Schimbări majore pentru copii, bătrâni și persoane cu handicap din centrele rezidențiale. Excursii, petreceri la zilele de naștere, mâncare la discreție, prevederi ale proiectului de revizuire a standardelor de calitate în domeniul serviciilor sociale

”Schimbam standardele de calitate pentru copii, bătrâni și persoane cu handicap din centrele rezidențiale! Printre modificări, la copii, de exemplu, apare noțiunea de “frigider deschis”, in sensul ca ei pot mânca și după orele de masa stabilite dacă li se face foame, își pot alege singuri hainele astfel încât sa le placa ceea ce poartă și sa nu mai aibă toți aceeași îmbrăcăminte, achiziționată prin licitație, ca și cum ar fi o uniformă, vor primi pachețel la școală, vor putea sa își serbeze zilele de naștere și sa primească și ei cadouri, vor consuma prăjituri gătite la bucătărie nu doar eugenii, vor fi prezentați anual sau de câte ori e necesar la medic și stomatolog, vor fi trimiși in excursii școlare. Totul pentru a se elimina diferențele pe care le resimt fata de cei proveniți din familii. In același timp, se înăspresc obligațiile pentru directorii de centre, care vor putea fi demiși mai ușor dacă nu îndeplinesc anumite criterii, cum ar fi acela al promovării școlare a copiilor din centrele pe care le conduc. Nu poți fi director la un cămin de copii dacă nu ești un bun “părinte”! Cu alte cuvinte, vrem ca toți copiii care nu au o familie sa nu resimtă acest lucru, vrem ca adulții cu handicap sau bătrânii sa fie îngrijiți in centre ca acasă! Orice ființa umană merita o viața mai buna!”, a transmis ieri pe contul său de facebook ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Lia Vasilescu.

Noi standarde de calitate pentru beneficiarii sistemului de asistență socială

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru de revizuire a standardelor minime de calitate în domeniul serviciilor sociale. Standardele, care nu au mai fost revizuite din anul 2015 și sunt prevăzute în Programul de Guvernare 2018-2020, se adresează tuturor categoriilor de persoane aflate în dificultate (copii, bătrâni, persoane cu handicap), dar, în mod special, minorilor.

Printre măsurile nou introduse se numără obligația centrelor rezidențiale de a lua măsuri astfel încât beneficiarii să aibă acces permanent la hrană, care să fie disponibilă și în perioadele dintre mesele obligatorii de peste zi. Concret, în fiecare centru vor trebui să existe frigidere care să conțină fructe și legume proaspete, alimente neprocesate și desert, la care beneficiarii să aibă acces oricând și dacă doresc. În ceea ce privește situația copiilor care frecventează grădinița sau școala se va pune la dispoziția acestora o gustare consistentă, între micul dejun și prânz, pregătită sub formă de pachet. Beneficiarii vor primi o alimentație suficientă, adecvată, corespunzătoare vârstei, stării de sănătate, nevoilor și preferinţelor și vor fi implicați în procesul de alegere a alimentelor și cel de preparare a hranei.

O altă noutate o reprezintă majorarea sumelor de bani alocate copiilor instituționalizați pentru achiziționarea de îmbrăcăminte, încălțăminte și alte nevoi personale, care vor fi acordate direct beneficiarilor, astfel încât aceștia, sub îndrumarea persoanei de referință din cadrul centrului, să își poată achiziționa ce produse doresc. Astfel, nu vor mai fi achiziționate centralizat bunuri, la nivel de DGASPC, ci se vor atribui sume de bani fiecărui copil, pentru a evita eventuala discriminare a acestora în societate, pe motiv că poartă haine identice și de aceleași culori. Copiii trebuie sa dețină obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte curate, decente și neuzate; ținute variate, colorate și vesele, adaptate vârstei și potrivite pentru fiecare anotimp al anului. Sunt interzise orice fel de practici de „uniformizare” a copiilor, prin cumpărarea de produse identice pentru toţi copiii din centru sau dintr-o grupă/modul.

Proiectul de Ordin mai prevede și organizarea de petreceri la zilele de naștere ale copiilor instituționalizați, dreptul acestora de a primi cadouri, dar și al celorlalți copii de a participa la aceste evenimente. Totodată, documentul mai precizează că vor trebui organizate excursii trimestrial și o tabără anual, dar și activități de socializare, sportive, culturale, educaționale, de recreere.

La capitolul Sănătate, în fiecare centru se vor asigura condițiile necesare pentru protejarea sănătății copiilor, promovarea unui stil de viață sănătos și asigurarea accesului la serviciile medicale necesare, astfel încât copiii să trăiască și să se dezvolte într-un mediu de viață care să le protejeze sănătatea fizică, psihică și emoțională și să le asigure accesul la toată gama de servicii medicale, în concordanță cu nevoile fiecăruia. Furnizorii de servicii sociale vor avea obligația de a asigura prezentarea fiecărui copil la un consult stomatologic cel puțin o dată pe an.

În ceea ce privește Învățământul, în fiecare centru se va asigura respectarea dreptului copilului la educație și se va facilita accesul acestuia la toate nivelele de învățământ și instituțiile de învățământ prevăzute de lege, precum și la programe de orientare vocațională și de formare profesională. Astfel, copilul trebuie sa beneficieze de toate condițiile necesare pentru a urma învățământul general obligatoriu ș, în funcție de gradul de dezvoltare și de maturitate, dorințele și aspirațiile fiecăruia, de a avea acces la alte categorii sau nivele de învățământ (învățământ secundar și terțiar, învățământ special și special integrat, învățământ tehnic și profesional).Fiecare centru se va asigura ca niciun beneficiar nu prezintă abandon școlar, iar cel puțin 90% din beneficiarii centrului nu prezintă corigență/repetenție la sfârșitul unui an școlar. Standardele minime de calitate reprezintă cerinţele minimale privind eficacitatea şi eficienţa activităţilor desfăşurate în raport cu nevoile beneficiarilor, obiectivele asumate, rezultatele aşteptate. Furnizorii de servicii sociale primesc licențele de funcționare dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în aceste standarde.

Noile standarde minime de calitate, aprobate prin ordin al ministrului muncii, vor intra în vigoare după parcurgerea procedurii de transparență decizională și publicarea acestora în Monitorul Oficial al României.
Acestea vor sta la baza revizuirii standardelor minime de cost, în baza cărora se alocă sume de la bugetul de stat pentru finanțarea serviciilor sociale, se precizează în comunicatul Serviciului Comunicare și Mass-Media a Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *