Mopan Suceava
Evenimente

Sărbătoare la Vicovu de Jos. 14 cupluri de aur premiate de Primăria și Consiliul Local. Lansare de carte: Victor Iosif: ”Cronica Școlii din Vicovu de Jos”

Joi, 26 octombrie 2023 a însemnat pentru comunitatea din Vicovu de jos un prilej multiplu de sărbătoare.

A fost ziua în care creștinii ortodocși au sărbătorit pe Sfântul Dimitrie iar Primăria comunei a pregătit, în zi de odihnă, o omagiere a cuplurilor care au împlinit  în acest an  50 de ani de căsătorie.

A fost cea de-a VI-a ediție pentru ”Nunta de Aur” la Vicovu de Jos iar 14 cupluri au fost sărbătorite și premiate de Primăria și Consiliul Local al comunei Vicovu de Jos,

”50 de ani de iubire, răbdare și iertare! La mulți ani dragilor! Vă mulțumim pentru munca și truda dumneavoastră, pentru credință, pentru tradițiile și portul pe care l-ați păstrat, pentru copiii și nepoții care i-ați crescut cu sacrificii.

Sunteți modelul și mândria noastră! Să vă bucurați în toți anii care vor urma de sănătate.

În lunga călătorie a vieții să aveți grijă unul de altul iar Dumnezeu de voi și de familia voastră!

LA MULȚI ANI ÎMPREUNĂ!” a fost mesajul transmis de primarul comunei Vicovu de Jos, Vasile Țugui.

Pentru că a fost o zi frumoasă de toamnă, festivitatea s-a desfășurat în parcul din fața primăriei, primarul Vasile Țugui  a oferit sărbătoriților diplome, flori și o sumă de bani, ciocnind cu ei și un pahar de șampanie.

„Aniversările sunt frumoase, ne aduc bucurie și de fiecare dată mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns să împlinim o vârstă sau să sărbătorim de ziua numelui. Dar să ajungi să sărbătorești 50 de ani de căsătorie este o adevărată binecuvântare pentru dumneavoastră și chiar dacă timpul v-a mai brăzdat fața sau mâinile, a mai pus și argint în păr, inima și sufletul au rămas la fel, iar în ochi se vede această bucurie și emoție ca la început.

În numele meu, al colectivului pe care îl conduc, dar și al Consiliului Local, vă mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru comunitatea noastră și pentru această țară. Vă mulțumim că v-ați sacrificat pentru copiii și nepoții noștri care ne fac cinste în toată lumea. Căsătoria voastră ne-a învățat că iubirea, răbdarea și iertarea aduc cu ele bucuria vieții în doi.

Să vă bucurați în toți anii care vor urma de sănătate. În lunga călătorie a vieții să aveți grijă unul de altul, iar Dumnezeu de voi și de familia voastră. La mulți ani împreună!”, au fost cuvintele transmise de  primarul Vasile Țugui.

 

Alături, în curtea școlii gimnaziale Ioan Vicoveanu, copiii acestei redutabile instituții de învățământ, au organizat un minunat spectacol de toamnă, cu mici expoziții ale roadelor pe care acest minunat anotimp le oferă iar toți cei prezenți la sărbătoarea din centrul comunei au vizitat și au apreciat talentul și ingeniozitatea micilor expozanți, dar și bogăția ofrandelor pe care copiii le-au  oferit pentru a sărbători  toamna aceasta îmbelșugată.

 

Lansarea volumului ”Cronica Școlii din Vicovu de Jos” a profesorului Victor Iosif

 

A urmat un eveniment cultural deosebit. Lansarea volumului ”Cronica Școlii din Vicovu de Jos” autor fiind Victor Iosif,  care s-a desfășurat, cu public numeros, în sala de evenimente a Școlii Gimnaziale ”Ioan Vicoveanu”, condusă de inimoasa directoare, prof. Pompilia Țugui.

În anul 2011, apărea, sub egida Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina”, la Editura Septentrion, o primă ediție a acestei cărți a profesorului Victor Iosif, rezultatul unei munci de cercetare  a izvoadelor mai mult decât lăudabile, recunoscută pe deplin de comunitate, pentru acuratețe, precum  și pentru talentul cu care, informații culese de pe parcursul a mai bine de două secole, au fost oferite publicului în acel complex volum dar și în mediul academic, care au  așezat la timpul respectiv această carte a lui Victor Iosif, printre cele mai valoroase monografii realizate în ultimii ani.

Victor Iosif, profesorul de Limba Română de la Școala ”Ioan Vicoveanu”, a oferit joi, odată cu lansarea celei de-a doua ediții a ”Cronicii Școlii din Vicovu de Jos”, care aduce noi informații valoroase, oferite în același fel în care ne-a obișnuit – cu grijă mare pentru corectitudinea datelor, dar și pentru modul în care acestea sunt prezentate,  un nou prilej de a intra din nou în contact cu viața oamenilor din Vicovu de Jos, așa cum s-a petrecut ea și cum a fost consemnată în documente și mărturii, pe parcursul a mai bine de două secole.

Trebuie spus că profesorul vicovean Victor Iosif l-a avut alături, și de această dată, nu numai la lansarea cărții dar și mai înainte, pe parcursul editării volumului, pe remarcabilul om de cultură ieșean cu sorginți bucovinene, Vasile Diacon.

Au fost prezenți la lansare, alături de primarul Vicovului de Jos, Vasile Țugui și directorul  Școlii Gimnaziale ”Ioan Vicoveanu”, Pompilia Țugui, și profesorul doctor în istorie Daniel Hrenciuc, inspector școlar acum, care, în luarea sa de cuvânt, a ținut să precizeze că Școala din Vicovu de Jos este ”perla școlilor din această parte a Bucovinei”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *