumentul insuficienței resurselor financiare ale unității administrativ teritoriale – responsabilii cu gestionarea resurselor bugetare au obligația respectării dispozițiilor legale incidente în procesul de alocare a resurselor. Or, lipsa alocării resurselor financiare către biblioteca publică pentru a functiona astfel incat sa deserveasca cei peste 35.000 de radauteni echivalează cu nerespectarea obligațiilor stabilite în sarcina autorității locale de a asigura cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local privind cultura.
5. Aspecte sociale
Realitatea socio-economica din municipiul Radauti nu este asemanatoare cu cea din alte UAT-uri care au servit drept model pt. masurile propuse. Oportunitatile de angajare pentru persoanele disponibilizate (reducere de posturi reprezinta reduceri de oameni) nu se compara cu cele existente in orase precum Oradea sau Ploiesti, de exemplu.
Economia la bugetul local este o pseudo economie, deoarece persoanele disponibilizate erau platitori de impozite, astfel aproape 43% din venitul brut se reintorcea la bugetul de stat. Mai mult decat atat, cei disponibilizati vor beneficia de indemnizatii de somaj punand presiune pe bugetul asigurarilor sociale.
Please follow and like us:
Destul de trist pentru doamna. Aceasta este realitatea . Cati din cei 35000 de radauteni au imprumutat o carte de la biblioteca in ultimele 3 luni? Sau in ultimii 3 ani? Cred ca ar fi interesanta o statistica reala a cartilor imprumutate . Daca va fi data afara e normal , si sper ,sa- si gaseasca locul intr un centru cultural, in invatamant,etc…
Când auzim ” Lumea ne vrea PROSTI” ne indignăm.Dar închidem ochii când se întâmplă lucruri care nu au o bază corecta și evitam sa vedem urmările acestor evenimente cel puțin DUBIOASE.