Mopan Suceava
Editoriale

Sărbătorim 632 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei, cifră nerotundă. Mama zice: spune-mi ”La mulți ani” în fiecare zi, că nu mă supăr nici eu și nici Dumnezeu nu se supără

Măcar atâta bucurie, venită la 632 de ani distanță. Așa cum a fost și în anii trecuți și în anii care vor veni.  Domnitorul Petru I Mușat a împrumutat pe Vladislav Iagello, regele Poloniei, cu o sumă importantă de bani, trei mii de ruble de argint. Acest document a fost semnat la Suceava, pe data de 10 februarie 1388. Este documentul pe care ne bazăm atunci când vorbim de prima atestare documentară a Sucevei, ca cetate de scaun. Am trăit ca adult proaspăt venit în Suceava, sărbătorirea celor 600 de ani de atestare documentară, cu minunate spectacole ale Ansamblului Ciprian Porumbescu, cu spectacole de teatru, cu  emulația culturală, așa cum era pe acea vreme, poate puțin rigidă. Dar spre primăvară, în laterala Palatului Administrativ, acolo unde acum  străjuiește chiar statuia lui Petru I Mușat a fost amenajat un superb cerc de flori, care în toate culorile se grupaseră pentru a scrie: ”Suceava 600”.

Iată ce spun istoricii: ”Regele Poloniei a primit de la domnitorul Ţării Moldovei „trei mii de ruble de argint frâncesc… Şi s-a scris cartea în Cetatea Sucevei, luni, în întâia săptămână a Postului sub pecetea noastră, în anul naşterii Domnului 1388“. După calculele cronologice, data corespunde zilei de 10 februarie 1388. Vorbind despre paritate, Al. Gonţa arată că „1 rublă de argint frâncesc echivalează cu 120 de galbeni de aur“, ceea ce înseamnă că împrumutul se ridica la 360.000 de ducaţi de aur, iar Octavian Iliescu demonstrează, în urma calculelor făcute, că „suma împrumutată regelui Poloniei echivala cu 47,490 kg de aur fin“. Faptul că o sumă atât de mare a putut fi scoasă din visteria ţării, fireşte că fără a pricinui perturbări în bugetul domniei, dovedeşte atât marea putere a economiei moldovene în acel moment, cât şi soliditatea instituţiilor statele, capabile să asigure o fluenţă constantă şi progresivă a acestei economii, garantată de însăşi stabilitatea politică asigurată ţării de Petru I. Aceasta este, aşadar, cea mai veche atestare documentară a Cetăţii de Scaun a Sucevei”.

Aș fi recunoscător dacă unul dintre fotografii Sucevei care imortalizau imagini din oraș la sfârșitul anilor 80, ne-ar putea oferi pentru publicare o imagine cu acel minunat rond de flori cu ”Suceava 600”, din 1988.

Cât privește opinia unora care consideră lipsită de importanță o asemenea aniversare, că nu ar fi rotundă cifra de 632 de ani de atestare a Sucevei, dau pildă o vorbă a unei femei bătrâne, mama mea,  când i-am spus că niște femei pline de credință, poate nițel habotnice, mi-au atras atenția că nu se cuvine să-i urez ei ”La mulți ani”, pe 15 august (dânsa Maria fiind, după numele de botez), fiindcă atunci e sărbătoarea tristă a Adormirii Maicii Domnului. Că doar pe 8 septembrie, când e sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, îi pot spune ”La mulți ani”. Iar mama a râs și mi-a spus: Băiete, poți să-mi spui ”La mulți ani” în toată ziua, și de câte ori vrei pe zi, că nici eu și nici Dumnezeu nu se supără!

Și spun eu că nu se va supăra nici Petru I Mușat, nici mama și nici Doamne Doamne pentru faptul că la sfârșitul săptămânii vom avea artiști tineri de la București care să cânte cântecele lor, celebrând astfel cifra nerotundă a anilor de la prima atestare documentară. Mulți suceveni, mai puțin scorțoși și mai tineri se vor bucura. Și niciunul dintre ei nu-și va pune întrebarea dacă Vladislav Iagello i-a dat banii înapoi lui Petru I Mușat. Doriți un răspuns? 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *