Sărbătoare polonă la Poiana Micului: Ziua Diasporei Poloneze, Ziua Drapelului Republicii Polone, Ziua Constituției

Astăzi la Poiana Micului, polonezii din România au sărbătorit Ziua Diasporei Poloneze, care este marcată în ziua de 2 Mai, Ziua Drapelului Republicii Polone, sărbătorită pe 3 mai, Ziua Constituției și, nu în ultimul rând, comemorarea Sfintei Fecioare Maria, ca Regină a Poloniei, au fost trei prilejuri ca la Biserica Catolică din satul Poiana Micului, comuna Mănăstirea Humorului, să se strângă la un loc o bună parte din comunitatea poloneză din Bucovina și nu numai.

Uniunea Polonezilor din România, condusă de deputatul Ghervazen Longher și comunitatea polonă bucovineană au avut ca oaspeți ostași ai  Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova. 

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan subprefectul județului Dolj – Mariana Venera Popescu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, dar și primarul comunei Mănăstirea Humorului, Viorel Croitoru, au fost participat la Sfânta Liturghie oficiată la  Biserica „Sfântul Ioan Paul al II-lea” din Poiana Micului și după aceea, la spectacolul artistic oferit celor prezenți de tinerii poloni din Bucovina.  

Polonezii, cei din țară dar și din Diaspora sărbătores în fiecare primăvară, imediat după 1 mai – Ziua Muncii – încă trei sărbători naționale.

Pe 2 mai se sărbătorește Ziua Diasporei Poloneze și Ziua Drapelului Republicii Polone, iar pe 3 mai – Ziua Constituției din 3 Mai, care comemorează adoptarea primei constituții scrise moderne din Europa modernă la 3 mai 1791 și a doua din lume, după Constituția americană.

În mod tradițional, polonezii care trăiesc în Bucovina sărbătoresc aceste zile în Poiana Micului.

Festivitățile din acest an au avut loc astăzi, 30 aprilie. Acestea au început cu Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, care a fost prezidată de capelanul polonezilor din dieceza de Iași, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec împreună cu capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova pr. Łukasz Węgłowski, parohul din Poiana Micului, pr. Alin-Cătălin Butnaru, pr. Răzvan Mătășel, paroh în Gura Humorului și pr. Ionuț Pal, paroh din Moara.

Predica a fost rostită de capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, pr. Łukasz Węgłowski. În timpul liturghiei, garda de onoare cu drapelul a fost efectuată de militarii schimbului X al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova și care au participat la festivități împreună cu comandantul lor, maiorul Przemysław Beczek.

La eveniment, precum am spus,  au fost prezenți prefectul județului Suceava – Gheorghe Alexandru Moldovan, subprefectul județului Dolj – Mariana Venera Popescu împreună cu reprezentanții Ascociației Macedonenilor din România, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava – Niculai Barbă, primarul comunei Mănăstirea Humorului – Viorel Croitoru, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu prim-vicepreședintele Victoria Longher.

După liturghie, în fața bisericii, locuitorii din Poiana Micului și reprezentanții tuturor comunităților poloneze din întreaga Bucovină au fost întâmpinați de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

Oficialitățile prezente la eveniment au rostit alocuțiuni prin care au transmis mesaje de prietenie pentru comunitatea poloneză din România dar pentru Polonia, împreună cu care avem aceleași îngrijorări față de războiul din țara vecină, Ucraina, cuvântul de ordine fiind pacea.

Ansamblul „Mała Pojana” al comunității polone a bucurat pe cei prezenți cu un spectacol  de cântece și dansuri din folclorul propriu muntenesc și din cel polonez. Evenimentul s-a încheiat cu un picnic la Casa Polonă din Poiana Micului, unde toți cei prevenți au fost invitați.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.