Școala ”Ion Vicoveanu”, în sărbătoare. ”Pagini din istoria școlii mele”, proiect educațional la instituția școlară bicentenară din Vicovu de Jos

Mâine, 14 noiembrie 2022, cu prilejul Zilei Școlii ”Ion Vicoveanu”, din Vicovu de Jos, se va desfășura proiectul educațional ”Pagini din istoria școlii mele”, realizat de cadrele didactice ale importantei instituții școlare din această parte a Bucovinei, coordonat de profesoara Pompilia Țugui – directorul școlii și profesoara pentru învâțământ preșcolar Elena Ancuța Balan.

Parteneri educaționali în cadrul proiectului sunt Parohia „Pogorarea Sfantului Duh” Vicovu de Jos; Primăria Vicovu de Jos;  Vasile Fusa,  cel care a donat o troiță dedicată cadrelor didactice care au slujit în această școală cu trecut bicentenar, monument care va fi sfințit mâine, dar și comitetele de părinți.

Școala primară de stat din Vicovu de Jos – centru este înființată de administrația austriacă în anul 1804”. Astfel cea mai veche atestare pentru școala din Vicovu de Jos – centru apare în „Anuarul învățământului primar din regiunea XIV Cernăuți pe anul 1929” întocmit de Emilian Săhlean, unde se menționează ca dată de înființare a școlii anul 1804.

Școala funcționa și în 1837 la Vicovu de Jos așa cum rezultă dintr-un memoriu din 15 mai 1837 al episcopului ortodox Eugen Hacman adresat împăratului Francisc al II al Austriei.
„Statistica școlilor primare din Bucovina în anul 1913” amintește că în 31 decembrie 1913 la Vicovu de Jos funcționa „o școală română cu 5 clase deschisă în septembrie 1852”.
Despre o școală cu două clase, construită și deschisă în 1860 la Vicovu de Jos se vorbește și în Schematismus der Bukowiner Volksschulen und Lehrer din 1894 la Cernăuți.

Într-un „Memoriu” din 1954 se face o evaluare a infrastructurii școlare existente și a funcționalității clădirilor. „ Localul școlii de 7 ani, Vicovu de Jos Centru, a fost construit în anul 1911, special pentru școală. Localul cuprinde 6 săli de clasă, la fel de mari, o sală de clasă mai mică, folosită ca grădiniță, o cancelarie și o locuință pentru director.”

Putem deduce astfel că localul școlii așa cum a fost construit în 1911 (Școala primară de Stat „Francisc Iosif I”) nu a suferit transformări în perioada interbelică și s-a păstrat la fel și după al II-lea război mondial.

Școala este extinsă în 1976 când sunt adăugate, spre primărie, 4 noi săli de clasă (două la parter și două la etaj).

În 1980 se formează 12 clase de la cele 8 care existau în 1969 iar în anul 2000 s-a ajuns la 13 săli de clasă și 5 săli pentru grădiniță, incluzând un laborator de biologie, un laborator de chimie-fizică, un laborator de informatică și o bază sportivă cu teren de bitum și o sală de sport.
Treptat corpurile școlii s-au înmulțit și modernizat, aliniindu-se standardelor naționale și europene, răspunzând astfel nevoilor și intereselor preșcolarilor și elevilor. Astăzi, Școala ”Ion Vicoveanu” are 13 săli de clasă și 12 săli de grupă distribuite în trei corpuri distincte, o bază sportivă cu teren de bitum și o sală de sport.

”Așadar, sărbătorirea  „Zilei Școlii” este un moment cu o încărcătură emoţională deosebită pentru elevi, părinţi, cadre didactice aflate în activitate sau pensionate. În cadrul acestui eveniment copiii de toate vârstele pun în scenă felurite acte artistice, precum cântece, dansuri, recitaluri, expoziții de fotografie pentru a celebra școala ce a făurit personalitățile proprii și a generațiilor anterioare, părinți, bunici, străbunici… .

De asemenea, participarea comunității școlare la omagierea școlii ca instituție, dar și a cadrelor didactice ce s-au dedicat prin profesia lor formării generațiilor de vicoveni prin inaugurarea și sfințirea TROIȚEI CADRELOR DIDACTICE, reprezintă un moment de o solemnitate aparte”, se arată în mesajul transmis de coordonatorii proiectului.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *