Săptămânalul de Rădăuți: Rădăuţenii, preş de şters picioarele pentru conducerea ACET Suceava

Cu nesimţire şi tupeu, aşa sunt trataţi rădăuţenii de conducerea ACET Suceava, de fiecare dată când apar probleme la reţeaua de apă a municipiului. Fără reacţie, după ce în mai multe zile apa potabilă nu mai ajungea la etajele superioare ale blocurilor din municipiu, conducerea ACET Suceava a fost practic somată să vină şi să rezolve problema rădăuţenilor, după ce primarul Nistor Tătar a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Problemele rădăuţenilor cu ACET Suceava au apărut imediat după ce Consiliul Local a acceptat să predea serviciul de apă şi canalizare operatorului judeţean. Promisiunile de extindere a reţelelor au fost imediat uitate, preţul la apă s-a triplat faţă de perioada în care serviciul de apă era gestionat de SC Servicii Comunale, iar dispreţul operatorului judeţean faţă de nevoile municipiului este tot mai evident. Preocupată mai mult de confortul propriu, conducerea ACET Suceava a uitat de obligaţiile pe care le are faţă de rădăuţeni şi, în loc să investească în lucrări de extindere a reţelei şi să asigure buna funcţionare a celei existente, a preferat să cheltuie sute de mii de euro pentru amenajarea unui sediu nou în Suceava.

Mişcaţi din loc doar de convocarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă

Ignorat de directorul ACET Suceava, Ştefan Groza, când l-a informat că rădăuţenii reclamă că apa rece nu ajunge la etajele superioare, primarul municipiului, Nistor Tătar, a convocat la sfârşitul săptămânii trecute Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţe. La această întâlnire, primarul Nistor Tătar, a arătat că încă din luna noiembrie a anului trecut cetățenii municipiului s-au confruntat cu probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă a apartamentelor de la etajele superioare. Pentru a vedea despre ce este vorba, viceprimarul Bogdan Loghin a vizitat Stația de pompare Măneuți, stație care alimentează cu apă municipiul Rădăuți, și a constatat că din cele 24 de puțuri existente funcționau doar 7. În aceste condiţii, primarul Nistor Tătar și-a exprimat nemulțumirea față de această situație și a afirmat că nu înțelege cum apar aceste probleme, în condițiile în care, în anii din urmă, rețeaua a fost reabilitată cu fonduri europene, numai investiția de la Stația Măneuți fiind de circa două milioane de euro. În același timp, primarul rădăuțean a afirmat că l-a invitat în mai multe rânduri la Rădăuți pe directorul ACET, Ștefan Groza, pentru a-i prezența această situație, însă a fost ignorat de fiecare dată. Mai mult, Tătar a spus că Primăria Rădăuți împreună cu asociațiile de proprietari din municipiu va acționa în judecată ACET Suceava.

La rândul său, șeful agenției ACET Rădăuți, Gheorghe Ardeleanu, a motivat că problemele apar din cauza temperaturilor scăzute care au înghețat solul și vor fi remediate doar când afară se va încălzi. Ardeleanu a mai arătat că o parte din vină o au și exploatările de balast, din ultimii ani, de pe râul Suceava, ceea ce adus la schimbarea cursului râului și la variații de debit. La finalul întrunirii, primarul Nistor Tatar a declarat: „În luna noiembrie a anului trecut rădăuțenii nu au avut apă aproape două săptămâni, apoi în decembrie a fost din nou o problemă chiar în ajunul Crăciunului. Dacă ar fi să ne luăm după cele spuse de șeful agenției ACET din Rădăuți ar trebui să așteptăm să se dezghețe apele de Sfântul Ioan, însă eu nu pot să-mi permit acest lucru și ca măsură de urgență voi merge imediat acolo cu câteva utilaje și vă asigur că se va intra în normalitate. Pentru mine este foarte clar, la Măneuți se desfășoară o luptă între SGA (n.r. Sistemul de Gospodărire a Apelor) și ACET…ACET-ul nu vrea să cheltuie bani pentru a decolmata un canal, și din cauza aceasta rădăuțenii suferă…

Promisiuni de normalizare a situaţiei

Abia luni, directorul ACET Ştefan Groza a catadicsit să iasă din biroul său de lux, construit şi din banii rădăuţenilor, ca să vină la Rădăuţi, la o întâlnire cu reprezentanţii primăriei. „Sperăm să intrăm în normalitate în circa o săptămână, după ce vom finaliza o serie de operaţiuni la staţia de la Măneuţi. Urmează încă o decolmatare a canalului de îmbunătăţire a frontului de captare, şi în acelaşi timp trebuie să vedem dacă mai există pierderi de apă care nu au fost depistate, şi dacă acestea există, să le remediem. Aşa cum vă spuneam, sperăm că într-o săptămână va fi reluată în condiţii normale furnizarea apei în municipiul Rădăuţi”, a spus directorul Groza, după întâlnirea pe care a avut-o cu primarul Tătar, în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc.

La rândul său, primarul Nistor Tătar a anunţat după întâlnirea cu Groza că municipalitatea va ajuta ACET Suceava să rezolve situaţia, astfel încât populaţia să nu mai aibă de suferit. „După discuţiile pe care le-am avut cu directorul Groza de la ACET şi cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc, cred că ACET-ul trebuie să remedieze cât mai repede problemele pe care le are la Măneuţi. Eu le-am spus ce trebuie făcut acolo şi cred că în două zile se pot remedia disfuncţionalităţile astfel ca rădăuţenii să dispună de apă… Aşa cum am arătat şi la întrunire, ACET-ul nici nu are personal suficient acolo, am văzut că sunt numai un laborant şi un mecanic pe tură. Trebuie să funcţioneze normal şi pompele de acolo, pentru că investiţia a fost de două milioane de euro. Până la urmă, astăzi le-am dat soluţia tehnică pentru problemele de la Măneuţi şi le-am pus la dispoziţie şi un utilaj, utilaj care lucrează acolo încă de vinerea trecută… Voi merge acolo să văd ce au făcut, pentru că îmi asum ceea ce le-am spus să facă… Trebuie înţeles că rădăuţenii nu pot sta încă o săptămână sau două fără apă la etajele superioare din blocuri. Într-adevăr vor exista nişte cheltuieli pentru lucrări, însă pentru lucrările imediate acestea vor fi suportate de primăria rădăuţeană, tocmai pentru a se rezolva cât mai urgent situaţia creată. Aşadar, cred că la Rădăuţi nu vor mai fi probleme cu furnizarea apei potabile”.

Florin COTOS

Sursa articol: https://www.facebook.com/notes/saptamanalul-de-radauti/r%C4%83d%C4%83u%C5%A3enii-pre%C5%9F-de-%C5%9Fters-picioarele-pentru-conducerea-acet-suceava/1082060331968048/

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *