Salvamont Suceava – Riscul de avalanșă pentru zona montană a județului Suceava peste 1700 m este ÎNSEMNAT (3), cu tendință de creștere din cauza evoluției vremii din zilele următoare

Salvamont Suceava – Recomandări pentru turism hibernal
Conștientizarea riscului de avalanșă este un aspect foarte important in turele montane pe timp de iarnă. Indiferent că este schi de tura, freeride, alpinism sau drumeție, atâta timp cât este zăpadă, riscul există.
Momentan, riscul de avalanșă pentru zona montană a județului Suceava peste 1700 m este ÎNSEMNAT (3), cu tendință de creștere din cauza evoluției vremii din zilele următoare.
Înclinația pantelor pe care se produc avalanșe este între 25⁰ și 50⁰, cele mai multe fiind la 38⁰, dar trebuie avute în vedere și celelalte pante, întrucât ele pot fi „măturate“ de avalanșe produse în partea superioară.
Înainte de a pleca în tură trebuie planificat traseul, obținute informații despre starea acestuia, a zăpezii și prognoza meteorologică. Prezența unui lider experimentat în grup sau a unui ghid poate fi benefică.
În timpul deplasării trebuie observate în permanență condițiile și starea zăpezii, depozitele de vânt, zgomotele ciudate produse de stratul de zăpadă, semne de avalanșe. Dacă situația o impune, un test de compresie sau de propagare este util, dar trebuie de știut că acesta este valabil, în primul rând, în locul respectiv și nu în general, pe toate pantele și la toate inclinațiile. Aceste teste se fac de către persoane competente, pe panta interesată, de obicei cu o înclinație recomandată de 30⁰-38⁰ grade.
O cunoaștere a factorilor de risc poate salva vieți.
De aceea este bine să:
– frecventăm trasee recomandate de specialiști ;
– ne deplasăm pe cat posibil pe teren convex ;
– ne deplasăm în grupuri mici ;
– ne deplasăm pe pante cu înclinație mică ;
– ne deplasăm prin zone unde panta este sub noi ;
– ne deplasăm prin zone cu insule de siguranță ;
– în zonele cu risc să ne deplasăm cu distanțe de minim 10m între coechipieri ;
De asemenea, foarte important este să :
– NU ne deplasăm când vizibilitatea este proastă ;
– NU ne deplasăm pe marginea cornișelor ;
– NU ne deplasăm în grupuri mari sau aproape unul de celălalt ;
– NU traversăm pante înclinate ;
– NU ne deplasăm pe la baza pantelor înclinate ;
– NU supraîncărcăm panta.
Dacă totuși cineva este surprins de avalanșă, foarte important este să se poată face salvarea în cadrul grupului. Studiile arată că rata de supraviețuire este de 90% în doar primele 15-18 min de la acoperirea totală a victimei. Autosalvarea se face obligatoriu cu kit-ul de avalanșă din care fac parte sonda, lopata si transceiver-ul. Doar cu aceste trei piese timpul de salvare ar trebui sa fie, la o persoana pregătită, de max 10 min. Aceasta nu exclude alertarea precoce a echipelor de intervenție specializate.
Vă dorim o iarna frumoasă și nu uitați că informarea și antrenamentul pot face diferența, transmite Salvamont Suceava.

Please follow and like us:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *