Mopan Suceava
Actualitate

Sărbătoarea Roadelor – Dożynki într-o desfășurare de excepție, azi la Solonețul Nou. Finalul ediției 2022 a Zilelor Culturii Polone

În cadrul programului ZILELE CULTURII POLONE, astăzi, 27 august a.c. a avut loc a XVII – a ediție a „Sărbătorii Roadelor – Dożynki”, sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese. Sărbătoarea se organizează în semn de recunoștință lui Dumnezeu pentru roadele de peste an. Manifestarea încheie seria evenimentelor dedicate Zilelor Culturii Polone.

O atmoseferă extraordinară, împletită din frumusețea obiceiurilor etniei polone, frumusețea costumelor, frumusețea oamenilor, coloratura expoziției cu roadele pământului, aspectul de excepție al bucatelor pregătite, toate onorate de oficiali români și poloni care au participat alături de toți cei prezenți la evenimentele religioase și la spectacolele de după acestea.

Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, organizatorul evenimentului a avut oaspeți de seamă azi.

Sfânta Liturghie de la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din localitate a fost prezidată de Excelența Sa Miguel Maury Buendia – nunțiul apostolic în România și Republica Moldova împreună cu mons. German Penemonte consilier al Nunțiaturii Apostolice, Excelența Sa Petru Gherghel – episcop emerit de Iași, mons. Ionuț Paul Strejac care activează la Nunțiatura Apostolică din Kenya cu misiunea de însărcinat cu afaceri ad interim al Nunțiaturii Apostolice din Sudanul de Sud, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec – capelan al polonezilor din dieceza de Iași și paroh la Solonețu Nou, precum și preoți din decanatul de Bucovina. Predica a fost rostită de către capelanul Contingentului Militar Polonez din Craiova, maiorul Sebastian Semrau. La ofertoriu toate delegațiile au oferit daruri sub formă de coșuri frumos decorate, pline de roade, flori, pâini sau cununi.
La ediția Sărbătorii Roadelor din acest an au participat de asemenea: ambasadorul Republici Polone în România – Maciej Lang, deputatul Tadeusz Aziewicz – vicepreședintele Comisiei pentru Legătura cu Polonezii din Străinătate, consulul Republicii Polone la București – Jarosław Szkirpan, reprezentanții Institutului Polonez din București, prof. Józef Wróbel – vicepreședintele Asociației „Wspólnota Polska” împreună cu coordonatorul pentru investiții Piotr Żołyński, locotenent colonel Olgierd Cieśla și locotenent colonel Daniel Domin de la Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, delegația schimbului XI al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, capelanul Contingentului Militar Polonez, maiorul Sebastian Semrau, prietenul polonezilor din Romania prof. Bartłomiej Zdaniuk, Cristian Șologon – subprefectul județului Suceava, Nicolae Barbă, vicepreședintele Consiliului județean Suceava, directorul Salinei Cacica, Radu Dârțu, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, primarul comunei Moara – Eduard Dziminschi, inspectorul școlar general adjunct – profesorul Petru Crăciun, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția Victoria Longher, reprezentanții organizațiilor locale din: Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Păltinoasa, Cacica, Gura Humorului, Suceava, Moara, Siret, Vicșani, Iași, București, reprezentanții comunități ucrainene din Cacica și Maidan, precum și vecinii noștri români din Pîrtești de Sus.

La Sfânta Liturghie, de la  biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou,  care a început la ora 11:00,  s-au sfințit pâinile, cununile și darurile aduse și oferite la altarul bisericii de către participanți.

După momentul religios, oaspeții au fost invitați la expoziția de roade și specialități culinare, completată, ca de fiecare data, de masa sătească și spectacole folclorice susținute de Ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou, Ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului, corul „Canzona” din Oleszna, Polonia, ansamblul Pădurețul din Pîrteștii de Sus, ansamblul „Kolomeika” din Siret, Francesca Paula Pelciar din Vicșani. .

(foto: C. Agafiței)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *