Șase persoane reținute pentru tăieri ilegale și furt de arbori de polițiștii din Marginea, mai multe transporturi de lemn confiscate

Polițiștii din cadrul Secției 3 de Poliție Rurală Marginea au organizat și desfășurat în ultima perioadă cea mai amplă acțiune pe linie silvică, activitățile vizând atât transportatorii de material lemnos dar și documentarea aspectelor de natură infracțională privind delicte silvice.

În cadrul acesteia,  6 persoane au fost reținute în arestul IPJ Suceava după efectuarea unor percheziții domiciliare, peste 10 transporturi ilegale de material lemnos au fost interceptate și verificate, s-au confiscat cantități importante de material lemnos, s-au dat amenzi și s-au întocmit dosare penale.

 

Astfel, în cursul lunii precedente, polițiștii Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea au fost sesizați de către Ocolul Silvic Solca cu privire la faptul că autori neidentificați au tăiat ilegal din parcela U.A. 229 A, aparținând pădurii comunale Volovăț, mai mulți arbori, materialul lemnos rezultat fiind ulterior sustras.

Din verificările efectuate și corespondența cu Ocolul Silvic Solca a rezultat că valoarea prejudiciului este de peste 7000 lei și depășește de 35,83 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

Ca urmare a activităților informativ – operative desfășurate de polițiștii Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea, s-a stabilit un cerc de suspecți, bănuiți de comiterea faptelor fiind 6 bărbați din comunele Volovăț și Sucevița.

După administrarea probatoriului, prin ordonanță, s-a dispus și confirmat efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 6 suspecți cu vârste cuprinse între 24 și 55 de ani, trei dintre bărbați fiind domiciliați în comuna Sucevița iar alți trei în comuna Volovăț.

Aceștia au fost reținuți și introduși în arestul IPJ, iar polițiștii au întocmit dosare penale pentru „tăiere ilegală de arbori” și „furt de arbori”

La 18.03.2023, orele 05.43, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea au indentificat pe DN17A, pe raza comunei Marginea, o autoutilitară ce transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL.2, pentru autoutilitară nu a fost generat niciun aviz de însoțire a materialului lemnos, astfel încât polițiștii din cadrul SPR3 Marginea au procedat la oprirea regulamentară a autoutilitarei, conducătorul auto legitimându-se în persoana unui bărbat de 43 ani, din comuna Sucevița, sat Voievodeasa.

Șoferul nu a putut prezenta un aviz de însoțire pentru cantitatea de material lemnos.

Transportul a fost însoțit de către polițiștii la Cantonul Ocolului Silvic Marginea, unde împreună cu lucrătorii din cadrul Ocolului Silvic Marginea s-a procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând o cantitate de 3,45 mc lemn foc fag.

Șoferul a fost sancționat contravențional, confiscându-i-se cantintatea de 3,45 mc lemn foc fag, în valoare de cca. 600 lei, care a fost dată în custodia lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

 

La 16.03.2023, orele 13:10, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DN 17A raza comunei Sucevița, județul Suceava.

S-a stabilit că autoutilitara era condusă de un bărbat din comuna Marginea, județul Suceava, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase.

După efectuarea de verificări în aplicația SUMAL CONTROL, s-a stabilit că pentru autoutilitara în cauză există emis aviz de însoțire, pentru cantitatea de 2,64 mc lemn foc fag.

Totodată, în urma verificărilor efectuate de către lucrătorii de poliție, a rezultat că la data de 16.03.2023, în intervalul orar 10.16 – 13.10, șoferul a efectuat două transporturi de materialele lemnoase în baza aceluiași aviz de însoțire, astfel cantitatea de materialele lemnoase identificată la momentul controlului neavând proveniență legală.

Autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare „Canton silvic”, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.

Aici s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea de 3,72 m.c. lemn foc fag.

Șoferul a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de 3,72 m.c. lemn foc fag în valoare de cca. 900 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

 

În aceeași zi, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au oprit pentru control autoutilitara care se deplasa pe DJ 209K raza comunei Marginea, județul Suceava.

S-a stabilit că autoutilitara era condusă de un bărbat din municipiul Rădăuți, județul Suceava, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase în baza unui aviz, fără ca transportul să fie înregistrat în aplicația SUMAL.

Autoutilitarea a fost condusă la punctul de descărcare „Canton silvic” – Ocolul Silvic Marginea iar în urma inventarierii s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea de 3,40 m.c. lemn foc fag.

Șoferul a fost sancționat contravențional pentru faptul că a efectuat un transport de materialele lemnoase fără proveniență legală iar cantitatea de 3,40 m.c. lemn foc fag în valoare de cca. 800 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

 

Un alt echipaj de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit în trafic pe DN 2 E pe raza comunei Marginea, județul Suceava, un ansamblu auto format din autoutilitara marca Man și remorcă ce transporta materialele lemnoase, condusă de un bărbat din Mar4ginea. .

Acesta a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, cât și avizul pentru cantitatea de 6,237 mc lemn foc rășinoase, specia brad.

Întrucât existau suspiciuni privind cantitatea de materialele lemnoase transportată, autoutilitara în cauză a fost condusă la punctul de descărcare Canton Silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.

Aici s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 9,81 m.c. lemn foc rășinoase, specia brad, existând un plus de 3,32 mc față de cantitatea înscrisă în avizul de însoțire.

Societatea transportatoare a fost sancționată contravențional, iar cantitatea de 3,32 mc lemn foc rășinoase, specia brad, în valoare de cca. 550 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

 

O altă patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DN 17A raza comunei Marginea.

Aceasta era condusă de către un bărbat din localitate iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase fără a deține documente specifice de transport și totodată, susnumitul nu avea asupra sa documentele personale și cele ale autoutilitarei.

S-a procedat la efectuarea de verificări în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se că pentru autoutilitara în cauză nu există emis document care să ateste proveniența materialelor lemnoase, autoutilitara fiind condusă la punctul de descărcare „Canton silvic ”, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.

Aici s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea de 3,20 m.c. lemn foc molid.

Șoferul a fost sancționat contravențional iar cantitatea de 3,20 m.c. lemn foc molid în valoare de cca. 400 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *