Mopan Suceava
ActualitateEvenimente

Săptămâna Via Transilvanica, inaugurată duminică la Suceava. Expoziție de fotografii, jaloane sculptate în piatră pentru fiecare punct important al traseului

Duminică după amiază a  avut loc debutul  Săptămânii Via Transilvanica  la Suceava.  O abstractă construcție din lemn, cu jaloane grele din piatră și tablouri fotografice cu peisaje din partea noastră a lumii, a fost inaugurată  pe esplanada din fața Palatului Administrativ din municipiul Suceava. Face parte din proiectul Via Transilvanica despre care s-a vorbit mult în ultima vreme și care a fost cumva ținut în așteptare de pandemia care a stricat multe socoteli ale iubitorilor de turism din Bucovina, România și nu numai.  A fost în acest fel construit un punct de plecare, la kilometrul zero al municipiului reședință de județ,  pentru toți cei care sunt pregătiți să descopere sau să redescopere frumusețile naturale din acest colț al lumii. 

Cadrele din lemn, desfășurate pe lungimea esplanadei au oferit spațiul necesar pentru ca cei interesați să admire formidabile peisaje din Bucovina. Pe lângă o bună parte dintre acestea, cei mai mulți dintre noi au trecut, în goana mașinii ori în fuga trenului. Acum, astfel de imagini pot fi reconsiderate de oricine dorește să le privească, cu amintirea unor veri frumoase, unor toamne fastuoase, a unor ierni de basm, a unor primăveri exuberante, toate petrecute chiar lângă noi, pe drumurile și potecile părții bucovinene din Via Transilvanica.  

Colegii de la cotidianul Monitorul de Suceava s-au implicat intens în promovarea acestui proiect. Fotografiile sunt în majoritatea lor, realizate de acești reporteri și de colaboratori care iată, dimineața privesc cu bucurie soarele, la amiază sunt covârșiți de toate răutățile urbei iar seara respiră adânc și, cu sensibilitate, doresc să fie părtași la revalorificarea turistică a județului Suceava, a Bucovinei.

Această construcție instalată pentru o săptămână pe esplanada centrală a municipiului Suceava, s-a dorit a fi o reprezentare la scară a pelerinajului turistic Via Transilvanica, ”Drumul care unește”.

Știm deja, acest proiect a fost creat de frații Alin și Tiberiu Ușeriu, acesta din urmă fiind singurul om de pe planeta noastră care a câștigat de trei ori la rând cel mai dur maraton din lume. Alin Ușeriu, fratele mai mare,  este președinte al Asociației Tășuleasa Social, cu merite formidabile în gestionarea de proiecte importante în spațiul românesc. 

La festivitatea de inaugurare a Săptămânii Via Transilvanica, la Suceava, alături de zeci de tineri membri ai Asociației Tășuleasa Social, s-au adunat alți suceveni, interesați de acest eveniment cumva atipic.

Tiberiu Avram, redactor-șef al cotidianului Monitorul de Suceava a oferit mai multe detalii din ”bucătăria” proiectului. Expoziția de fotografie realizată în cadrul proiectului Monitorul de Suceava, coordonată de Sergiu Rusu jurnalist al ziarului sucevean, a fost mai întâi menționată iar promovarea proiectului Via Transilvanica  se cuvine să fie  făcută cum se cuvine: “Inaugurarea Săptămâna Via Transilvanica nu ar fi avut loc dacă nu exista un proiect al Monitorului de Suceava – #cevaltceva, coordonat de Sergiu Rusu, cu o expoziție de fotografie realizată de colegii noștri de la suceava.club, alături de care a parcurs tot traseul acestei rute din județul Suceava. Ceea ce s-a filmat, poveștile de pe drum le puteți vedea online, pe #cevaltceva.

Via Transilvanica este un proiect care trebuie mediatizat, avem datoria să-l popularizăm, pentru că este un mare câștig din punct de vedere al turismului pentru județul nostru, iar cu siguranță, în anii ce vor urma, va aduce beneficii locuitorilor din zonă și nu numai”.

Susținerea autorităților locale și județene pentru Via Transilvanica este vizibilă și prin prezența reprezentanților acestora la acest eveniment.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă a arătat că prezența sa la eveniment constituie un  angajament de susținere al inițiativei care sprijină turismul din Bucovina.

“Drumul care unește – Via Transilvanica – începe sau se termină la Putna (în funcție de direcția din care se vine), dar există și un proiect <Drumul lui Ștefan> care ar putea să aducă la Putna și să reunească toți românii din Moldova, Basarabia și Nordul Bucovinei.

Felicitări tuturor, succes mai departe și ne dorim ca acest traseu să fie de la an la an tot mai atractiv și să apară și ramificații, încât să se ajungă și la Ciocănești, Gura Humorului, Cacica etc. Cred că Bucovina este zona în care acest traseu va avea foarte multe ramificații în foarte scurt timp”, a afirmat Niculai Barbă.

Primarul din Fundu Moldovei, Tudor Ion Zdrob, care a parcurs alături de Tiberiu Ușeriu cei 14 km de traseu care traversează comuna pe care o administrează, stabilind unde să fie pusă fiecare dintre borne, a confirmat că tot mai mulți turiști sosesc în zonă pe Via Transilvanica: “Este un proiect frumos, care începe să dea roade, să își arate eficiența pentru localitățile prin care trece. Am fost plăcut impresionat de ceea ce au făcut pe parcursul acestui an greu, este foarte plăcut să vezi mulți turiști și doritori de drumeție care trec pe acest traseu. Este o idee bună, cu un început bun, care sper să aducă o valoare mai mare tuturor localităților prin care trece”.

 Ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu a anunțat că așteaptă să treacă pandemia și va purcede în organizarea  primei ediție de alergare care se va ține pe traseul din Bucovina, la începutul lunii iunie, cu plecare de la Putna.

Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social a descris dificultățile cu care s-a confruntat pentru punerea în practică a acestui proiect, Via Transilvanica: “Când am inaugurat acest proiect, anul trecut, la Putna, cea mai grea întrebare la care trebuia să răspundem a fost: Va fi folosit? Va merge cineva pe cărarea asta? Anul acesta știm cu certitudine că a fost foarte folosit, dar și că este unul dintre proiectele cu o energie specială, care ar putea da măsura de cum se poate face ecoturism, de aici și până la Drobeta-Turnu Severin. Calea Transilvaniei o să fie 1.400 de km până la final, acest proiect este și al Bucovinei, și al Transilvaniei, …al României și al locuitorilor acesteia. Asta am văzut și de la donatorii noștri, peste 8.000 până acum, care ne-au ajutat să facem aceste eforturi care nu sunt mici, să putem face la această calitate. Pietrele de hotar pe care le vedeți aici îi vor însoți pe cei care merg pe Via Transilvanica de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin, acum sunt 800 amplasate, în total vor fi probabil 1.400, sunt realizate din piatră de andezit, sculptate, fiecare este sablată și are acest T – de la Transilvanica, fiind montate în fundament solid, care sperăm să dureze foarte mult”.

Inițiatorul proiectului a precizat că fiecare dintre pietrele de hotar care se montează pe traseu are o greutate de 230 de kg, iar la realizarea lor s-a dorit să se cuprindă ce au mai bun și mai valoros românii, oferind ca exemplu cele trei borne montate pe mini-traseul din centrul Sucevei.

Prima are sculptat simbolul porților deschise, o invitație la călătorie, la descoperirea traseului turistic, alta înfățișează cultura de la Cucuteni, iar ultima cuprinde una dintre celebrele tăblițe de la Tărtăria, care au fost descoperite ca motive pe o casă din Bucovina.

”Vom da de mâine  fiecare kilometru  din Via Transilvanica spre adopție, sperăm să găsim cât mai repede părinți adoptivi care, o dată pe săptămână, pe lună sau pe sezon, să se ducă acolo și să ne ajute să îngrijim acest drum. Oricât de zmeu este fratele mai mic, Tiberiu Ușeriu, este imposibil ca noi să avem grijă de acest traseu de 1.400 de km. Dorințele mele de Crăciun sunt: să fie folosit drumul, să fie îngrijit și să aibă localnici ospitalieri, încât oamenii să se simtă bine și în siguranță”

Mai mult, pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Local/2020-12-14/O-portiune-din-Via-Transilvanica-recreata-in-centrul-Sucevei-printr-o-inedita-expozitie-de-fotografie#ixzz6gcEAiKK3

Un reportaj realizat de Sergiu Rusu cu titlul ”120 de kilometri de mers pe jos, prin pădurile și munții Bucovinei”, drumeție virtuală pe Via Transilvanica, poate fi urmărit accesând  link-ul https://www.monitorulsv.ro/Reportaj/2020-12-14/120-de-kilometri-de-mers-pe-jos-prin-padurile-si-muntii-Bucovinei#ixzz6gcFCKIkx

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *